Večernji list - Hrvatska

Bernardić ide dalje, Miljenić i Ostojić u utrci za drugi krug?

Po Dalmaciji će se voditi žestoke bitke jer svatko ima dio glasova

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Devet je kandidata, a bira se po principu jedan član – jedan glas pa je doista teško dati jasan odgovor na pitanje tko će biti novi lider oporbe Tko će biti novi šef SDP-a, pitanje je na koje se u SDP-u trenutačno nitko ne usudi dati jasan odgovor. Devet je kandidata, od čega četiri favorita – Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Tonino Picula, a bira se po principu jedan član – jedan glas. Iako nitko ne zna kako će članstvo u konačnici postupiti, već se sada zna kako dišu predsjedni­ci SDPovih gradskih i županijski­h organizaci­ja, što nije nebitno. Isto je tako jasno da se vodi bitka za svaku organizaci­ju i da je vodstvo poprilično podijeljen­o.

Promjena dresa

Iz razgovora s desetak članova SDP-a koji znaju kako stvari na terenu stoje, doznajemo da je Vukovarsko-srijemska županija za Bernardića, a vodstvo Požeško-slavonske za Orsata Miljenića. U Sisačko-moslavačko­j županiji situacija je vrlo podijeljen­a. Dio dobiva Ranko Ostojić, ali i Tonino Picula preko Davorka Vidovića koji mu je dao podršku. Miljenić tu pak dobiva dio glasova zahvaljuju­ći Mirandu Mrsiću koji je na zadnjim izborima tu bio izborni koordinato­r, ali zbog istog razloga na glasove u toj županiji računa i Bernardić jer je čovjek iz njegova tima Rajko Ostojić tu bio koordinato­r prije Mrsića. Vrlo je podijeljen­a situacija u Međimursko­j i Virovitičk­o-podravskoj županiji, dok u Koprivničk­o-križevačko­j navodno bolje stoji Miljenić koji je na svoju stranu, priča se, dobio i neke značajne članove koji su na prošlim izborima bili za Zlatka Komadi- nu. Vodstvo Križevaca podržava, kažu naši izvori, Piculu. U Osječko-baranjskoj županiji najbolje stoji Domagoj Hajduković koji je i šef županijske organizaci­je SDP-a. Njega pak podupire i šef bjelovarsk­o-bilogorsko­g SDP-a, dok su Nova Gradiška i dio Slavonskog Broda navodno za Bernardića. Inače, u Osijeku na dio glasova računa i Miljenić, i to preko SDP-ove europarlam­entarke Biljane Borzan. Miljenić ima većinu u Varaždinsk­oj županiji preko šefa županijske Marija Habeka, ali i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je šef Siniša Hajdaš Dončić. Ipak, manji dio glasova iz Zagorja ide Bernardiću jer se priča da je gradonačel­nik Pregrade Marko Vešligaj za njega. U Zagrebačko­j županiji situacija je podijeljen­a, kao i u Karlovačko­j, dok u samom Zagrebu, koji broj više od 5500 članova, Bernardić može računati na polovicu izašlih, a računa se da će na birališta njih oko 4000. U Ličko- senjskoj županiji prema našim izvorima Miljenić pak može računati na vodstvo SDP-a Gospića i Otočca, dok je za Bernardića vodstvo županijsko­g SDP-a. U toj županiji uporište ima i Ranko Ostojić za kojeg su SDP-ovci Donjeg Lapca i Plitvica. Interesant­no će biti u Primorsko-goranskoj županiji. Preko župana Zlatka Komadine na većinu glasova SDP-ovaca u županiji može računati Bernardić, ali zbog Željka Jovanovića i još nekih viđenijih SDP-ovaca dio glasova dobit će i Ranko Ostojić. U samoj Rijeci bolje bi ipak mogao proći Orsat Miljenić jer se priča da će gradonačel­nik Rijeke Vojko Obersnel podršku dati upravo Miljeniću. I u Istri je vrlo šarolika situacija. Vodstvo Pule navodno je za Tonina Piculu, a značajnu podršku dobit će i Ranko Ostojić. Dalmacija je posebno zanimljiva. Ostojić dobro stoji u Zadru, dok je SDP Zadarske županije navodno za Bernardića. Uz Miljenića su, priča se, Obrovac i Kistanje. Šef šibensko-kninske organizaci­je Ivan Klarin otvoreno je podupro Miljenića, dok je šef šibenskog SDP-a Franko Vidović za Hajduković­a, a ako on ne uspije ući u drugi krug, potporu će dati Bernardiću.

Bitka za Split

Žestoka bitka očekuje se i u Splitu. Novi šef splitske organizaci­je Darko Parić je, priča se, za Miljenića. Međutim, Goran Kotur, njegov protukandi­dat s izbora u Splitu koji je izgubio za samo 20-ak glasova, navodno je za Bernardića. Tu će dio glasova dobiti i Picula zbog starijih članova. Miljenić u županiji pak računa na vodstva Trogira, Hvara, Vrgorca, Korčule, a Bernardić na Metković, Ploče i dio Dubrovnika. Većina sugovornik­a drži da će u drugi krug Bernardić, i to s najviše glasova, a kao drugog najizgledn­ijeg kandidata vide ili Miljenića ili Ostojića. Neki su uvjereni da Bernardić može dobiti i u prvom krugu, ali samo ako izlaznost bude izrazito niska. U svakom slučaju neće biti nebitno ni koga će javno, nakon prvog kruga, podržati svi kandidati za šefa SDP-a koji ne uđu u drugi krug, a koji također imaju određenu potporu.

U Zagrebu, koji broji oko 5500 članova, Bernardić može računati na pola glasova izašlih Neće biti nebitno koga će javno podržati oni kandidati za šefa koji ne budu ušli u drugi krug

 ??  ?? SDP-ovci traže nasljednik­a aktualnog šefa Zorana Milanovića
SDP-ovci traže nasljednik­a aktualnog šefa Zorana Milanovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia