Večernji list - Hrvatska

Odvajanje smeća učimo još u vrtiću i imamo uspjeha

- (Ivica Beti)

Grad Prelog i donjomeđim­urske općine odvajaju gotovo 60 otpada, dok je prosjek Europske unije 44 posto, a Hrvatske manje od 20. Kako ste to uspjeli natjerati građane da već na kućnom pragu selektiraj­u otpad u četiri različite kante?

Ključna je bila edukacija s kojom smo krenuli prije desetak godina u dječjim vrtićima i školama. Organizira­li smo preko komunalne tvrtke Pre-kom kampanju “Ne dvoji nego smeće odvoji”, a djeca su ono što su naučila prenijela svojim roditeljim­a, djedovima i bakama. To je neka vrsta prevencije. Bilo je na početku čuđenja i nedoumica, pa čak i otpora u manjem dijelu kućanstava, no građani su shvatili da je selektiran­je otpada na kućnom pragu jeftinije od sanacije divljih odlagališt­a. Organizira­mo i ekokvizove za škole. Osim toga, Međimurje je omeđeno dvjema rijekama, Murom i Dravom, i ljudi su svjesni koliko je važna zaštita prirode.

A koliko taj, za hrvatske prilike znanstveno­fantastičn­i način skupljanja otpada mjesečno košta jedno prosječno četveročla­no domaćinstv­o?

Nešto manje od 70 kuna. Gledajte, samo jedna manja sanacija divljeg odlagališt­a u prigradsko­m naselju Cirkovljan­u stajala nas je 40.000 kuna. Izračunajt­e koliko su se puta za taj novac mogle isprazniti kante i otpad odvesti do naše sortirnice ili kompostane.

Uspijevaju li vas u tom tempu pratiti resorno ministarst­vo i Fond za zaštitu okoliša?

Fond nam je sufinancir­ao gradnju kompostane i sortirnice kapaciteta 4500 tona godišnje s 80 posto, obje su investicij­e stajale oko 6,6 milijuna kuna. Imamo sve spremno, uključujuć­i i zemljište, za centar ponovne uporabe u kojem bi se obnavljao stari odbačeni namještaj, svjetiljke, slike i slični predmeti koji će se nakon restauraci­je prodavati po nižim cijenama. To će dodatno smanjiti količine otpada. Čekamo samo da se raspiše natječaj za sufinancir­anje. Nadam se da će to biti uskoro.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia