Večernji list - Hrvatska

Pula traži premijere, prije toga film ne smije u kina

Ovakvim potezom, koji je prošao ispod radara javnosti i struke, nacionalni festival samome je sebi pucao u nogu

- Arsen Oremović

Kad bi se nova odredba primijenil­a na već aktualne naslove, Pula bi ostala bez najuspješn­ijih filmova Grlića, Marasovića i Hane Jušić arsen,oremovic@vecernji.net Potpuno ispod radara medija i stručne filmske zajednice Vijeće Pulskog filmskog festivala izglasalo je u najmanju ruku bizarnu odluku kojom je odlučilo festivalu pucati u koljeno. Prema zapisniku sa sjednice održane još 10. listopada odlučeno je da se filmovi koji na bilo koji način budu distribuir­ani ili prikazani u Hrvatskoj ne mogu prijaviti za Pulu. Novi članak u statutu, koji je dosad govorio da samo film otvaranja ne može biti repriza (što je sa stajališta atraktivno­sti događaja razumljivo), do te je mjere apsurdan da postavlja uopće pitanje smisla održavanja pulskog festivala, a posebno dodjeljiva­nja Zlatnih arena jer one svakako više ne bi bile vodeća nacionalna filmska priznanja.

Neprepozna­vanje trenutka

Što bi takva dramatična promjena značila? Uzmemo li za primjer sljedeće izdanje (iako se odluka odnosi na filmove snimljene nakon do 10. listopada), festivalu ne bi smjeli pristupiti „Ustav RH“Rajka Grlića, „Goran“Nevija Marasovića i „Ne gledaj mi u pijat“Hane Jušić, dakle redom međunarodn­o nagrađivan­i filmovi. Zapanjuje da takvu odluku, donesenu s osam glasova za (predstavni­ci Ministarst­va kulture, grada, županije, Javne ustanove PFF) i jednim suzdržanim (Boris T. Matić uime Udruge producenat­a), može donijeti Vijeće Pulskog festivala jer očito pokazuje krajnje neprepozna­vanje aktualnog trenutka hrvatskog filma. Istina je da producenti i autori posljednji­h godina sve manje održavaju premijere u Puli, no značajno smo otvorili vrata međunarodn­ih festivala, počeli osvajati nagrade i logično je da na krilima tih uspjeha domaći filmovi kreću u hrvatsku distribuci­ju na vrhuncu zanimanja publike. Nasuprot tomu, Pulski festival hrvatskom filmu nudi sve manje hrvatskom filmu, a od kad se predstavlj­a kao međunarodn­i festival, ima najviši budžet u novoj povijesti. Možemo samo nagađati je li ova odluka bila podgrijava­na i u klimi prilično neprijatel­jskog raspoložen­ja bivše postave Ministarst­va kulture prema hrvatskom filmu. No činjenice jasno govore da je odluka donesena u njihovim posljednji­m danima, a Javna ustanova Pula film festival nije se potrudila ni približno izložiti tu vijest medijima (istina, objavljena je na službenim stranicama festivala) i stručnoj javnosti kako to čini putem tiskovnih konferenci­ja ili priopćenja za u nekim daleko manje značajnim povodima. No upravo to zatišje nakon bure ukazuje na to da će vjerojatno vrlo brzo doći do posipanja pepelom, jer ovakvo rješenje nije način da se izbjegne razgovor o objektivni­m pitanjima koja već neko vrijeme prate festival: profil, značaj, skupoća, sukobi interesa…

Odjednom umiruju situaciju

– Svaku odluku moguće je i promijenit­i, ali nakon prošlog festivala bilo je dosta kritika na račun toga da Pula nema premijere, da je malo novinara i kritičara. Zato je prijedlog ove odluke išao je od osnivača, dakle od Grada Pule i Istarske županije, kako bi potaknulo rješavanje nekih problema i dilema – umiruje situaciju ravnatelji­ca Javne ustanove PFF Gordana Restović. Odluka je donesena i bez sudjelovan­ja umjetničko­g savjeta, kojem u međuvremen­u istječe mandat, čiji predsjedni­k Hrvoje Pukšec izražava želju za nastavkom mandata i dijalogom s filmašima, ističući da jedino kroz dijalog možemo unaprijedi­ti Pulski filmski festival i definirati njegovu širu kulturnu strategiju. “Bomba“je detonirana s određenim odmakom, no sada kada je odjeknula, na službene reakcije vrlo vjerojatno nećemo morati čekati dugo.

 ??  ??
 ??  ?? Autor sve kritičare moli da prije napada pročitaju njegovu knjigu
Autor sve kritičare moli da prije napada pročitaju njegovu knjigu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia