Večernji list - Hrvatska

“Sve se vrti oko novca i onih koji su prije vladali”

- Snjezana.bicak@vecernji.net

Kirurg Ervin Radetić zaposlio se na kruzeru da bi otišao na liječenje u Ameriku

Jedni govore da je odlično radio svoj posao, dok PGS, sada u oporbi, kaže da je ostavio minus u poduzećima i bio spreman ukinuti Općinu Snježana Bičak Mala općina Jelenje u Primorsko-goranskoj županiji s oko pet tisuća stanovnika našla se u jedinstven­oj situaciji u Hrvatskoj; u samo dva mjeseca zamjenica načelnika i načelnik dali su ostavke; Ana Linić Faraguna krajem kolovoza, a načelnik Ervin Radetić, oboje nezavisni kandidati, prije šest dana. I to oboje, službena je verzija, zbog zdravstven­ih tegoba!

Nezavisni osvojio većinu

Zamjenica načelnika od tada nije komentiral­a svoju odluku koju je navodno donijela zbog silnih pritisaka i kritika na rad Općine, povukla se iz javnosti, a načelnik je, inače poznati liječnik, estetski kirurg, školovan u SAD-u, koji ima obiteljsku kuću tek 200-tinjak metara od sjedišta općine u Dražicama i kojeg mještani jako dobro poznaju, prije nekoliko je dana kao brodski liječnik otplovio kruzerom prema SAD-u! – Izvršne vlasti u ovom trenutku nema pa nismo u mogućnosti ništa plaćati ni isplaćivat­i. Općina čeka odluku Vlade o imenovanju povjerenik­a koji bi Općinu vodio do novih izbora. Vjerujemo da će se sve to riješiti unutar mjesec dana, pa i isplate plaća za pet zaposlenik­a Općine. Prije ostavke načelnika plaćene su sve obveze, novca na računima ima i ovu situaciju mještani za sada ne osjećaju – kazala nam je Gordana Tomas, pročelnica Jedinstven­og upravnog odjela Općine. Što je dovelo do toga da Općina sedam mjeseci prije izbora ostaje bez dvoje čelnih ljudi? Jelenjem je, naime, prije vladala stranka PGS, a načelnik je bio Branko Juretić, da bi na zadnjim izbori- Sada bivši načelnik o svom je potezu obavijesti­o mještane Jelenja u otvorenom pismu u kojem kaže da je kap koja je prelila čašu činjenica što u tri godine nije uspio pokrenuti obnovu i dogradnju Osnovne škole jer ravnatelji­ca opstruira projekt. – Dvije godine, dakle otkako sam postao načelnik, imam podršku župana Zlatka Komadine, ali neviđeni medijski linč lokalnog PGS-a postao je nesnošljiv meni i mojoj obitelji. Podmeću mi da nema novca u blagajni, a znaju da smo ostali bez statusa brdskoplan­inskog područja i time izgubili pet milijuna kuna. Htio sam uvesti red u financiran­je udruga i to je neke razljutilo. Sve se vrti oko novca i zavisti onih koji su do sada vodili Općinu i koji su prodavali privatna zemljišta u ime Općine, bili jamci za kredite koje je na kraju Općina vratila – dio je priče bivšeg načelnika. ma nezavisni Ervin Radetić osvojio najviše glasova i dobio većinu u Vijeću. Mještani koje smo zatekli u centru općine kažu da im je žao što je otišao i pomalo su iznenađeni takvom odlukom.

Što više školovane djece

– Bio je dobar čovjek, puno je davao za djecu, htio je obnoviti školu što nam stvarno treba. Iz svog je džepa davao i sirotinji, obnovio je i uredio groblje... Bio je obrazovan, iz takve je obitelji došao i takvi su i njegova supruga i djeca, ali bio je običan čovjek, jasan i direktan. Nije bio kao oni prije koji su se dogovarali “uz janjetinu”, on je bio direktan, izravan i jasan. Puno je toga htio napraviti. Govorio je da moramo imati što više školovane djece iz našega kraja. Šteta što su ga toliko napadali – kazali su nam mještani. – Voljela bih da se vrati i dokaže kakav je čovjek, a ako se opet kandidira, glasat ću za njega, a vjerujte i većina mještana Jelenja, i to jer je pošten i radišan čovjek, a to svakome ne odgovara, to nije za politiku – kazala nam je Fanica. Isto kaže i Nikica Maravić, HDZov predsjedni­k Općinskog vijeća Jelenja. – Toliko su ga napadali i opstruiral­i iz PGS-a samo zato što je stvari u Jelenju htio posložiti, što je htio jasno i transparen­tno financiran­je, što je htio ulagati u mlade i obrazovanj­e, obnoviti školu u Dražicama, to je obećao i biračima, ali to su kočili. Mogao je uzeti bolovanje, ali je odlučio dati ostavku; nije iskoristio godišnji odmor, a tražio je i da se njegove plaće, a riječ je o oko 300.000 kuna, odvoje za stipendije studentima – kazao nam je Nikica Maravić. Robert Maršanić, PGS-ov općinski i županijski vijećnik, kaže da Radetiću zamjeraju što je otišao sedam mjeseci prije izbora, što je Komunalno poduzeće ostavio u minusu četiri milijuna kuna, što je bio za ukidanje Općine Jelenje i pripajanje Čavlima.

Izvršne vlasti u Jelenju trenutačno nema, ali Vlada mora imenovati povjerenik­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nije ni godišnji iskoristio Mogao je uzeti bolovanje, ali odlučio je dati ostavku; nije iskoristio ni godišnji odmor, kaže o Radetiću kolega iz HDZ-a
Nije ni godišnji iskoristio Mogao je uzeti bolovanje, ali odlučio je dati ostavku; nije iskoristio ni godišnji odmor, kaže o Radetiću kolega iz HDZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia