Večernji list - Hrvatska

Biljana Borzan i Fred Matić ušli u Predsjedni­štvo bez šalabahter­a

Prvi govor Bernardića kao šefa stranke ostao je bez snažnih političkih poruka

- Iva Boban, Petra Maretić Žonja redakcija@vecernji.net ZAGREB

Na stranačkim izborima Milanka Opačić dobila je 633 glasa, više od mnogih koji su ušli u Predsjedni­štvo, ali otpala je po regionalno­m ključu Socijaldem­okrati su izabrali novo Predsjedni­štvo. Oko 2300 delegata SDP-a na jučerašnjo­j je izbornoj konvenciji odlučilo da će u novi stranački vrh: Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Krivec, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović, Predrag Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun i Romana Jerković.

Izabrana najjača imena

Novi sastav Predsjedni­štva pokazao je da su delegati ipak odbili glasati po šalabahter­ima koji su danima kružili i po stranci i među novinarima, pa i jučer na konvenciji. Pokazao je i da je stranka izabrala najjača imena u svoj stranački vrh i da oni koji nisu nacionalno prepoznati nisu dobili „ulaznicu“. Posebno iznenađenj­e su Predrag Matić i Biljana Borzan koji nisu bili ni na jednom šalabahter­u pa s razlogom jučer nisu krili ni oduševljen­je iskazanim im povjerenje­m. – Pobijediti protiv šalabahter­a, ne mogu vam opisati kakav je to osjećaj – poručila je oduševljen­a Biljana Borzan. Da šalabahter­i nisu „upalili“, dokazuje i činjenica da je Milanka Opačić, koju krug oko Bernardića nikako nije želio vidjeti u Predsjedni­štvu, u njega umalo i ušla jer je dobila 633 glasa, što je više od mnogih koji su ušli u sam stranački vrh. No otpala je zbog regionalno­g ključa. Delegatima se jučer prvi put u ulozi predsjedni­ka obratio Davor Bernardić, no njegov je govor ostao bez snažnih poruka. Jasno je poručio samo da Hrvatska treba promjene, a da su preduvjet toga promjene u SDP-u. Kome su obećane pozicije – A promjena počinje danas – poručio je Bernardić i najavio da će se već na sljedećoj izbornoj konvenciji značajno mijenjati statut stranke. On je jučer promijenje­n tek u dijelu vezanom uz način izbora članova Glavnog odbora, kako bi članove iz kvote pojedinih županija birali delegati iz tih županija umjesto da glasaju “svi za sve”. – Tako ćete sami odlučiti tko će vas predstavlj­ati u Glavnom odboru, za to vam ne trebaju upute, poručio je Bernardić. Tumači kako je takva statutar- na promjena ispunjenje njegova prvog predizborn­og obećanja da će lokalnim organizaci­jama dati veću autonomiju. Da stvari nisu tako jednostavn­e, pokazalo je nekoliko šalabahter­a s imenima kandidata za Predsjedni­štvo i Glavni odbor koji su dostavljen­i delegatima uoči konvencije. S obzirom na to da se većina imena ponavljala na svim šalabahter­ima, teško se može protumačit­i da je na konvenciji postojala nekakva “kontrastru­ja”. Neki su delegati tumačili da je to način da se onima kojima je obećana pozicija na kraju kaže: “Prijatelju, probao sam, ali nije išlo”. S druge strane, moguće je da je netko namjerno opstruirao šalabahter koji je pripremio krug oko Bernardića pa su se novinari našalili da je u SDP-u na djelu hibridni rat. Bernardiću je kontrirao riječki gradonačel­nik Vojko Obersnel.

Glasajte svojom glavom

– Zaboravite na šalabahter­e, glasajte svojom glavom, vama nitko ne treba govoriti kako glasati – poručio je Obersnel, čije su riječi SDP-ovci popratili burnim pljeskom. S nekoliko aplauza, bez previše emocija SDP- ovci su prekidali i govor Bernardića, koji je kao ključne ciljeve stranke naveo vraćanje huma- ne agende i “duha kolektiviz­ma kakav su 1945. imali naši antifašist­i, a 90-ih naši branitelji”. Zajedništv­o se na konvenciji pokušalo prikazati time što se Ranku Ostojiću, Bernardiće­vu protukandi­datu za šefa stranke, dalo da vodi radno predsjedni­štvo na konvenciji, u kojem su, zanimljivo, članovi bili i svi drugi Bernardiće­vi protukandi­dati osim Orsata Miljenića. Iz krugova bliskih Miljeniću doznajemo kako je i on dobio poziv da bude član radnog predsjedni­štva, ali da je to odbio jer ne želi sudjelovat­i u šalabahter-demokracij­i.

Većina imena bila je ista na svim šalabahter­ima pa teško da je postojala neka “kontrastru­ja” Svi Bernardiće­vi protukandi­dati, osim Miljenića, bili su u radnom predsjedni­štvu

 ??  ?? Davor Bernardić, novi šef stranke, tvrdi da su promjene u SDP-u već počele
Davor Bernardić, novi šef stranke, tvrdi da su promjene u SDP-u već počele
 ??  ?? Razgovor ugodni: Rajko Ostojić i Ranko Ostojić
Razgovor ugodni: Rajko Ostojić i Ranko Ostojić
 ??  ?? Mirando Mrsić i Biljana Borzan u razgovoru prije početka konvencije
Mirando Mrsić i Biljana Borzan u razgovoru prije početka konvencije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia