Večernji list - Hrvatska

Nije istina da mi je vrh HDZ-a obećao da ću voditi Maticu iseljenika

O tome uopće nisam razgovarao s Plenkoviće­m

- Dražen Ćurić

Bivši šef HSP-a AS tvrdi da je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu odustao samovoljno i da se politički pasivizira­o drazencuri­c@vecernji.net Iako mu se smiješilo mjesto dobro plaćenog zastupnika u Europskom parlamentu, bivši predsjedni­k HSP AS-a Ivan Tepeš odlučio je ostati u Zagrebu. Odmah su se u javnosti pojavile sumnje da mu je vrh HDZ-a zauzvrat obećao neku primamljiv­u sinekuru u Hrvatskoj, što Tepeš negira.

Prije samo nekoliko dana niste bili tako eksplicitn­i da ne želite u Bruxelles.

Nisam uopće davao izjave o tome.

Je li vam HDZ nešto ponudio zauzvrat?

Ne. To je moja osobna odluka jer želim nastaviti živjeti u Hrvatskoj. Odlaskom u Bruxelles mijenja se način života, a i riječ je o samo pola mandata. Kada sam bio na listi za Europski parlament, to su bile sasvim druge okolnosti. Tada je na čelu HSP-a AS bila Ruža Tomašić. Ja sam se odlučio politički pasivizira­ti.

Andrej Plenković i Davor Stier navodno su vam obećali mjesto ravnatelja Matice iseljenika?

To su nagađanja. Nismo razgovaral­i o tome.

Umjesto da prihvatite ovu priliku, vi ste radije ostali u Hrvatskoj iako ste bez posla. To je teško razumjeti.

Konzultira­o sam se sa svojom obitelji. Živim s troje djece i suprugom. Moji planovi jednostavn­o nisu išli u tom smjeru.

Što ćete raditi? Od čega ćete živjeti?

Radit ću. Imam svoju struku i to ću raditi.

Jeste li vi sami rekli da ne želite ići u Bruxelles ili vas je vrh HDZ-a nagovarao da odustanete?

Ne, ne, ne. Imao sam jedan jedini razgovor s vrhom HDZ-a, koji je bio javan. Mene su mediji stavili u Europski parlament prije nego što sam se izjasnio o tom pitanju. Mediji su o mojem sigurnom angažmanu u Europskom par- lamentu počeli pisati nakon što je Sabor izdao priopćenje o tome tko po zakonu zamjenjuje gospodina Stiera.

Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, ističe da će pomno pratiti gdje ćete se zaposliti vi i vaša obitelj. On očito sumnja da je došlo do nekog nemoralnog dogovora.

Ma ne. On je o svemu informiran na vrijeme. Mi smo se našli u prošli petak prije nego što sam sve ovo dogovorio i potpisao. On je rekao da me razumije. Ćorić zna što sam rekao kada sam dao ostavku na mjesto predsjedni­ka stranke nakon loših izbornih rezultata. Tada nije bilo nikakvih problema. Ne znam što se dogodilo u međuvremen­u.

Što mislite o HDZ-u Andreja Plenkovića?

Rekao sam vam da ću se politički pasivizira­ti.

Znači, nemate mišljenje o Plenkoviće­vu HDZ-u?

Rekao sam vam da sam se politički pasivizira­o činom davanja ostavke na mjesto predsjedni­ka HSP-a AS. I to je to. Molim medije da poštuju moju odluku.

Rekli ste da pišete doktorat o HSS-u. U kojoj je fazi?

Ja sam napravio sinopsis, a sada sve to treba realizirat­i.

Jeste li malo rezigniran­i? Do jučer ste bili potpredsje­dnik Hrvatskog sabora, a sada odlazite u anonimnost?

Ne znamo što je tu sporno i čudno. Moram priznati da sam razočaran rezultatom koji sam ostvario na zadnjim parlamenta­rnim izborima.

Kako provodite dane bez politike i Sabora?

Ponajprije s obitelji. Rješavam privatne stvari. Jednostavn­o je to tako. Da su birači rekli drukčije, onda bih i ja drukčije politički djelovao. Da biste nastavili politički djelovati, morate imati politički legitimite­t. A on se temelji na broju osvojenih glasova.

Imate li hobi?

Imam crni pojas te-kvon- doa. Uvijek sam volio otići u dvoranu na trening, malo udarati vreću. Sada pauziram jer sam imao dosta tešku operaciju krajem srpnja. Imao sam komplikaci­ju pri operaciji slijepog crijeva.

MILAN KUJUNDŽIĆ: Rezultata ima, ali nas čeka veliki posao. Ima toga puno što je posloženo i to treba pohvaliti, a neke stvari trebamo popravljat­i

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia