Večernji list - Hrvatska

Predsjedic­a nastavlja doktorski studij, do kraja još godinu dana

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

To što je predsjedni­ca rekla u Bakuu o odgađanju doktorata odnosilo se na prethodno razdoblje, kad su joj djeca bila mala Višednevni službeni posjet hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović Azerbajdža­nu izazvao je u Hrvatskoj veliki interes, no, premda je uz nju u tu zemlju bogatu plinom išlo na desetke naših gospodarst­venika, javnost je jako reagirala na jednu njezinu rečenicu u kojoj je spomenula svoj doktorski studij. Na tamošnjoj Diplomatsk­oj akademiji u Bakuu predsjedni­ca je studentima održala predavanje, a onda je odgovarala i na pitanja o svojem privatnom životu te poteškoćam­a u karijeri koje je eventualno imala zato što je žena.

Pravi smisao izjave

Predsjedni­ca je tada kazala da je “odlučila odgoditi svoj doktorat dok joj djeca ne odrastu, ali da je i njezin suprug Jakov odlučio odgoditi karijeru da bi bio s djecom dok njoj traje predsjedni­čki mandat”. Kako se pravi smisao ove izjave bio zagubio u prijevodu, naša je javnost pomislila da je predsjedni­ca prekinula svoj doktorski studij koji je upisala prije manje od godinu dana. No, nije, izjava predsjedni­ce odnosila se na “prethodni” život, kada je odgodila doktorat jer su joj djeca bila mala. Kći Katarina sada je 15-godišnjaki­nja, a sin Luka ima 13 godina pa je predsjedni­ca ipak uspjela postati – studentica. Naša je javnost krajem studenog 2015. saznala da se predsjedni­ca razveselil­a nakon što je izvješena rang-lista pristupnik­a koji su ostvarili pravo upisa na doktorski studij politologi­je. I ona je bila na popisu, u ukupnom poretku bila je na trećem mjestu s ostvarenih 22,47 bodova, dok je na svom smjeru Međunarodn­i odnosi bila na prvom mjestu. Na zagrebačko­j politologi­ji Grabar-Kitarović je 2000. godine stekla i titulu magistrice međunarodn­ih odnosa, a prije toga je na Filozofsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu 1993. diplomiral­a engleski i španjolski jezik.

Ne ‘markira’, redovita je

Školarina na doktorskom studiju politologi­je iznosi 60.000 kuna, a predsjedni­ca je ubrzo, kako je počela studirati, opet iznenadila javnost kada se potvrdilo da redovito i pohađa nastavu, zajedno s ostalim studentima. Predavanja su na doktorskom studiju na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti obvezna pa se ni za predsjedni­cu nisu mogle raditi iznimke. Mediji su povremeno provjerava­li da li predsjedni­ca “markira”, no izgleda da to nije bio slučaj jer je stigla informacij­a od njezinih profesora da je, naprotiv – najbolja studentica. Neki

Uspije li ostati redovita studentica, doktorirat će prije nego što joj djeca postanu studenti

njezini politički protivnici, poput profesora Gvozdena Flege (SDP), od tog studiranja pokušali su napraviti i političku priču govoreći da je svjetski raritet predsjedni­ca studentica za Guinnessov­u knjigu. Premda je i kod drugih bilo bojazni da će iz razloga sigurnosti (predsjedni­čini tjelohrani­telji i pratnja) biti ometanja u nastavi ostalih studenata, predsjedni­ca studentica nije, međutim, poremetila normalni režim studiranja ostalim studentima. Kako stvari stoje, Kolinda Grabar-Kitarović nastavit će doktorski studij, na pola je puta i ima još godinu dana studiranja. Bude li redovita studentica i uspije li, uza svoje sve veće državničke obveze, pohađati i većinu predavanja, izgledno je da će uspjeti završiti ovaj studij – i prije no što njezina djeca postanu studenti.

 ??  ?? Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je na doktorskom studiju politologi­je
Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je na doktorskom studiju politologi­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia