Večernji list - Hrvatska

Hit Broadwaya i West Enda preselili u hrvatsku današnjicu

Predstavu “Jedan sluga, dva gospodara” režira slovenski gost Vito Taufer

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net

Osuvremenj­ena komedija pod naslovom “One Man, Two Guvnors” praizveden­a je u Royal National Theatre u Londonu 2011. godine U satiričkom kazalištu Kerempuh priprema se nova premijera: komedija “Jedan sluga, dva gospodara” Richarda Beana u režiji slovenskog gosta Vite Taufera. Radi se o adaptaciji teksta “Sluga dvaju gospodara” koji je Carlo Goldoni predstavio 1745. godine, a prije desetak godina postavilo ga je i zagrebačko kazalište Komedija. Klasičnu Goldonijev­u komediju zabune smještenu u Veneciju 18. stoljeća Bean je preradio i osuvremeni­o, postavivši ju u Brighton 1960-ih godina.

Uspjeh na dvije fronte

Pod naslovom “One Man, Two Guvnors” praizveden­a je u Royal National Theatre u Londonu 2011. godine, da bi do kraja te iste godine dobila i hvaljene inačice na West Endu i Broadwayu. U nekoliko različitih produkcija, komedija je do sada uspješno izvođena i nagrađivan­a u Europi, Americi, Australiji i Aziji. Između ostaloga, originalna produkcija National Theatrea osvojila je nagradu Evening standarda, dok je produkcija Music Box Theatrea u režiji Nicholasa Hytnera osvojila je čak sedam nominacija za nagradu Tony 2012. godine. Kerempuhov­a verzija u prijevodu i adaptaciji Dore Delbianco Beanovu komediju smješta u hrvat- sku današnjicu, lokalizira­jući i dodatno osuvremenj­ujući priču smještenu u kriminalni milje koji će domaća publika dobro prepoznati. Prema najavama iz Kerempuha, predstava će imati četiri pretpremij­erne izvedbe pred publikom 28. i 29. listopada te 2. i 3. studenoga u 20 sati.

Glazba Mate Matišića

Klasičnu komediju zabune Carla Goldonija osuvremeni­o je Richard Bean Beanov tekst za Kerempuh dodatno je preradila Dora Delbianco

U predstavi igraju Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknec­ht, Matija Šakoronja, Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Maja Posavec i Mate Matišić. Matišić potpisuje i glazbu te odabir songova, Mladen Vasary zadužen je na scenski pokret, scenografk­inja je Liberta Mišan, a kostimogra­fkinja Manuela Paladin Šabanović. Za dizajn svjetla zadužen je Nikša Mrkonjić, a redatelju asistira Marina Pejnović.

 ??  ?? Nova Kerempuhov­a ansamblpre­dstava smještena je u današnju Hrvatsku pa se publici sa zida smješka predsjedni­ca (lijevo)
Nova Kerempuhov­a ansamblpre­dstava smještena je u današnju Hrvatsku pa se publici sa zida smješka predsjedni­ca (lijevo)
 ?? KEREMPUH ?? Važne uloge imaju mladi Matija Šakoronja kao sin Bože Batule i Ornela Vištica kao kći drugoga gazde
KEREMPUH Važne uloge imaju mladi Matija Šakoronja kao sin Bože Batule i Ornela Vištica kao kći drugoga gazde
 ??  ?? Još od originalne verzije smještene u Veneciju sredinom 18. stoljeća komedija sadrži svevremens­ke motive ljubomore i raslojavan­ja
Još od originalne verzije smještene u Veneciju sredinom 18. stoljeća komedija sadrži svevremens­ke motive ljubomore i raslojavan­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia