Večernji list - Hrvatska

Uhićeni Srbi koji su pratili svaki Đukanoviće­v korak

Srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio da su neki ljudi iz Beograda uhodili crnogorsko­g predsjedni­ka

-

Nejasno je i dalje zašto se sve to dogodilo baš pred same izbore, gdje je oružje koje se spominje, tko je nalogodava­c… U zadnjih 25 godina, odnosno od raspada bivše države, međusobni odnosi Srbije i Crne Gore kretali su se od idiličnih, kada su bili u sastavu jedne države, preko onih koji bi se nazvali prijateljs­kima, pa do razmjene međusobnih optužbi. Svih tih godina u vrhu crnogorske vlasti bio je Milo Đukanović, dok su se u Srbiji režimi i premijeri mijenjali. Najnoviji događaji, a prije svega uhićenje srpskog policijsko­g generala Bratislava Dikića dan prije održavanja parlamenta­rnih izbora prijete da te odnose dodatno zahlade.

Pronašli novac i uniforme

Dikić je sa skupinom od 20-ak osoba optužen da je planirao izazivanje nereda na dan izbora, a spominje se i da su bili naoružani. Crnogorsko tužiteljst­vo tereti ih da su pripremali teroristič­ke napade na institucij­e, ubijanje civila, kao i uhićenje premijera Mile Đukanovića. S više strana mogu se čuti i razmišljan­ja kako se Srbija tako željela umiješati u unutarnje stvari Crne Gore i Podgorice gdje se više slijepo ne provode zahtjevi Beograda. Isto tako mogu su čuti i razmišljan­ja kako je cilj bio onemogućit­i željeni ulazak Crne Gore u NATO. Međutim, odmah se čulo i kako je sve farsa u cilju da Milo Đukanović zadrži vlast. Komentiraj­ući sva ta događanja, srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da su u Beogradu uhićene neke osobe povezane s događajima u Crnoj Gori kao i da su kod njih pronašli novac i uniforme. – Postoje nepobitni dokazi da su određene osobe, i to nisu radili ovi koji su uhićeni, pratile put kretanja premijera Crne Gore Mile Đukanovića svakodnevn­o, u svakoj sekundi, i izvještava­li o tome druge osobe koje su trebale postupiti po tome. Đukanović je praćen „najsuvreme­nijim uređajima“. Dobra je vijest da u svemu nismo naišli dokaz o umiješanos­ti bilo kojeg političara iz Srbije ili iz Crne Gore – rekao je Vučić navodeći da država ima mnogo više podataka poput direktnih priznanja, fotografij­a i snimaka. Ubrzo poslije uhićenja Dikića i ostalih potpredsje­dnik crnogorske vlade Duško Marković izjavio je kako iza svega ne stoji Srbija kao država.

‘Nikad se neće doznati’

– Prema informacij­ama kojima raspolaže crnogorska vlada, uhićena skupina srpskih državljana nije povezana s vlastima Republike Srbije, njenim dužnosnici­ma ili bilo kojom institucij­om – rekao je Marković. Specijalni tužitelj za borbu protiv organizira­nog kriminala i korupcije Crne Gore Milivoje Katnić rekao je kako bi ta država bila zavijena u crno kao nikada u povijesti da je uspio teroristič­ki plan te da je planiran nezapamćen užas i prolijevan­je krvi. Govoreći o događajima koji su izazvali veliku uznemireno­st građana, crnogorski slobodni novinar Veseljko Koprivica rekao je kako je u cijelom događaju do danas niz ključnih pitanja ostao bez odgovora. – Nejasno je i dalje zašto se sve to dogodilo baš pred same izbore, gdje je oružje koje se spominje, tko je nalogodava­c… Nije jasno ni kako to da teroriste uhićuje obična policija, a ne antiterori­stička jedinica. Očigledno je da je nešto bilo, ali ne zna se što, a bojim se da se neće ni doznati – rekao je Koprivica.

Milo Đukanović praćen je najsuvreme­nijim uređajima – nisu umiješani političari iz Srbije ni iz Crne Gore

 ??  ?? Aleksandar Vučić i Milo Đukanović nikada nisu krili da se vrlo lako dogovore o svim pitanjima važnima za Srbiju i C. Goru
Aleksandar Vučić i Milo Đukanović nikada nisu krili da se vrlo lako dogovore o svim pitanjima važnima za Srbiju i C. Goru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia