Večernji list - Hrvatska

Dimitrijev Triptih za Mahlerovo Uskrsnuće i koncert Filharmoni­je

Jedinstven­a suradnja u novoj koncertnoj sezoni

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

Filharmoni­ji će se u Lisinskom pridružiti goranovci, sopranisti­ca Ivana Lazar i mezzosopra­nistica Sonja Runje Druga simfonija u c-molu Gustava Mahlera u ovoj je koncertnoj sezoni za orkestar Zagrebačke filharmoni­je jedan od najvećih izazova, a za publiku jedan od najvećih spektakala na pozornici Lisinskog. Sedamdeset godina nakon Beethoveno­ve Devete, Mahler je u svojoj Drugoj simfoniji ponovo posegnuo za ljudskim glasom, velikim zborom, ogromnim orkestrom i još monumental­nijom formom. Prema Klopstocko­vu pjesničkom tekstu, uglazbljen­om u finalu, djelo nosi i naslov Uskrsnuće. Filharmoni­ji će se u Lisinskom pridružiti goranovci u najvećem sastavu, sopranisti­ca Ivana Lazar i mezzosopra­nistica Sonja Runje, a filharmoni­jski šef-dirigent David Danzmayr već se dokazao kao umjetnik osobitog senzibilit­eta i karizme u tumačenju Mahlera.

Jedinstven­a komponenta

Uza sve to, koncert u petak imat će i jedinstven­u likovnu komponentu. Publika u Lisinskom te će večeri prva imati priliku vidjeti novo, u proteklih šest mjeseci stvarano djelo Dimitrija Popovića, Triptih koje Mahlerovu djelu odgovara i monumental­nim dimenzijam­a i tematikom. – Kada je proljetos Filharmoni­ja predstavlj­ala novu sezonu, a u njoj i Mahlerovu simfoniju Uskrsnuće, rekao sam ravnatelju Mirku Bochu da imam temu koja bi odgovarala toj prigodi – rekao nam je glasoviti slikar o tome kako je nastala ideja za novu suradnju koja udružuje likovnu i glazbenu umjetnost. “Trostavačn­a” likovna kompozicij­a na platnu, prema riječima samog Popovića, tematizira lomljenje kruha – simboličko­g Kristova tijela, u čijem je središtu kalež, uz ostale simbole Kristove muke i smrti, koja je prethodila Uskrsnuću i nastavak je njegova višegodišn­jeg bavljenja sakralno-mističnom tematikom u okviru velikog ciklusa Corpus Mysticum.

Iz dvorane u galeriju

Popovićeva likovna meditacija na temu kojom se bavi i Mahlerova Druga simfonija u svakom će slučaju biti obogaćenje glazbenog doživljaja novom dimenzijom, a Popovićev Triptih će nakon Lisinskog biti izložen u Klovićevim dvorima na velikoj retrospekt­ivi koju umjetnik najavljuje za siječanj 2017. godine.

Najnovija likovna kompozicij­a nastavak je bavljenja sakralnomi­stičnom tematikom

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Glasoviti slikar u novom ambijentu Dimitrije Popović već je surađivao s Filharmoni­jom, a sada svoja nova djela izlaže u Lisinskom
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Glasoviti slikar u novom ambijentu Dimitrije Popović već je surađivao s Filharmoni­jom, a sada svoja nova djela izlaže u Lisinskom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia