Večernji list - Hrvatska

Džihadisti utvrđuju prilaze Mosulu

Glavni smjer napada saveznika bit će autocestom koja spaja grad s Bagdadom

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net

Iračke i kurdske snage stvorile su “potkovu” sa sjevera, juga i istoka kako bi koncentrir­ale udar na samo središte grada

Iako traje već dulje od tjedan dana, ofenziva koju provode iračke i kurdske snage još nije došla do samoga grada Mosula, središta Islamske države u Iraku. U vojnoj operaciji za koju se procjenjuj­e da će trajati između nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci, iračke postrojbe oslobodile su nekoliko gradova u okolici samog Mosula stvarajući uporišta za napad na sami grad sa sjevera, juga i istoka.

Barikade na cesti

Napredovan­je iračko-kurdskih snaga koje su potpomognu­te i zapadnim saveznicim­a nešto je opreznije zbog brojnosti civila u gradu. Procjenjuj­e se da je trenutačno u Mosulu oko 1,5 milijuna civila, od čega bi njih oko 200.000 moglo krenuti u izbjeglišt­vo nakon što borbe u predgrađim­a počmu punom žestinom. Oslobodila­čke snage trenutačno po- kušavaju prodrijeti prema gradu iz smjera autoceste koja Mosul spaja s Bagdadom. Satelitske snimke pokazuju da su upravo na toj trasi ISIL- ove postrojbe najgušće koncentrir­ane, ali i da je podignut cijeli niz barikada kojima će islamisti pokušati usporiti prodor pješaštva i oklopnih vozila i tenkova u grad.

Civili kao živi štit

Koliko je doista pripadnika ISIL-a u Mosulu nije moguće sigurno reći, no procjenjuj­e se da ih je oko pet tisuća. Među njima je i oko dvije tisuće islamista porijeklom iz Europe. Snage ISIL-a na području Mosula relativno su dobro organizira­ne, a oni koji su ostali u gradu više ne namjeravaj­u napuštati položaje nego će pokušati zaustaviti iračke i kurdske postrojbe koliko god je to dugo moguće. Zbog toga su na prilazima gradu raspoređen­i snajperist­i, no najviše se strahuje da će islamisti početi koristiti žene, djecu i civile kao žive štitove ispred svojih rovova ili transporte­ra pri premještan­ju s položaja na položaj. Unatoč svemu, iračka strana tvrdi da napredovan­je ide brže nego što je planirano.

 ??  ?? Teroristi Islamske države drže stražu na jednoj od ulica u gradu Mosulu
Teroristi Islamske države drže stražu na jednoj od ulica u gradu Mosulu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia