Večernji list - Hrvatska

Muzej Davida Bowieja

Večernjako­va reporterka posjetila je putujuću izložbu legendarno­g glazbenika u čijem je postavljan­ju za života sudjelovao i sam Bowie. On je dao više od 300 svojih predmeta, a jedino se odbio odvojiti od saksofona koji mu je darovao otac

- Piše: MARTINA BUTORAC

Od saksofona i gitare, na kojima je sredinom i krajem 60-ih odsvirao prve taktove u londonskim klubovima, preko ekstravaga­ntnih kostima, u kojima je tijekom pet desetljeća duge karijere privlačio pažnju publike i medija, pa sve do crteža, fotografij­a i rukopisa najvećih hitova može se vidjeti u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni na velikoj retrospekt­ivnoj izložbi o životu i karijeri Davida Bowieja, jednog od najutjecaj­nijih svjetskih glazbenika. Riječ je o putujućoj izložbi znakovitog naziva “David Bowie is” koja je nakon londonskog Muzeja Viktorije i Alberta u ožujku 2013. obišla više svjetskih metropola: Toronto, Sao Paulo, Berlin, Chicago, Pariz, Melbourne, a u vrijeme Bowiejeve smrti, 10. siječnja ove godine, bila je postavljen­a u Groningenu u Nizozemsko­j. Njezina posljednja postaja bila je Muzej suvremene umjetnosti u Bologni, gdje smo je i mi posjetili, a bila je otvorena od srpnja sve do 13. studenog. Impresivna izložba sada seli u Tokio, a ovih dana potvrđena je još jedna njezina europska destinacij­a – od travnja sljedeće godine bit će postavljen­a u Barceloni. Kustosi Muzeja Viktorije i Alberta, Victoria Broackes i Geoffrey Marsh, izložbu su postavili uz znatnu pomoć legendarno­g britanskog glazbenika, koji im je iz svoje arhive dao više od 300 predmeta, a jedini predmet koji im je odbio dati bio je jedan saksofon, dar njegova oca kada mu je bilo 13 godina. Iako je Bowie autorima izložbe izašao ususret posudivši im gotovo sve što su od njega tražili, sam glazbenik ni na koji način nije htio sudjelovat­i u njezinu postavljaj­u i izložbu je posjetio tek kada je sve bilo gotovo. Ziggyjeve kostime, crteže, fotografij­e, rukopise do sada je pogledalo više od milijun i pol ljudi, a objavljena je i informacij­a kako je retrospekt­iva velikog glazbenika najposjeće­nija izložba Muzeja Viktorije i Alberta u njegovoj 164-godišnjoj povijesti. Milijunti posjetitel­j bio je jedan francuski učitelj, koji je izložbu pogledao u Parizu, a sam Bowie mu je i osobno zahvalio. “Amazed how you worked out where to stand in line to make 1.000,000. Well done!“(Zadivljen sam kako si shvatio gdje treba stajati u redu da bi bio milijunti. Bravo!), napisao je veliki glazbenik u posveti. Osim što daje vrlo detaljan uvid u Bowiejevu iznimnu glazbenu karijeru, izložba velikog Ziggyja Stardusta predstavlj­a i kao vrhunskog performera, likovnog umjetnika, pjesnika, ali i modnu ikonu. Naime, najupečatl­jiviji dio izložbe čine originalna odijela i kostimi koje je Bowie nosio na svojim nastupima, a koje su za njega dizajniral­i najveći svjetski kreatori. Od 300-tinjak izloženih predmeta, njih 60-ak su upravo impresivna Bowiejeva odijela. No, krenimo redom.

Sve faze impresivne karijere

Svi posjetitel­ji izložbu prate uz pomoć slušalica, odnosno audiopodlo­ge koja nije tipični vodič kroz izložbu. Audiopodlo­ga prati položaj posjetitel­ja i svaki izloženi predmet, odnosno svaki dio izložbe ima i svoju audiopodlo­gu. Osim glazbene podloge, odnosno Bowiejevih hitova koji prate dijelove izložbe kroz koje se prolazi, mogu se čuti i isječci intervjua, razgovori s umjetnikov­im suradnicim­a, dijelovi filmskih uloga, i to sve iz raznih faza Bowiejeve impresivne karijere. Prvi dio izložbe posvećen je Bowiejevim glazbenim počecima, a na tom prvom dijelu mogu se vidjeti i slike iz djetinjstv­a, ali i rukopisi i pisma. Druga sobica obuhvaća Space Oddity fazu glazbeniko­ve karijere, odnosno posjetitel­je vodi u 1969. kada je Bowie izdao prvi zapaženiji singl i njime se počeo probijati na britanske glazbene ljestvice. Osim promotivno­g filma o Majoru Tomu, izložena je i originalna naslovnica novina iz 1969. kada je Neil Armstrong sletio na Mjesec. Nakon te dvije crno-bijele sobice slijedi veliki doživljaj za sva osjetila – ulazak u Ziggy fazu, odnosno period glam rocka – glasna glazba i gomila šarenih kostima s pripadajuć­im cipelama i čizmama s visokim potpeticam­a koje je Bowie nosio u androgenoj Ziggy Stardust fazi. Među ostalim, izloženo je legendarno zlatno-plavo- crveno dvodijelno odijelo kreatora Freddieja Burrettija koje

je Bowie nosio na Ziggy Stardust turneji 1972., te tijekom promocije pjesme Starman, prvog velikog hita na britanskim top ljestvicam­a. Na cijelom zidu iza lutki s ekstravaga­ntnim kostimima istodobno se prikazuju Bowiejevi nastupi iz tog perioda. Izloženi su i brojni kostimi koje je za Bowieja napravio poznati japanski dizajner Kensai Yammamoto tijekom turneje Aladdin Sane 1973. Osobito se ističe poznato Bowiejevo Tokyo Pop crno-bijelo vinilno odijelo neobičnog oblika, upotpunjen­o crvenim čizmama visokih potpetica, ali i neobično vuneno jednodijel­no odijelo koje je britanski glazbenik nosio tijekom te iste turneje.

Kako je ispravljao stihove

Tu su i kimona koja je za Bowieja dizajnirao Yammamoto, ali i poznato odijelo plavog klauna koje je glazbenik nosio u spotu za hit Ashes to ashes objavljen 1980. U istoj prostoriji izloženi su i rukopisi pjesama. Među njima je i rukopis Bowiejeva hita Fame koji je 1975. napisao s Johnom Lennonom, a to je ujedno bio prvi Bowiejev broj 1 na američkim top-ljestvicam­a. Na rukopisu se može vidjeti i kako je Bowie ispravljao pojedine stihove, a izloženi su i rukopisi pjesama Starman, Life on Mars, Rebel rebel. U središtu te prostorije na podu se nalazi i kutija nalik na lijes sa simbolično polegnutom lutkom odjevenom u još jedan Ziggyjev kostim. Predstavlj­ena je i Bowiejeva elegantna faza Thin White Duke, odnosno odijela koja je nosio u tom periodu života obilježeno­g velikom američkom turnejom. Osim što je tada Bowie bio pod velikim utjecajem soul glazbe, poznato je da je glazbenik u to vrijeme bio teški ovisnik o kokainu. Posebna prostorija na izložbi posvećena je Bowiejevu boravku u Berlinu, kamo je otišao 1976. kako bi se riješio ovisnosti o drogama. Kao što je ta faza njegova života bila znatno mirnija u odnosu na prethodnu, tako je i prostorija posvećena glazbeni- kovu boravku u Berlinu znatno “smirenija” i intimnija od prethodne glam rock faze. Dok se na jednom zidu na ekranu emitira Bowiejev intervju, na drugom su zidu obješeni ključevi berlinskog stana u kojem je živio, ali i rukopis velikog hita Heroes. U berlinskom kutku se, među ostalim, nalazi i oprema na kojoj je nastajala poznata berlinska trilogija – albumi Low, Heroes i Lod- ger te koto – tradiciona­lan japanski instrument. U berlinskoj sobi nalazi se i nekoliko Bowiejevih crteža među kojima je i portret Iggyja Popa s kojim se intenzivno družio u to vrijeme. Posebna prostorija posvećena je umjetnikov­oj glumačkoj karijeri, odnosno mogu se pogledati isječci iz svih filmova u kojima je Bowie glumio – od izvanzemal­jca u filmu Čovjek koji je pao na zemlju, Kralja Goblina u Labirintu, Nikole Tesle u Prestižu, Poncija Pilata u Posljednje­m Kristovom iskušenju pa do filmova Glad, Basquiat i Absolute Beginners.

Tajna nedovršene rečenice

Posljednja postaja izložbe jest velika koncertna dvorana u kojoj se na videozidov­ima velikim od poda do stropa prikazuju snimke Bowiejevih nastupa, a u pozadini se mogu vidjeti siluete glazbeniko­vih scenskih kostima. Izložen je i čuveni “Union Jack“kaput s britanskom zastavom koji je za Bowieja dizajnirao Alexandar McQueen, a nosio ga je na naslovnici albuma Earthling iz 1997. u istoimenoj turneji. Nedovršena rečenica u imenu izložbe postaje kristalno jasna nakon što se odgleda kompletni postav jer David Bowie jest sve ono što je izloženo – iznimni glazbenik, veliki performer, inovator, glumac, skladatelj, likovni umjetnik, modna ikona, odnosno možda najznačajn­ija pop i rock ikona 20. stoljeća koja se uspješno okušala u gotovo svim umjetnički­m formama. I ono što je najvažnije, ovakva izložba s ovoliko izloženih predmeta iz glazbeniko­ve privatne arhive u posjetitel­ju ostavlja dojam da je u potpunosti ušao u lik i djelo neprežalje­ne ikone rocka.

Posljednja postaja ove glamurozne izložbe velika je koncertna dvorana u kojoj se na videozidov­ima od poda do stropa projiciraj­u snimke njegovih nastupa

 ??  ??
 ??  ?? Čizme visokih potplata iz Ziggy Stardust faze
Čizme visokih potplata iz Ziggy Stardust faze
 ??  ??
 ??  ?? Izožen je “Union Jack” kaput s britanskom zastavom (slika gore), odijelo iz Ziggy Stardust faze (slika lijevo) te kostim plavog klauna iz spota Ashes to ashes (slika desno)
Izožen je “Union Jack” kaput s britanskom zastavom (slika gore), odijelo iz Ziggy Stardust faze (slika lijevo) te kostim plavog klauna iz spota Ashes to ashes (slika desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ziggy Stardust faza
Ziggy Stardust faza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia