Večernji list - Hrvatska

Poticaji samo uz potpis vlasnika

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić izbacit će svjedoke iz pravilnika kako se više ne bi moglo prijavljiv­ati na tuđu parcelu

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Otkako je sporni pravilnik na snazi, u sustav potpora uz potpis dvaju svjedoka upisano je 32.000 hektara Sporni pravilnik Agencije za plaćanja u poljoprivr­edi, prema kojem bilo tko, bez znanja vlasnika zemljišta, može upisati zemljište u sustav potpora ARKOD i tako primati poticaje, bit će izmijenjen do kraja ovog tjedna, najavio je jučer ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić. Prema tom pravilniku koji je na snazi od svibnja prošle godine, Agencija je omogućila korištenje poljoprivr­ednog zemljišta bez prava na posjed, i to tako da se bilo tko kod javnog bilježnika uz potpis dvaju svjedoka može prijaviti na tuđu parcelu.

Nije u redu i nije legitimno

Tolušić smatra da tako nešto nije u redu ni legitimno. – A je li zakonito, o tom potom. Pozivam sve vlasnike zemljišta, ako imaju sumnje, da se jave Agenciji – poručio je Tolušić. U novom pravilniku koji bi trebao biti donesen do petka za upis u ARKOD bit će potrebni potpis i suglasnost vlasnika zemljišta. Tolušić je kazao i da će stručne službe pročešljat­i sve upise u ARKOD na osnovi potpisa svjedoka, a radi se o 32.000 hektara zemljišta i 6347 poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Oni za koje se utvrde nepravilno­sti bit će izbačeni iz sustava, a policija i državno odvjetništ­vo bavit će se eventualni­m nezakonito­stima. – Nijedna lipa poticaja nije isplaćena, isplata avansa tek slijedi pa nitko nije ni oštećen. Vjerujem da nema puno nepravilno­sti – poručio je Tolušić. On smatra da je sporni pravilnik donesen vjerojatno u dobroj namjeri, ali je i poručio da neće dopustiti mešetarenj­e poljoprivr­ednim poticajima. Poticaji pak iznose od 1800 kuna naviše po hektaru. U Agenciju se jučer, dan nakon što je u javnost izašla priča o spornim upisima u ARKOD, javilo 89 korisnika kako bi provjerili svoj status u tom sustavu potpora. Predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore Mato Brlošić za sporne odredbe pravilnika o svjedocima kaže da se time pokušalo olakšati upis u ARKOD jer su prije oni koji su obrađivali, a nisu bili vlasnici zemljišta morali dostaviti ugovore s vlasnicima tog zemljišta.

Zakonom regulirati

S obzirom na to da Hrvatska ima najviše neobrađeno­g zemljišta u EU, on smatra da bi se trebalo donijeti zakon kojim bi se to zemljište stavilo u funkciju. Tim bi se zakonom poticalo vlasnike da obrađuju zemljište ili ga daju u zakup, a prekršajno bi se kažnjavalo one čije je zemljište neobrađeno i zapušteno.

Nijedna lipa poticaja nije isplaćena, isplata avansa tek slijedi pa nitko nije ni oštećen. Vjerujem da nema puno nepravilno­sti TOMISLAV TOLUŠIĆ ministar poljoprivr­ede

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Spornim odredbama pokušao se olakšati upis u ARKOD
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Spornim odredbama pokušao se olakšati upis u ARKOD
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia