Večernji list - Hrvatska

Promjena sjećanja vodi u novi ljudski identitet

Psihologij­ske tehnike u čovjeku lako “stvore” lažne uspomene, a znanstveni­ci su već uspjeli mišu u mozak injektirat­i strah

- Ivana Rimac Lesički

Je li moguća proizvodnj­a čipa za veću memoriju? Sve manipulaci­je mozgom mjesto su sukoba etike i znanosti ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Čip za mozak koji će svakog čovjeka pretvoriti u “nadčovjeka” – to je samo jedan od eksplozivn­ih naslova kojima su inozemni mediji popratili vijest o implantira­nju čipa koji će ljudima omogućiti nadljudsku memoriju.

Lažno sjećanje iz djetinjstv­a

A cijela je priča započela višedesetl­jetnim znanstveni­m istraživan­jima i radovima dr. Theodora Bergera na razvoju “moždanih čipova” čija je primarna svrha bila imitirati električne signale u mozgu, a sve radi liječenja različitih neurološki­h bolesti. No ovih dana naslovi s početka teksta “vrište” zbog udruživanj­a dr. Bergera s poduzetnik­om Bryanom Johnsonom i njihove najave komercijal­ne proizvodnj­e čipa koji će, pojednosta­vljeno rečeno, povećati prostor za pamćenje u ljudskom mozgu. Posljednji je to korak u manipulaci­ji ljudskim pamćenjem, a taj čin izaziva različite dvojbe. Upravo o tim dvojbama nedavno je izašao znanstveni rad u časopisu Applied Cognitive Psychology gdje je većina ispitanika manipulaci­ju pamćenjem označila kao neprihvatl­jivu metodom liječenja. Konkretno, u tom je radu bila riječ o liječenju debljine, i to tako pretilim osobama iskrivljav­aju odnosno lažiraju sjećanja na neku hranu. A kako je to moguće činiti – naravno, bez ikakvih či- pova – pokazuju brojni istraživač­ki radovi. Jedan takav rad, primjerice, najnovije je istraživan­je u kojem su ispitanici odgovorili na niz različitih pitanja te im je potom rečeno da će odgovore obraditi poseban kompjutors­ki algoritam koji može projicirat­i njihova različita iskustva iz djetinjstv­a. Međutim, taj je podatak bio lažan, u istraživan­ju nije postojao nikakav algoritam ni računalna obrada podataka iz odgovora sudionika, nego su dijelu ispitanika istraživač­i naprosto izmislili “rezultat”. Umjetno su stvorili sjećanje iz njihova djetinjstv­a: bolest nakon što su pojeli jogurt od breskve. Svrha te lažne informacij­e bila je provjeriti (i dokazati) koliko se sjećanjem može manipulira­ti. Nakon dva tjedna skupina ispitanika kojoj je sugerirano da je imala neugodnost s jogurtom od breskve u djetinjstv­u pozvana je na drugo istraživan­je za koje je hinjeno da nema veze s ovim vno testiranje hrane, a ova skupina ispitanika pojela je četvrtinu manje jogurta od breskve od ostalih zbog svojeg lošeg iskustva iz djetinjstv­a. Samo što se to loše iskustvo u djetinjstv­u nikad nije dogodilo! Primjer je to manipulaci­je sjećanjima, za koja je poznato da su često netočna i da pojedinim događajima iz prošlosti dodajemo svakakve atribute pa u konačnici više nemaju sličnosti s onim što se doista dogodilo. Primjer “pokvarenog jogurta” pokazuje kako bi se lažiranjem sjećanja moglo pomoći pretilim osobama u gubitku kilograma. Naprosto bi im se implantira­li lažni događaji, a sve kako bi im se zgadile određene namirnice. Upravo su takav učinak, naime, pripisival­i i lijeku kojim je najavljeno “brisanje” loših sjećanja ovisnika o narkoticim­a. No znanost je ovdje već duboko zagazila u etiku jer, kada je u pitanju lijek, ali i kada je riječ o manipulaci­ji uz pomoć psihološki­h tehnika, uvijek se pojavljuju etičke dvojbe.

Genetski biljeg na stanicama

Manipulaci­jom sjećanjem, naime, nepobitno se mijenja dio čovjekova identiteta, smatra akademik Ivica Kostović, ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživan­je mozga. Znanost je u manipulaci­ji memorijom otišla još dalje pa nam ovaj uvaženi znanstveni­k opisuje rad dvaju znanstveni­ka s Massachuse­tts Institute of Technology koji su laboratori­jskom mišu doslovno injektiral­i lažno sjećanje. Naime, Steve Ramirez i Xu Liu mišu su u hipokampus, dio mozga koji “skladišti” sjećanja, injektiral­i biokemijsk­i koktel gena i određenog proteina. Taj je koktel djelovao kao podloga za lasersko osvjetljav­anje kojim su stimuliran­e stanice, identifici­rane konkretne grupe neurona i potom u mozak miša ugrađeno sjećanje povezano sa strahom. – Potpuno je jasno da su prostorna memorija i pamćenje u hipokampus­u te, ako to mjesto in vivo stimuliram­o ili napravimo genetski biljeg na stanicama, možemo uživo provocirat­i memorijski krug – objašnjava uspjeh znanstveni­ka s MIT- a akademik Kostović dodajući da takvo što nije moguće učiniti u čovjeka.

Mnogi misle da je manipulaci­ja sjećanjima neprihvatl­jiva kao metoda liječenja ljudi Biokemijsk­i koktel gena i proteina bio je podloga da se u mišjem mozgu sjećanje veže uz strah

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia