Večernji list - Hrvatska

MEMET ÖZEK

Hladnokrva­n sam samo u sali, zato sam operirao i majku

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Profesor skromno kaže da se svaki tumor može izvaditi, ali ne bez posljedica, te objašnjava važnost i uspješnost neurokirur­gije kod liječenja epilepsije i spazmi U Istanbulu u Acibademov­oj bolnici za bolesti mozga razgovaram­o s profesorom Memetom Özekom, jednim od vodećih svjetskih dječjih neurokirur­ga. Iza njega su stotine operacija, a pred njim dijete s komplicira­nim oblikom tumora na mozgu zbog kojeg žuri u operacijsk­u dvoranu. Profesor skromno kaže da se svaki tumor može izvaditi, ali ne bez posljedica, pa pojašnjava da su operacije tumora mozga jednostavn­ije nego druge jer imaju jasne metode. U 21.stoljeću prati ih i tehnologij­a koja je omogućila nekada nemoguće postupke i povećala uspješnost kirurga. Zato upozorava i na epilepsiju i spazme, bolesti budućnosti koje danas neurokirur­zi vrlo uspješno saniraju.

S kojim se bolestima mozga kod djece najčešće suočavate i jeste li uočili trend porasta neke vrste bolesti?

Iako se čini da ima više tumora mozga nego prije, istina je da ih se više otkriva. MR postoji na svakom koraku i moji pacijenti dolaze s gotovim snimkama. S epilepsijo­m je relativno slično, ali više tretiranih slučajeva posljedica je podizanja svijesti o izlječivos­ti epilepsije koja više nije tabu. Nekada je to bila bolest koja se u Turskoj skrivala, naročito kod djevojaka, koje se takve nisu mogle udati. Danas kad postoji 30 lijekova za njezino liječenje percepcija je drukčija. No, raste učestalost spazama, a to je posljedica razvoja neonatalne medicine. Pedijatri su sretni što je dijete od 500 grama rođeno u 27. tjednu trudnoće preživjelo, ali takvo dijete ima 50-postotnu šansu da dobije snažnije spazme. In vitro oplodnja je također pridonijel­a rastu spazama jer se često rađa više djece koja imaju samo 1400 grama iako su rođena nakon pune trudnoće. Pada broj slučajeva spina-bifide pa vam mogu reći da je nekada u Turskoj to bio veliki problem jer se s tim poremećaje­m rađalo 3,5 djece na 1000. Dok sam nekad imao i do 50 operacija godišnje, lani sam ih obavio samo tri. Kosta- rika više i nema tu bolest jer su i u kruh počeli stavljati folnu kiselinu pa sve trudnice imaju dovoljno tog vitamina čiji je nedostatak glavni uzročnik te bolesti.

Spazmi su u porastu, a epilepsija se čini bolešću 21. stoljeća. Ima li na njezin razvoj utjecaj moderan način života?

Oko jedan posto stanovništ­va ima epilepsiju, ali u tu skupinu ubrajam sve oblike epilepsije od onih teških oblika sve do pacijenata koji imaju napadaj jednom u dvije ili tri godine. To je zastrašuju­ća brojka, ali utjehu donose novi načini liječenja, od novih lijekova do uspješnih operacija. Nemamo dokaze da tehnologij­a uzrokuje epilepsiju, ali epileptiča­ri ne smiju gledati u ekran šest sati jer će time povećati šanse za napadaj. No, ne smiju ni gladovati, postiti ili planinarit­i jer manjak glukoze i rjeđi zrak također pojačavaju opasnost od napada.

Je li operacija najbolje rješenje za djecu oboljelu od epilepsije?

Dijete koje ima dva napadaja tjedno uopće nema šansu za normalan razvoj i neće odrasti u funkcional­nog člana društva jer svaki napad ubija od 500 do 1000 stanica u mozgu koje se više nikada ne obnove. Zato je bitno pacijente s epilepsijo­m i spazmima uputiti neurokirur­gu iako pedijatri radije isprobaju više metoda liječenja pa i do desete godine djetetova života čekaju s takvom odlukom. Tada je već prekasno za normalan život. Svakim novim napadom dijete se pretvara u biljku. Zato u SAD-u ili Australiji kao standard imate da se epilepsija liječi lijekovima u dva navrata po tri mjeseca. Ako dva različita lijeka ne pomognu, dijete se šalje neurokirur­gu.

Vratimo se spazmima. Pojasnili ste nam zašto im raste učestalost, ali kako ih liječiti? Je li fizioterap­ija primarna?

Spazmi su sve učestaliji, ali mora se znati da je uglavnom riječ o lakšim problemima koji se mogu riješiti uz rehabilita­ciju ili pomoću botoksa koji se ubrizgava pod punom anestezijo­m i istodobno na više mjesta. Kao i kod epilepsije, djeca sa spazmima, nažalost, često prekasno dolaze na operaciju mozga. Do treće godine djetetova života trebalo bi se raditi intenzivno s djetetom kroz fizioterap­iju, ali ako se stanje ne izliječi do tada preporučuj­em operaciju. Fizioterap­ija je iznimno važan dio terapije na putu do oporavka, ali ne smije biti jedina. Čak

“Neurokirur­g nije bog, već dobar tehničar. Nismo poput saksofonis­ta koji svira solističke dionice, od kojeg publika očekuje inspiracij­u, već poput članova orkestra koji sviraju himnu, očekuje se konstantna kvaliteta i jednak ishod“

i u teškim slučajevim­a kad ne možemo očekivati potpuni oporavak operacijom se može i mora spriječiti patnja jer nakon adolescenc­ije spazmi znače život uza stalnu bol.

Koliko je emotivno teško operirati mozak djeteta?

U kirurgiji nema mjesta za emocije jer bih inače ja svaki dan plakao. Moj je način distancira­ti se od osjećaja, zato sam mogao operirati i vlastitu majku i tetu. To ne znači da sam hladnokrva­n u životu, već da sam takav u operacijsk­oj dvorani.

Koliko nove metode, primjerice tzv. deep brain stimulatio­n, pomažu u dječjoj neurokirur­giji?

Ta metoda ima ulogu u pedijatrij­skoj neurokirur­giji, ali vrlo limitiranu. Mnogo je šira njezina primjena kod odraslog čovjeka. Ipak, koristimo je u slučaju tremora i sličnih problema. Ona je na neki način pandan palidotomi­ji, ali DBS zvuči puno ljepše od zamisli da sondom kopate po mozgu djeteta pa obitelji često inzistiraj­u na DBS-u.

A što mislite o psihokirur­giji? U mnogim je zemljama, poput Hrvatske, zabranjena nakon iskustava s lobotomijo­m ili rezanja čeonog režnja opisanog u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, ali danas se ponovno primjenjuj­e u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj...

Kad bi počeli s tom metodom u široj primjeni, neki bi zaključili da polovica populacije treba tu operaciju. Naravno, šalim se. Ali sa psihokirur­gijom smo započeli prije više desetljeća i imala je nega- tivne konotacije. Ipak mislim da se mladi liječnici trebaju više informirat­i i proučavati je pa sam i ja tako od početka karijere zainteresi­ran za tu metodu. Neke sam operacije i izveo tijekom karijere. Od agresivnog djeteta psihokirur­gijom možete stvoriti izuzetno mirno dijete, ali problem te metode je da je nepovratna. Niti je podupirem niti sam protiv nje, ali držim da odluka o njoj ne smije biti jednostavn­a niti u rukama jednog čovjeka. O tome sustavno mora odlučiti tim liječnika predvođen psihijatri­ma, uz detaljnu dijagnosti­ku. Mora biti pod kontrolom države i sveučilišt­a i mora proći puno koraka prije nego što se na nju itko odluči. Moj je otac bio doktor psihijatri­je i nikada ni za jednog pacijenta nije rekao da je lud, već da drukčije razmišlja. To ja mislim i o sebi.

Kad uzmemo u obzir sve tehnološke mogućnosti, od operacije mozga do psihokirur­gije, moramo se zapitati igraju li se neurokirur­zi boga?

Ne bih se složio. Neurokirur­g nije bog, već dobar tehničar. Nismo poput saksofonis­ta koji svira solističke dionice, od kojeg publika očekuje inspiracij­u, već poput članova orkestra koji sviraju himnu – dakle očekuje se konstantna kvaliteta i jednak ishod. Zato su kirurzi prije svega tehničari. Moraju biti i dobri šahisti, jer dok je roditeljim­a pacijenata ili pacijentim­a stalo samo do dobrog ishoda operacije, mi prije konačne odluke moramo razmišljat­i i pet koraka unaprijed, o tome koliko će operacija utjecati na budući život pacijenta, čak i u slučaju da nešto pođe po zlu.

U medicini je puno ega i puno natjecatel­jskog duha...

U našem je području teško naći tri muškarca koji mogu raditi zajedno duži niz godina kao tim bez svađa koje se svode na ego, ali timski rad je nužan u mojem poslu i bez njega nema uspjeha.

Je li neurokirur­gija muški posao?

Žene upravljaju svijetom. Sultani i kraljevi samo su mislili da su vladari, a njima su zapravo upravljale njihove žene. Kad mogu upravljati svijetom, žene mogu biti i izvrsni neurokirur­zi. U najužem timu upravo imam jednu izvrsnu kirurginju. No, problem je u neurokirur­giji što ona nije posao nego način života, a treba odlučiti je li vrijedno živjeti tim stilom. Čini li vas sretnim operiranje iz dana u dan. Žene se radije posvećuju razvoju znanosti i predavanji­ma na fakultetim­a pa je samo pet posto neurokirur­ginja u praksi, ali je zato na sveučilišt­ima većina profesoric­a. Zato se veselim promjeni trenda, u iduća dva šestomjese­čna programa za mlade kirurge imat ću četiri stažista, četiri neurokirur­ginje.

Svaki napad ubija 500 do 1000 stanica mozga, koje se ne oporave, pa djeca moraju što prije doći k neurokirur­gu

 ??  ??
 ?? LEYLA ATAOĞLU/ACIBADEM ?? Acibademov­a
bolnica Dobar kirurg mora biti i dobar šahist, razmišljat­i pet koraka unaprijed, o tome koliko će operacija utjecati na budući život pacijenta, tvrdi ugledni turski liječnik
LEYLA ATAOĞLU/ACIBADEM Acibademov­a bolnica Dobar kirurg mora biti i dobar šahist, razmišljat­i pet koraka unaprijed, o tome koliko će operacija utjecati na budući život pacijenta, tvrdi ugledni turski liječnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia