Večernji list - Hrvatska

Presudit će Dinamov vezni red

Nekadašnjn­i Dinamov napadač Alen Peternac usporedio je Dinamo i Rijeku po linijama u momčadi i prednost dao modrima

- Predrag Jurišić

– Ha-ha, da, nije ni isti trener, ali pustimo sad te promjene, važno je da smo mi počeli igrati dobro, zato i kažem da je sad neko drugo vrijeme. No, Rijeka je i tada igrala jako dobro, ni sad nije spustila gas, i dalje nema poraz, i dalje igra uvjerljivo. – Istina je da igraju dobro, mi jedno vrijeme nismo bili dobri. Ali u velikom je klubu normalno da se dogodi nekakav pad, da zapadne u nekakvu krizu. No, kad pogledam kako smo igrali protiv Lyona, pa onda i protiv Osijeka, to je dobro. Sad moramo još jednom pokazati da imamo kvalitetu. Iskazali ste se u mnogo naših derbija s Hajdukom i Rijekom, posebno su vam dragi derbiji? – Naravno da volim derbije, pa koji ih igrač ne voli? Volim igrati takve utakmice, a bio derbi ili ne, uvijek želim igrati, zabiti gol. Posebno je lijepo zabiti u takvim utakmicama, kad znaš da Dinamu treba gol, da treba pobjedu.

Znam ja i protiv Zute

Spomenuli ste pritisak, je li pred ovu utakmicu veći zato što zaostajete šest bodova za Rijekom? – Ma nije to problem, pa uvijek postoji pritisak. Dobro, znamo da bismo s pobjedom došli na samo tri boda zaostatka, ali pred nama ima još utakmica do kraja polusezone i znamo da moramo dobiti sve, tako da će pritisak uvijek postojati. I kad ih dobijemo, idemo na odmor, odmoriti glave i onda će sve opet biti dobro. U obrani Rijeke na vašoj će strani biti Zuta, kakav je ? – Zuta je dobar, ali zna Soudani protiv takvih. Uvažavam svakog, uvažavam i Zutu jer je stvarno dobar, ali ne bojim se nikoga, mogu protiv svakoga. Soudani još nije potpisao novi ugovor iako se o njemu razgovaral­o, da mu ovo nije zadnji derbi? – Ha-ha, ne znam, pustimo sad to. Soudani je alžirski reprezenta­tivac, najbolji strijelac afričkih kvalifikac­ija, a približava se Kup nacija. – Probat ćemo to osvojiti, nije lako, ali u Alžiru vam je isti pritisak kao i u Dinamu, moramo osvojiti. Vahid Halilhodži­ć preporučio vas je Dinamu, čujete li se? – Puno smo se puta čuli, razgovaral­i, ali sad nešto manje jer je u Japanu. Odličan je trener i moram mu zahvaliti za sve što je napravio u mojoj karijeri, u reprezenta­ciji – veli Soudani. Očito je da Riječani imaju kompleks Maksimira, koči ih taj pogled na Dinamov grb. I to je veći adut plavih od trenutačne forme predrag.jurisic@vecernji.net Utakmicu jeseni Dinamov bivši napadač Alen Peternac ovako najavljuje: – Bit će zanimljivo i ta se utakmica jednostavn­o mora pogledati. Dinamo je na svom terenu uvijek favorit protiv bilo kojeg hrvatskog kluba, ali trenutačno je Rijeka u boljem stanju, dobro je posložena i remi joj je dovoljan. Rijeka ima šest bodova više, ima sigurnost i prepoznatl­jivu igru, za razliku od Dinama, koji se lagano diže, ali se još uvijek traži – kaže Peternac.

Treneri će odlučivati

No tradicija međusobnih utakmica govori da Riječani imaju kompleks Maksimira – u posljednji­h osam prvenstven­ih utakmica u Zagrebu, naime, Dinamo je slavio čak sedam puta, jednom je bio remi... – Očito je riječ o kompleksu, očito taj pogled na Dinamov grb koči Riječane! Znate, nije lako doći u Maksimir, Dinamo je veliki klub i uvijek će doma biti favorit. Neću se iznenaditi podlegne li Rijeka opet psihološko­m pritisku, stoga u prognozi dajem laganu prednost Dinamu, recimo 60:40 za plave, koji moraju biti goropadni, jer imaju imperativ pobjede! Koliko će važnu ulogu imati treneri? – Iznimno važnu. Siguran sam da će Matjaž Kek igrati opreznije nego inače, a Dinamo nema što čekati, mora odmah napasti i tražiti pobjedu. Riječki će vezni red pokušati destruirat­i plave napade, a nadam se da će Ivajlo Petev staviti u momčad Gojaka i Ćorića, “španere” koji znaju igrati i probiti suparnika. Tu će biti ključ svega. K tome, budu li plavi ušli u utakmicu puni samopouzda­nja, budu li odmah stisnuli Rijeku, onda će i dohvatiti pobjedu. Dinamo ne smije kalkulirat­i, mora odmah jurnuti i pokazati Rijeci tko je gazda u Maksimiru – smatra Peternac, ali postavlja i pitanje:

Nećemo izgubiti ritam

– Bio sam profesiona­lni nogometaš i najviše sam volio igrati u ritmu srijeda – subota (nedjelja). Stoga mi nije jasno zašto je Dinamov trener Petev protiv Intera odmarao većinu igrača za Rijeku, bojim se da momčad može izgubiti ritam dobrih nastupa – kaže Peternac. To smo pitanje postavili i Petevu, koji je odgovorio: – Nećemo izgubiti ritam, siguran sam u to. Dečki na treninzima idu “kao avioni” – kaže samouvjere­no trener plavih.

Neću se iznenaditi ako Rijeka i ovaj put podlegne psihološko­m pritisku, kaže Alen Najviše sam volio igrati u ritmu srijeda – nedjelja, odmaranjem možeš izgubiti ritam

 ??  ?? Dinamo je često mijenjao izgled svoje obrane, dosta je igrača imalo šansu i dosad obrana nije bila sigurna
Dinamo je često mijenjao izgled svoje obrane, dosta je igrača imalo šansu i dosad obrana nije bila sigurna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia