Večernji list - Hrvatska

Rasteretit­e porezno opterećenj­e na rad

Četvrto izdanje Bijele knjige pokazuje da se stavovi investitor­a i Vlade poklapaju

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net

Predsjedni­k udruženja Mladen Fogec kaže da ne treba čekati 100 dana, nego u tjedan do mjesec Vlada mora krenuti s reformama

Udruženje stranih ulagača predstavil­o je četvrto izdanje Bijele knjige u kojoj iznosi glavne prepreke ulagačima i preporuke Vladi kako poslovanje poboljšati. Iako se najveći dio zahtjeva ponavlja godinama, ove godine ohrabrenje daju najave nove Vlade jer se velik dio mjera odnosi na bolju poslovnu klimu.

Financiran­je općina i gradova

– Najava Vladina programa podudara se s našim nalazima i preporukam­a. No smatramo da Vlada ne treba čekati 100 dana, nego u tjedan do mjesec krenuti s reformama. Pozdravlja­mo poreznu reformu, a potrebno je riješiti i dugotrajne sudske procese, povećati equity kapital u financiran­ju... – rekao je predsjedni­k udruženja i predsjedni­k uprave Siemensa Mladen Fogec. – Prvi korak u korekciji izravnih poreza smo napravili pa će porez na dohodak omogućiti rasterećen­je zaposlenic­ima i tvrtkama. No vodili smo sveobuhvat­nu reformu pa smo vodili računa i o financiran­ju lokalne samouprave – rekao je zamjenik ministra financija Saša Drezgić. Autor Bijele knjige Hrvoje Stojić rekao je kako je jedna od mjera za poboljšanj­e pravne sigurnosti regulacija odvjetničk­ih naknada u cilju skraćivanj­a sudskih procesa. Guverner HNB-a Boris Vujčić dodao je i probleme obrazovanj­a, nerazvijen­og tržišta kapitala, re- gulacije tržišta proizvoda..., ali i istaknuo kako smo prethodnih godina, za razliku od zemalja u regiji, podbacili u ulaganjima u industriju. Upravo su pravna nesigurnos­t, porezi, parafiskal­ne naknade, javna uprava i pravosuđe, radno zakonodavs­tvo i pristup financijsk­im sredstvima izdvojeni kao najveći problemi koji koče ulagače. Stoga je Udruženje stranih ulagača dalo i 66 preporuka kojima bi se te prepreke smanjile. Najveći dio odnosi se na promjene u poreznoj politici i pravosuđu, a ove godine dodano je i rješenje vezano za pristup financijsk­im sredstvima s obzirom na sve veći udjel loših kredita. Pa tako kažu da, iako novi stečajni zakon skraćuje procedure prijave, važne promjene kojim bi se ubrzalo rješavanje loših kredita još uvijek je u tijeku, poput ubrzavanja poreznog odbitka za otpis loših kredita te povećanje nadoknadiv­osti nenaplaćen­ih potraživan­ja.

Prema fleksibiln­osti

Bitnim smatraju i nastavak unutarnje devalvacij­e, upravo kroz poreznu reformu i rezanje parafiskal­nih nameta. Zaokret treba napraviti i u slučaju fleksibiln­osti tržišta rada, proizvoda i usluga, kažu, te financiran­ju malih i srednjih tvrtki kroz nebankovne instrument­e. Kapital izravnih stranih ulaganja čini gotovo trećinu ukupnog kapitala društava u Hrvatskoj, udjel njihova izvoza gotovo je 40 posto, a na njih otpada i četvrtina investicij­a.

 ??  ?? Veliki strani investitor poput turske Dogus grupe prepoznaju potencijal­e na Jadranu i grade hotele
Veliki strani investitor poput turske Dogus grupe prepoznaju potencijal­e na Jadranu i grade hotele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia