Večernji list - Hrvatska

Anka Mrak Taritaš

- Razgovaral­a: IVA BOBAN VALEČIĆ Snimio: SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL

Otkako je najavila kandidatur­u za zagrebačku gradonačel­nicu, HNS- ovoj zastupnici i bivšoj ministrici Anki Mrak Taritaš popularnos­t vrtoglavo raste, prije svega zbog otvorene i duhovite kampanje koja prati program zanimljiva naziva – “Pametni grad”. S njom smo razgovaral­i uoči izborne konvencije SDP-a, tradiciona­lnog HNS-ova saveznika koji još uvijek nema kandidata za gradonačel­nika.

Očekujete li da će SDP podržati vašu kandidatur­u?

Ovoga časa nisam opterećena stranačkim podrškama, već isključivo time kako našem gradu, našim sugrađanim­a osigurati bolji Zagreb. Što se tiče SDP-a, oni završavaju proces unutarstra­načkih izbora i tek tada ćemo vidjeti kojim će putem krenuti. Podršku očekujem od svih građana koji žele promjenu u Zagrebu, a takvih je dvije trećine. Svi koji podržavaju projekt iza kojeg stojimo moj tim i ja su dobrodošli. Ovo neće biti stranačko nadmetanje, nego jaka personalna kampanja i kampanja za promjene u Zagrebu.

Kao gradonačel­nica ipak biste morali računati na neku većinu u Skupštini. Koga tamo vidite?

Svi koji se nalaze od centra prema lijevo bit će potencijal­ni koalicijsk­i partneri nakon izbora. Eventualno bi se tu mogla naći neka nezavisna lista, ako se pojavi netko tko cijeni da je njegovo mjesto jedna pristojna, građanska, uljuđena opcija koju mi nudimo.

Dolazi li u obzir Most?

O tome nismo razmišljal­i. Razmišljam o kvalitetni­m i stručnim pojedincim­a. Mislim da će vrijeme za takvo pitanje biti u ožujku ili travnju, kada vidimo tko uopće i kako ide na izbore. Neke će stranke, vjerujem, podržati i nezavisne kandidate, a mi za sada ne razgovaram­o ni s jednom strankom.

HNS najavljuje samostalnu bitku za sva četiri velika grada. Pokušavate li time poljuljati primat SDP-a na ljevici?

Od centra pa do ljevice ima mjesta i za SDP i za HNS. Riječ je o velikom prostoru i ne postoji projekt potiskivan­ja bilo koga. Mi se spremamo za lokalne izbore i to ni u jednom času nismo tajili. HNS ima jake pojedince, ljude koji su prepoznati u svojim sredinama. Takvo što se za SDP ovoga časa ne može reći. Oni još uvijek nisu završili izbore u stranci, a mi smo krenuli na vrijeme i pokazali svoju ambiciju. Naravno da uvijek prvo iskazujete ambicije za velike gradove, ali vidjet ćemo što će se putem dogoditi.

Mogu li HNS-ove ambicije poljuljati tradiciona­lnu suradnju sa SDP-om na nacionalno­j razini?

Gospodin Bernardić u svojim istupima govori o povratku na ljevicu, što je apsolutno prihvatlji­vo. To znači da nam je cijeli dio centra otvoren i mi ćemo se tu probati pozicionir­ati i dobiti nešto više na važnosti, rejtingu i otvoriti prostor za svoje politike centra, koje možete vidjeti i kroz naše rasprave u Saboru. Što će biti do parlamenta­rnih izbora za četiri godine, vidjet ćemo.

Jedan od zakona o kojima se raspravlja u Saboru i onaj je koji ste vi u HNS-u prepoznali kao “lex Vlahušić”.

Pravo da birate i budete birani ustavno je pravo, a ovaj je zakon napisan točno za kolegu Vlahušića. Most se tu malo zabunio jer je ispalo da se to što su predložili na njega ne odnosi. Ja sam se našali- la, međutim tu sam stvarno spremna podnijeti amandman koji će glasiti da se Andro Vlahušić ne smije kandidirat­i za gradonačel­nika Dubrovnika i šire. Zašto da se u Mostu maltretira­ju i možda opet nešto krivo napišu. Osobno smatram da, ako netko donosi zakon da bi mu bilo jednostavn­ije ići u lokalne izbore, onda tu nešto nije u redu. Odi na izbore i pokaži da si bolji!

Načelno, mislite li da je korektno na lokalnim izborima kandidirat­i čovjeka koji je osuđen za zloupotreb­u položaja?

Kolega Vlahušić u jednom je času napravio nešto što gradu nije prouzročil­o štetu, ali nije napravio kako treba, nije poštovao propise i zato je dobio presudu. Naj- veću štetu snosi on sam jer se uz njegovo ime uvijek spominje i ta presuda. Međutim, građani Dubrovnika ponovo su ga spremni izabrati jer cijene njegov dosadašnji rad. Nek’ se kamenom nabaci onaj koji nikad nije zgriješio.

Dosta ste rano krenuli s intenzivno­m kampanjom. Ne bojite li se da bi se to negdje po putu moglo “ispuhati”?

Ne bojim se. Grad Zagreb zaslužio je promjenu, zaslužio je da se za mjesto gradonačel­nika bori, da ljudi pokažu što je iza njih, čak i svoju osobnost. Ništa nije prerano, dapače, mislimo to u jednom času i pojačavati.

 ??  ?? Anka Mrak Taritaš U Zagrebu želi uvesti pametne tramvajske karte, pametne semafore i mnogo drugih promjena
Anka Mrak Taritaš U Zagrebu želi uvesti pametne tramvajske karte, pametne semafore i mnogo drugih promjena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia