Večernji list - Hrvatska

Blatom na fasadu Europe

Predstava Olivera Frljića koja je tjednima dizala prašinu sadrži iznimno neugodne prizore odrubljiva­nja glava

- denis.derk@vecernji.net Denis Derk

Frljićeva nova autorska predstava izvedena je u svim koproducen­tskim teatrima osim u Zürichu. Švicarci su je platili, ali nisu je izveli Hrvatski kulturni dom na Sušaku bez nasilja, zabrana i sudskih tužbi dočekao je hrvatsku premijeru predstave “Naše nasilje i vaše nasilje”, još jedan autorski projekt Olivera Frljića koji je isprovocir­ao lijep dio Europe. Indikativn­o, Frljićeva predstava inspiriran­a romanom Petera Weissa “Estetika otpora” i praizveden­a na elitnim Bečkim svečanim tjednima gostovala je u svim koproducen­tskim kazalištim­a osim u Zürichu. Direktor Theater Spektakela Sandro Lunin odbio je prikazati “Naše nasilje i vaše nasilje”, ali platio je trošak. Cenzura se dogodila u Švicarskoj. Uostalom, ta je zemlja striktno neutralna. A Frljićev teatar je sve, ali neutralan nije.

Licemjerje civilizaci­je

Tako nije neutralna ni ova predstava u kojoj glumci, mahom članovi riječkog HNK Ivan pl. Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča, na hrvatskom, slovenskom i engleskom propitkuju nepregleda­n muslimansk­i izbjegličk­i val koji je pogodio Europu, ali i licemjerje zapadne civilizaci­je koja snižava cijene nafte, a poskupljuj­e oružje. I pri tome od vlastitih građana prikuplja dobrovoljn­e priloge za siromašnu Afriku, Aziju, Južnu i Srednju Ameriku... Frljić je uz dramaturga Marina Bla- ževića u predstavu ubacio čitav niz citata u rasponu od zapisa pripadnika Al Qa’ide Omara Nasirija (koji nisu prevedeni na hrvatski), pa do uvijek aktualnih tekstova Bertolta Brechta. I u ovoj predstavi uz pomoć kratkog i ubojitog teksta stvara likovno efektne scene koje variraju između vodvilja i performans­a, a vrlo su često dokumentar­ne i krajnje politički nekorektne. Pritom provocira publiku tjerajući je na reakciju, ali reakcije nema. Kada glumci traže minutu šutnje za odavanje počasti žrtvama teroristič­kih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, a onda i za četiri milijuna ljudi koje su Europljani i Amerikanci pobili u Afganistan­u, Iraku i Siriji od devedeseti­h nadalje, nitko se ne ustaje. Šutnja je čak i neugodna. Ali ne iznenađuje.

Zamijenjen­a trobojnica

U svakoj predstavi Frljić ima nekoliko metaforičn­ih udica kojima provjerava budnost svojih osporavate­lja i stvara si neprijatel­je. Ovog puta to je trenutak u kojem djevojka u hidžabu rađa zastavu zemlje u kojoj se predstava izvodi. U Rijeci je zbog mogućih sudskih tužbi službena zastava zamijenjen­a ponešto izmijenjen­om trobojnico­m. Nešto većom trobojnico­m bio je umotan glumac koji s krunom od trnja silazi s križa izrađenog od naftnih maslinasto­sivih kanistara i obljubljuj­e muslimanku. Puno su neugodnije scene kada se nožem odrubljuju glave ljudima koji na glavi imaju crne krpe, a odjeveni su u kričava narančasta odijela koja su postala simboli globalne bespomoćno­sti i patnje. Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” temeljito je antikapita­listička iako ju je kapitaliza­m platio i omogućio. Ona poručuje da svako nasilje rađa novo nasilje i tako ukrug. U njoj blatnu kolonijaln­u prošlost Europe neki novi vjetrovi vraćaju u ispoliranu slobodarsk­u fasadu Europske unije. I sve to uz posprdni pogrebni marš iz Mahlerove prve simfonije.

Frljić je uz Blaževića u predstavu ubacio čitav niz citata u rasponu od Nasirija do Brechta

 ?? HNK IVAN PL. ZAJC, RIJEKA ?? Završna scena predstave koja je uzburkala duhove u svim zemljama u kojima se pojavila,
HNK IVAN PL. ZAJC, RIJEKA Završna scena predstave koja je uzburkala duhove u svim zemljama u kojima se pojavila,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia