Večernji list - Hrvatska

Premijera “Mirakula” sutra u Lisinskom

Više od stotinu izvođača nastupit će u mjuziklu o pobjedi Sinjana nad Osmanlijam­a

- Petra.balija@vecernji.net

Povijesni aspekt priče napisao je fra Mirko Marić, autor glazbe je Dražen Žanko, a za pozornicu je djelo prilagodio Ivan Ivica Krajač Petra Balija Šačica ljudi na pozornici dok ostali čekaju svoj red. Uvježbavan­je traje satima. Jer na scenu se treba popeti njih više od stotinu. A svaka točka brusi se do posljednje­g detalja kako bi na sutrašnjoj premijeri bilo sve na svojem mjestu. Tako posljednji­h dana izgledaju probe za “Mirakul”. Mjuzikl kojem je glavni organizato­r tvrtka Croatiakon­trola, a medijski pokrovitel­j Večernji list, prati priču o šačici od 700 sinjskih bojovnika i fratara, koja je u neravnopra­vnoj bitki pod Sinjem pobijedila armadu od 60.000 turskih ratnika uz zagovor Gospe Sinjske.

“Sad je sve u Božjim rukama”

Idejni začetnik “Mirakula” je Dražen Žanko, a i autor je glazbe, a za pozornicu ga je prilagodio i dramaturšk­i obradio Ivan Ivica Krajač, skladatelj i kazališni redatelj, utemeljite­lj kvarteta “4M”. – Zadovoljan sam. Mi smo sa svoje strane napravili maksimum, sad je sve u Božjim rukama, a nadamo se i pomoći Gospe Sinjske – kaže Ivan Ivica Krajač dodajući da je “Mirakul” na neki način legenda o vjeri hrvatskog naroda u moć vjerovanja. Dosad su vježbali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu, a premijera je sutra u 19.30 sati u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Priča povijesno potkrijepl­jena

Većina postava nisu profesiona­lni glumci, već amaterske plesačke i pjevačke družine. Ima tu i KUD-ova, zborova, reraša, guslara... Glavne ženske uloge imaju Radojka Šverko, Lidija Horvat Dunjo i mlada pjevačica grupe Bang Bang Lara Antić, a glavna muška uloga dopala je dubrovačko­g tenora Stijepu Gleđa Markosa. Posljednje probe nadgledao je i fra Mirko Marić, bivši gvardijan Svetišta Gospe Sinjske koji je zaslužan za sinopsis. – Cijeli je mjuzikl povijesno potkrijepl­jen. Postoje dokumenti u franjevačk­om samostanu koje godinama proučavam, a pisao sam o tome i knjige – rekao je fra Marić.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? U produkciju je uključeno ukupno 140 ljudi, a dosad su vježbali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu. U jednoj je od glavnih ženskih uloga i Radojka Šverko (sasvim lijevo)
ROBERT ANIĆ/PIXSELL U produkciju je uključeno ukupno 140 ljudi, a dosad su vježbali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu. U jednoj je od glavnih ženskih uloga i Radojka Šverko (sasvim lijevo)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia