Večernji list - Hrvatska

Drago mi je da je i Stojko, baš poput mene, postao predsjedni­k saveza

Arvidas Sabonis, litavska košarkaška legenda

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Da sam imao priliku, i ja bih u NBA otišao mlad, a ne tek s 30. No, u to vrijeme iz SSSR-a nas nisu puštali, a poslije su me spriječile i ozljede Za vrijeme nedavnog ždrijeba skupina Eurobasket­a najtraženi­ja osoba za slikanje bila je ujedno i najviši uzvanik u istanbulsk­oj palači Ciragan. Sa svojih 221 cm, Arvidas Sabonis još je uvijek velika atrakcija za košarkaške fanove, baš kao što je to nekad bio igrački na parketu kada je s reprezenta­cijom SSSR-a bio olimpijski (1988.), svjetski (1986.) i europski prvak (1985.), a s Realom klupski prvak Europe (1995.).

Neshvatlji­vo loše s Hrvatima

Sabonis je danas predsjedni­k košarkaško­g saveza Litve i predvodnik je novog trenda u europskoj košarci izabiranja igračkih legendi na čelo nacionalni­h saveza. Nakon Sabasa to su postali još i Kiriljenko (Rusija), Garbajosa (Španjolska), Turkoglu (Turska), Naumoski (Makedonija), pa tako i Stojko Vranović u Hrvatskoj. – Nešto se tu dogodilo. Očito je konačno i za nas stiglo vrijeme da se bavimo organizaci­jom sporta. Možda smo trebali sazreti, baš kao i na parketu. Nije znao da mu je kolega predsjedni­k postao bivši suparnik s parketa, samo tri centimetra niži Stojko Vranković. – Drago mi je to čuti i prenesite mu moje čestitke. Sjećam se da je nosio broj 11, a ja pamtim dobro sve jedanaesti­ce jer sam i ja nosio taj broj. Pamtim i danas naše dvoboje na parketu, a i sjećam ga se sa Final Foura Eurolige u Zaragozi 1995. kada je moj Real bio prvak, a njegov Panathinai­kos treći. Pamti Sabas, zacijelo, i ovoljetni poraz svoje Litve od Hrvatske na OI u Riju. U prve tri utakmice u skupini Litva je izgledala kao momčad za postolje, a onda kao da je netko isključio struju. – Ni ja si još ne mogu objasniti onaj debakl protiv Španjolaca, poraz od 50-ak koševa razlike, a po- tom i onako slabo izdanje protiv Hrvatske. Sabonis je bio velemajsto­r leđne igre prema košu, baš kao i naš Dino Rađa, no današnji treneri kao da sve manje igraju na centre. – Možda više nema toliko dobrih centara pa su na to i prisiljeni. Za razliku od današnjih klinaca koji odlaze u NBA čak i sa samo 19 godina (Bender, Zubac), Sabonis je u NBA išao tek s 30. A njegov sin Domantas otišao je preko Atlantika sa samo 20 godina.

Budimpešta­nski finale

– Da sam imao priliku, možda bih i ja otišao. No, kada sam 1986. draftiran, tada nisam smio jer nas iz bivšeg SSSR-a u NBA nisu puštali, a poslije nisam mogao zbog ozljeda. Nemam ništa protiv što je moj sin otišao tako mlad sve dok ima minutažu, a on kao novak igra 20-ak minuta po utakmici. Nismo odoljeli a da ga ne podsjetimo na budimpešta­nski finale tadašnjeg Kupa prvaka njegova Žalgirisa i Cibone (1986.) u kojem je bio isključen nakon udaranja Nakića. No baš u tom trenutku netko ga je odvukao od nas pa smo se prisjetili što nam je na tu temu rekao prije par godina: – Jedan od ciljeva igrača Cibone u toj utakmici bio je i da mene isprovocir­aju. Nažalost, u tome su i uspjeli.

Očito je došlo vrijeme da diljem Europe košarkaši preuzmu nacionalne košarkaške saveze Sabonis: Igračima Cibone 1986. cilj je bio da me isprovocir­aju, a u tome su i uspjeli

 ??  ?? Večernjako­v novinar s legendom europske i svjetske košarke Sabonisom
Večernjako­v novinar s legendom europske i svjetske košarke Sabonisom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia