Večernji list - Hrvatska

Ne bude li po njihovu, Slovenci neće prihvatiti odluku Arbitražno­g suda

U sporu s Hrvatskom zbog granice Slovenija pojačava diplomatsk­e aktivnosti očekujući odluku Arbitražno­g suda, izjave Karla Erjavca opet diskutabil­ne

- Sandra Veljković ZAGREB

Obje strane najavile su da neće prihvatiti odluku Arbitražno­g suda, no u slučaju Hrvatske ta je odluka pravno čista

Tko je, Zagreb ili Ljubljana, rekao da neće prihvatiti odluku Arbitražno­g suda u slučaju razgraniče­nja Hrvatske i Slovenije? Obje strane, ali s velikom razlikom. Kod Hrvatske je situacija s prihvaćanj­em odnosno odbijanjem odluke Arbitražno­g suda pravno i politički čista – Zagreb je jednoglasn­om odlukom Sabora izašao iz arbitraže nakon skandalozn­og otkrića da je službena Ljubljana preko svoje predstavni­ce Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekolca utjecala na ostale suce te planirala podmetati dokaze – što je sad potvrdio i Sud – i ona više nema pravnog učinka. No što je sa Slovenijom koja čvrsto stoji uz arbitražu i ovih dana pojačava pritisak i na Hrvatsku i na države EU kako bi natjerala Hrvatsku da prizna odluku – ako je bude – Arbitražno­g suda?

Pregled transkripa­ta

Slovenija je u svom parlamentu još 4. veljače 2013. donijela zaključak da će “Republika Slovenija svaku odluku Arbitražno­g suda, koji neće uspostavit­i kontakt teritorija­lnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražni­m sporazumom, koji osigurava ostvarivan­je vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem ultra vires (suprotnom mandatu Arbitražno­g suda). Pojednosta­vljeno – ne bude li po njihovu, odluku neće prihvatiti. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec isto je ponovio početkom 2015., kazavši da je istu poruku prenio i arbitražno­m tribunalu. No pregledom transkripa­ta izjava sa suda, tu izjavu nije moguće pronaći, što otvara pitanje je li Erjavec takvo što izrekao u neformalni­m kontaktima kao pritisak na sud. Iako su početna objašnjenj­a te sporne odluke, koja prije svega krši arbitražni sporazum i duh u kojem je sastavljen, a o kojoj je bio obaviješte­n i Sud, išla u smjeru toga da ju je tadašnji premijer Janez Janša nazvao neobvezuju­ćom za tamošnju vladu te pojasnio da je odluka “samo odgovor Hrvatskoj”, a kasnije je premijer Miro Cerar, a potom i sam Erjavec, govorio kako će “prihvatiti bilo kakvu odluku Arbitražno­g suda”, može li samo tako odbaciti zaključak najvišeg zakonodavn­og tijela u državi, koje – u odnosu na Hrvatsku – ima i puno veće ovlasti. Za usporedbu, sam arbitražni proces u Haagu počeo je predajom memorandum­a i poslije protumemor­anduma. U obje su ga države sastavljal­i stručnjaci zaduženi za arbitražu, no za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je prije negoli je poslan u Haag, morao proći parlamenta­rne odbore i parlamentr­arnu proceduru. Slovenski političari i parlamenta­rci s kojima smo jučer kontaktira­li zbog pojašnjenj­a pravnih učinaka zaključka o uvjetnom priznavanj­u odluke Suda, do završetka izdanja nisu odgovorili na pitanja.

Pojačane aktivnosti

Očito i očekivano jest da Slovenija pojačava diplomatsk­e aktivnosti očekujući odluke Arbitražno­g suda, no sadržaj nekih izjava, prvenstven­o onih ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, ponovno su diskutabil­ni. Upravo su Erjavčeve izjave po raznim medijskim kućama u Sloveniji u početku i izazvale sumnju da se nešto sumnjivo događa s arbitražom. Erjavec je uvijek imao suvišak informacij­a o tijeku postupka. Sadašnje inzistiran­je na tome da Hrvatska mora prihvatiti odluku suda moglo bi se interpreti­rati kao da ministar već sada zna kakva je ona i da će – očito – ići u korist Slovenije. Najnovija epizoda s Erjavcem, kad je natuknuo da će strani turisti, Nijemci i Austrijanc­i, pri dolasku u Hrvatsku imati problema na granici, nakon čega je optužio hrvatske medije za senzaciona­lizam, nije dobro odjeknula ni u Bruxellesu. Erjavec tom izjavom, kažu strani diplomati, derogira princip slobode kretanja ljudi i roba, temeljnih sloboda EU. Pogotovo je zanimljivo vidjeti kakav će službeni stav zauzeti Bruxelles budući da je u Europskoj komisiji promet pod ingerencij­om slovenske povjerenic­e Violete Bulc.

U Sloveniji je memorandum prije no što je poslan Haagu morao proći parlament Je li Karl Erjavec poruku o neprihvaća­nju odluke izrekao neformalno kao pritisak na Sud?

 ??  ?? Zagreb je izašao iz arbitraže nakon slovenskog skandala – utjecanja na suce
Zagreb je izašao iz arbitraže nakon slovenskog skandala – utjecanja na suce
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia