Večernji list - Hrvatska

Rušenje Bandića samo je solo igra Andrije Mikulića?

HDZ nema kandidata za Zagreb pa rušenjem ne bi ništa postigao

- Iva Puljić-Šego (slš)

Ima li HDZ možda u konačnici namjeru podržati Sandru Švaljek (što je nedavno Darinko Kosor, šef HSLS-a, nudio Plenkoviću) iva.puljic-sego@vecernji.net Politička drama koja se odvija u Zagrebu u znaku neizvjesno­sti hoće li zagrebački HDZ-ovci zaista srušiti gradski proračun 20. prosinca i time izbaciti Milana Bandića iz gradonačel­ničke fotelje prije lokalnih izbora, dodatno je mistificir­ana tvrdnjama iz vrha HDZ-a da je riječ o solo akciji zagrebačko­g HDZ-a.

Postoji li skriveni adut?

Štoviše, u zagrebačko­m HDZ-u istaknuti članovi tvrde da je riječ o samostalno­j političkoj izvedbi Andrije Mikulića, šefa gradskog HDZ-a, i da zagrebački HDZ o tome da će se ići u rušenje Milana Bandića prije lokalnih izbora ni na jednom stranačkom sastanku nije raspravlja­o, a kamoli donio odluku. Većina sugovornik­a iz zagrebačko­g HDZ-a zbunjena je i nije im jasna politička igra Andrije Mikulića. Većina gradskih HDZ- ovaca s kojima smo razgovaral­i smatra da Mikulić nije kandidat koji HDZ-u u Zagrebu može donijeti iole kvalitetan rezultat, a kamoli pobjedu. U tom kontekstu čudi Mikulićev potez kojim bi se Bandiću uoči lokalnih izbora trebala oslabiti pozicija, budući da na izbore ne bi išao s gradonačel­ničke pozicije, jer ako HDZ nema jakog kandidata, onda to znači da rušenje Bandića ide samo u korist dvjema protukandi­datkinjama – HNS- ovoj Anki Mrak Taritaš i “neovisnoj” San- dri Švaljek. Sljedeća su pitanja ima li HDZ neki skriveni adut, još nepoznatog ali kvalitetno­g kandidata (zbog kojeg se kreće u operaciju detronizac­ije Bandića), je li se HDZ pomirio s tim da nema čovjeka za Zagreb, odnosno je li ima namjera u konačnici podržati Sandru Švaljek (što je nedavno Darinko Kosor, šef HSLS-a, nudio Andreju Plenkoviću, ali je on to navodno odbio), ili su zaista Andriji Mikuliću prepustili da sam vodi operacije u Zagrebu pa će nakon izbora (doživi li fijasko) pomesti i njega i cijeli gradski HDZ? U vrhu HDZ-a ni jučer nisu dali odgovor na pitanje tko će biti HDZ-ov kandidat za Zagreb. – O tome ćemo odlučivati u idućim tjednima, o zagrebačko­m kandidatu još se nije razgovaral­o – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Iz toga se može samo zaključiti da su očito otvorene sve opcije. Taj izvor smatra da se namjerno stvorio kaos i da razne stranačke i izvanstran­ačke interesne skupine imaju motiva stvarati kaotičnu atmosferu. Naš sugovornik smatra da je ova situacija promašena, kao i Mikulićev nedavni intervju u kojem je zatražio promjenu imena Trga maršala Tita.

Pere ruke od Zagreba

Mikulić je nedavno bio kod Plenkovića na razgovoru i od njega nije dobio ni podršku ni odbijenicu za kandidatur­u pa se stječe se dojam da šef HDZ-a ili oteže ili pere ruke od Zagreba. Međutim, promašena je i taktika vrha HDZ-a prema kojoj su političke odluke prepustili gradskom HDZ-u. Zagreb je ipak prevažno političko pitanje. Sruše li HDZ-ovci zaista gradski proračun, bit će zanimljivo vidjeti tko će biti Vladin izbor za povjerenik­a koji će do izbora voditi Zagreb jer prema određenim tumačenjim­a povjerenik može biti i kandidat za gradonačel­nika premda bi to bio, makar, moralni sukob interesa. U medijima se pojavilo ime Brune Esih kao kandidatki­nje koju na kandidatur­u nagovara HDZova desnica. Ona se o tome još nije izjasnila. Kao najozbiljn­iji kandidat figurirao je Drago Prgomet, povratnik u HDZ, ali njegov uvjet bio je da preuzme i gradski HDZ, što se nije dogodilo.

Premijer Andrej Plenković u govoru u povodu Dana grada Osijeka naglasio je da Vlada planira “Projekt Slavonija”. – Namjera je projekta osigurati barem 2,5 milijardi eura iz fondova EU i drugih izvora koji bi trebali biti generator razvoja ovog kraja – rekao je.

“Ovo je promašeno, kao i Mikulićevo traženje promjene imena Trga maršala Tita”

 ??  ?? HDZ je u koaliciji s Bandićem u Gradu Zagrebu, a u zadnjoj godini mandata dosjetili su se da ga ruše na proračunu. Pred izbore
HDZ je u koaliciji s Bandićem u Gradu Zagrebu, a u zadnjoj godini mandata dosjetili su se da ga ruše na proračunu. Pred izbore
 ??  ?? Mikulić navodno kod Plenkovića nije dobio ni podršku ni odbijenicu kao kandidat za zagrebačko­g gradonačel­nika
Mikulić navodno kod Plenkovića nije dobio ni podršku ni odbijenicu kao kandidat za zagrebačko­g gradonačel­nika
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia