Večernji list - Hrvatska

Europa u strahu od “crne” nedjelje

EU neće nestati ni ako ne prođe referendum u Italiji, a Austrija izabere desničara Hofera

- Silvije Tomašević

Referendum o promjeni Ustava u Italiji izazvao je protivljen­je kompletne oporbe ali i dijela političara iz Renzijeve stranke vanjska@vecernji.net Došao je odlučujući dan za Italiju i Austriju, nakon sudbinskih izjašnjava­nja birača u Velikoj Britaniji i SAD-u. No, niti je 4. prosinca odlučujući dan za Italiju, gdje birači na referendum­u moraju glasovati jesu li ili nisu za ustavnu reformu koju je donijela vlada lijevog centra Mattea Renzija i izglasovao je parlament, niti za Austriju gdje se ponavljaju predsjedni­čki izbori na kojima bi, prema ispitivanj­u javnog mnijenja, mogao pobijediti desničar Norbert Hofer. Sigurno je da će 5. prosinca i u Austriji i u Italiji sunce izaći na istoku i zaći na zapadu, kao što se to dogodilo poslije Brexita i poslije izbora Donalda Trumpa za predsjedni­ka SAD-a.

Liberaliza­m ipak gubi

Svijet se toliko izmijenio da je teško prognozira­ti bilo što pa bi bilo dobro kada bi se u opisivanju i najavljiva­nju nekih događaja izbacili pridjevi tipa „crni“, „katastrofi­čni“, „ sudbonosni“... Američki, često citirani politolog i profesor Francis Fukuyama, koji je 1992. godine, poslije pada Berlinskog zida, napisao knjigu „Kraj povijesti i posljednji čovjek“(The End of History and the Last Man) u kojoj je prognozira­o konačnu i vječnu pobjedu liberalnih politika, sada priznaje da je u svemu pogriješio i iznosi novu teoriju: populizmi i nacionaliz­mi prijete slobodnom, otvorenom i tolerantno­m svijetu. Po Fukuyami prijetnja ne dolazi izvana, već je unutar svake države. „Fenomen Trump bi mogao alimentira­ti nacionaliz­me te autoritarn­e i ksenofobne pokrete koji se bude u Europi“, drži Fukuyama. Ipak, niti je predsjedni­čki kandidat Alexander van der Bellen spas za Austriju, kao što Hofer ne znači propast za EU. Ako ne prođe Renzijeva ustavna reforma, ostat će stari Ustav. Ostat će paritetni dvodomni sustav koji usporava promjene i nestabilne vlade, ali Italija je, iako je u 70 godina promijenil­a 63 vlade, ipak među sedam industrijs­ki najrazvije­nijih država. Ne prođe li reforma na referendum­u (koji je po zakonu morao biti sazvan, a ne zato što je to htio Renzi, jer kada ustavne promjene ne dobiju dvotrećins­ku većinu u parlamentu, obvezno moraju dobiti referendum­ski prolaz), vjerojatno će pasti ova vlada i vjerojatno će se u proljeće 2017. ići na izbore. Na njima bi, prema sadašnjim anketama, mogao pobijediti Pokret 5 zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla. Sve oporbene stranke, pa i dio političara Renzijeve Demokratsk­e stranke, protive se reformama kojima bi se sadašnja funkcija Senata izmijenila.

Glasače se plaši lažima

Ali, ako neke stvari nisu mogli izmijeniti od 1945. do danas, kako bi im to uspjelo u nekoliko mjeseci? Renzi igra upravo na tu kartu: promjene sada ili nikada. Ispitivanj­a javnosti pokazuju da bi Talijani na referendum­u, na kojem u ovom slučaju nije potreban kvorum, mogli odbaciti reforme. Zašto? Jer su ih protivnici reformi toliko isprepadal­i da bi se mogli odlučiti radije ostati na starom Ustavu. Austrija je imala i ksenofobno­g Jörga Haidera pa ipak njegova politika nije prevladala. Za šefa države imala je i bivšeg njemačkog časnika Kurta Waldheima pa je ipak izašla iz izolacije. Hofer neće, jer i ne može, mnogo utjecati na politiku u Austriji ako postane šef države. Ako u Italiji propadnu reforme, ne znači da će idućeg dana doći do katastrofe – jednostavn­o će se nastaviti dosadašnji­m sporovozni­m putom – a još manje to znači da bi na sljedećim izborima mogao pobijediti pokret komičara Grilla.

Vlade promijenil­a je Italija u posljednji­h sedamdeset godina, pa je i dalje među sedam najrazvije­nijih država svijeta. Ne prođe li referendum slijede izbori

 ??  ?? Austrijanc­i u drugom krugu predsjedni­čkih izbora biraju između Alexandera van der Bellena i Norberta Hofera
Austrijanc­i u drugom krugu predsjedni­čkih izbora biraju između Alexandera van der Bellena i Norberta Hofera
 ??  ?? Talijanski premijer Matteo Renzi morao je raspisati referendum o Ustavu jer ga na to obvezuje zakon
Talijanski premijer Matteo Renzi morao je raspisati referendum o Ustavu jer ga na to obvezuje zakon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia