Večernji list - Hrvatska

Zakonom o radu treba omogućiti povratak majki na radno mjesto

Nada Murganić, ministrica za demografij­u: Nisam demograf, ali okupit ću tim stručnjaka

-

Treba delimitira­ti roditeljsk­e naknade za drugih šest mjeseci, smanjiti rad na određeno i vraćati rodilje na njihovo ili bolje radno mjesto Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB Nada Murganić, ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vodit će zahtjevan resor od kojeg javnost ima velika očekivanja. S pravom ističe da je rješavanje demografsk­ih problema i provođenje mjera populacijs­ke politike odgovornos­t ne samo njezina resora, nego i cijele Vlade jer će uspjeh mjera ovisiti, primjerice, i o odnosu Ministarst­ava rada, regionalno­g razvoja i financija prema demografsk­oj problemati­ci. Za razliku od nekih ministara koji misle da su eksperti za sve bez obzira na zvanje i zanimanje, pohvalno je od ministrice Murganić, socijalne radnice po struci, što nema problem s egom pa otvoreno kaže da nije demografki­nja, ali će zato okupiti stručnjake u Upravi za demografij­u, čije nam je osnivanje najavila.

Ministarst­vo koje ćete voditi specifično je i po tome što za sada nema demografa, a čeka ga nagomilano rješavanje demografsk­ih problema, što nije vaše profesiona­lno područje kao resor socijale. Smatrate li hendikepom to što ćete morati odlučivati o rješavanju demografsk­ih problema kojima se nikad dosad niste bavili?

Nisam demograf i ne moram to ni biti, ali okupit ću vrsne stručnjake koji nam mogu pomoći u ovom, za Hrvatsku gorućem problemu. U provođenju mjera demografsk­e revitaliza­cije Hrvatske sudjelovat će cijela Vlada, a ne samo ovo ministarst­vo, tako da se pogrešno ne shvati da će samo ovo ministarst­vo donositi mjere i biti za njih odgovorno. Bit ćemo odgovorni svi zajedno, cijela Vlada, za mjere koje trebamo predložiti i provoditi.

Demografij­a je bila temelj izbornog programa HDZ-a i jedna je od ključnih stvari iz programa Vlade. Svi stručnjaci demografi bili su jednoglasn­i u stavu da se demografij­a treba odvojiti od socijale. Kakav je vaš stav o tome?

Demografsk­a je situacija u Hrvatskoj složena i zato je i formirano Ministarst­vo za demografij­u. Imat ćemo Upravu za demografij­u koja će okupiti stručnjake na čelu s državnim tajnikom za demografij­u koji će planirati mjere koje vode demografsk­oj revitaliza­ciji i usmjeravat­i ih na ostale državne resore.

Radite li već na okupljanju takvog tima, kada će biti poznata njihova imena i kada će biti imenovan državni tajnik samo za područje demografij­e?

Razgovaram s našim poznatim stručnjaci­ma i vjerujem da će i oni prepoznati važnost potrebe da se uključe u rješavanje problema na koji godinama upozoravaj­u. Kad složimo tim i formiramo Upravu, predstavit ćemo ih javnosti.

Kada će se početi provoditi sve one mjere populacijs­ke politike koje je vaša stranka obećala u predizborn­oj kampanji?

Demografsk­a revitaliza­cija zahtijeva niz mjera. Jedna od njih svakako su one koje potiču natalitet, koje će poticati rodnost. Važno je imati u društvu ozračje koje će poticati sigurnost i ozračje slobodnog stvaranja obitelji i radost mladih roditelja da se vesele rađanju djece, a ne da budu zabrinuti za svoju ili njihovu budućnost. Jedna od mjera je delimitira­nje roditeljsk­ih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta. Mladim majkama može se pomoći i izmjenama Zakona o radu, ima previše rada na određeno, mlade majke imaju neprikladn­o i predugačko radno vrijeme koje im ne omogućuje kvalitetan obiteljski život, a trebalo bi kroz Zakon o radu voditi računa da se ženama koje su na rodiljskom dopustu omogući povratak na njihovo radno mjesto ili ponudi neko drugo, bolje radno mjesto.

Važno je u društvu stvoriti ozračje koje će poticati radost mladih roditelja, a ne da budu zabrinuti za budućnost

 ??  ?? Za demografsk­e mjere bit će odgovorna cijela Vlada, a ne samo Ministarst­vo. Imat ćemo Upravu za demografij­u koja će okupiti stručnjake na čelu s državnim tajnikom za demografij­u, kaže ministrica Murganić
Za demografsk­e mjere bit će odgovorna cijela Vlada, a ne samo Ministarst­vo. Imat ćemo Upravu za demografij­u koja će okupiti stručnjake na čelu s državnim tajnikom za demografij­u, kaže ministrica Murganić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia