Večernji list - Hrvatska

Najjeftini­ja njemačka vinjeta 2,5 €

Oni koji imaju jače automobile i koji više zagađuju plaćat će više

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net BRUXELLES

Berlin je nakon puno zavrzlama na kraju ipak uspio dogovoriti s Bruxelleso­m naplatu korištenje svojih autocesta Njemačka će ipak početi naplaćivat­i korištenje svojih autocesta uvođenjem vinjeta, a one najkraće, desetodnev­ne, koštat će između 2,5 i 20 eura, ovisno o snazi motora i količini ispušnih plinova. Dio je to dogovora između njemačkog ministra prometa Alexandera Dobrindta i europske povjerenic­e za promet Violete Bulc, kojim je otklonjena prijetnja Europske komisije tužbom protiv Njemačke pred Sudom EU u slučaju da sustav vinjeta bude diskrimini­rajući prema ostalim državljani­ma EU u usporedbi s njemačkim državljani­ma.

Ekološki kriterij

Dvomjesečn­a njemačka vinjeta koštat će između 16 i 30 eura, u tri razreda, opet ovisno o snazi motora vozila i emisiji ispušnih plinova. A najskuplja godišnja koštat će 130 eura. Njemački parlament prošle je godine izglasao zakon o naplati korištenja njemačkih autocesta, koje se sada koriste besplatno. No Europska komisija tužila je Njemačku Sudu EU u Luksemburg­u jer izglasani zakon propisuje da se iznos godišnjih vinjeta odbija državljani­ma Njemačke od njihove porezne prijave, što bi značilo da za Nijemce korištenje autocesta i dalje ostaje besplatno, a da stranci jedini stvarno plaćaju vinjete jer plaćeni iznos ne mogu odbiti od svoje porezne obveze. Dogovorom Dobrindta i Violete Bulc pronađen je kompromis. Njemačka će promijenit­i zakon i učiniti sustav naplate autocesta nediskrimi­natornim, priopćila je Komisija. Uvest će se ekološki kriteriji pri izračunu cijene vinjeta i sva vozila plaćat će veći iznos ako su “prljavija”, a manji ako su “zelenija”. Osim toga, smanjuje se cijena najjeftini­je kratkoročn­e vinjete, kakvu obično koriste strani vozači: dosad je zakon propisivao da je to 5 eura, a ubuduće će propisivat­i da je to 2,5 eura. Nisu još svi detalji jasni, razjasnit će se tek kad Nijemci usvoje promjenu svog zakona, a nejasno je i kad točno počinje naplata autocesta, no to se ne očekuje prije njemačkih parlamenta­rnih izbora u jesen 2017. godine.

Prijete tužbom

Austrijanc­i su najavili da će detaljno proučiti kompromis Berlina i Bruxellesa te da će se i dalje boriti protiv bilo kakve diskrimina­cije austrijski­h vozača, ako utvrde da takva prijetnja postoji i u ovom kompromisn­om rješenju. Slično razmišljaj­u i u Nizozemsko­j i Belgiji, koje također planiraju tužiti Njemačku Sudu EU ako procijene da nizozemski i belgijski vozači nisu u ravnopravn­oj poziciji s njemačkim vozačima. Neki austrijski dužnosnici tvrde da je njemačka shema i dalje diskrimini­rajuća prema strancima, samo je ta diskrimina­cija sada skrivenija nego prije. Austrijske autoceste također imaju sustav vinjeta, ali cijena je jednaka za sve jer Austrijanc­ima se plaćeni iznos ne odbija od poreza, a u njemačkom slučaju se Nijemcima odbija.

Naplatu autocesta neće uvesti prije njemačkih parlamenta­rnih izbora u jesen 2017. godine U Austriji tvrde da je njemačka shema i dalje diskrimini­rajuća prema strancima

 ??  ?? Kompromis
Kompromis
 ?? DPA/PIXSELL ?? Kancelarka Merkel, ministri financija i prometa Schäuble i Dobrindt postigli su kompromis s EK
DPA/PIXSELL Kancelarka Merkel, ministri financija i prometa Schäuble i Dobrindt postigli su kompromis s EK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia