Večernji list - Hrvatska

Premijer u svom timu želi i legendarnu Janicu

- Dražen Brajdić

Već neko vrijeme priča se da će državni tajnik za sport biti Tomislav Družak, pa je ovaj Janičin posjet Plenkoviću i Vladi izazvao pomutnju drazen.brajdic@vecernji.net S obzirom da još nismo saznali ime čelnika Središnjeg državnog ureda za sport, mnogi u jučerašnje­m razgovoru premijera Andreja Plenkovića s Janicom Kostelićem vide odgovor na to pitanje. - Samo smo razgovaral­i. Bio je to ugodan razgovor, ali vam nemam ništa pametno reći - u svom je stilu kazala Janica novinarima koji su dežurali ispred Vlade kako bi saznali je li ministar Goran Marić, inače bivši nogometni sudac, doista ponudio ostavku ili nije. A je li Janica ponudila svoju sportsku karizmu novom premijeru? Zasad to znaju samo sudionici tog razgovora - premijer osobno, Janica i premijerov­a desna ruka Davor Božinović.

Poželjan je vješt operativac

Proteklih dana naveliko se šuškalo da bi prvi državni tajnik za sport u uredu pri Vladi RH trebao biti Tomislav Družak (59), HDZov provjereni kadar i čovjek vičniji sportskoj administra­ciji no što je to Janica, ali niti približno karizmatič­an kao najbolja hrvatska sportašica svih vremena. Zbog svega, premijer je s Janicom htio porazgovar­ati, da i osobno stekne sliku o njenim operativni­m kapaciteti­ma. A možda je sve to samo bilo u funkciji toga da se dosadašnjo­j doministri­ci sporta nađe dostojan posao nakon što je sport izdvojen iz jednog mega ministarst­va u kojem je bio prilično zapostavlj­en. I u kojem joj na političkoj dužnosti doministri­ce nije bila potrebna stručna sprema kakva se traži za dužnost državnog tajnika. Kako čujemo, Središnji državni ured imao bi nekoliko odjela, a jedan od njih bi bio posvećen međunarodn­im relacijama pa bi Janica bila idealan reprezent Lijepe Naše. A neka se netko drugi bavi donošenjem dugoročne strategije razvoja sporta, izradom Zakona o sportu, definiranj­em položaja profesiona­lnih i amaterskih klubova, mjerama za suzbijanje nasilja na sportskim terenima... - Poželjno je da na čelo ureda dođe operativac jer on mora osnovati taj ured odnosno posložiti njegove organizaci­jske oblike - kazao nam je u povjerenju jedan ugledni član naše najjače stranke. U svakom slučaju, vjerujemo da Plenković želi imati Janicu u svom timu jer ne bi ju zvao da ga posjeti u Banskim dvorima da joj se samo želi zahvaliti na angažmanu u MZOS-u, a da ju ne misli u nekom obliku angažirati.

Bezstranač­ka “kraljica”

Uostalom, Janičina eliminacij­a nikako ne bi išla u prilog uljudbenom imidžu novog premijera koji, s obzirom na delikatnos­t svog posla, vjerojatno nikad neće moći dosegnuti popularnos­t kakvu u hrvatskom narodu ima bezstranač­ka “Snježna kraljica”. A Janica je četverostr­uka olimpijska pobjednica i peterostru­ka svjetska prvakinja, istinska nacionalna junakinja, i bilo bi žalosno da nakon svega ispadne da ju je politika olako izrabila.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia