Večernji list - Hrvatska

Premijer će predložiti šefa uprave u Podravki

Nije izvjesno da će Mršić ostati, kandidati Kolaković i Pucar

- Lidija Kiseljak, Josip Bohutinski redakcija@vecernji.net ZAGREB

Uz državu veliku ulogu u izboru nove uprave Podravke imat će mirovinski fondovi. Na Skupštini Podravke za oko mjesec dana znat će se više Privremene su smjene u državnim tvrtkama krenule, prije nego što se uskoro počinju objavljiva­ti natječaji, iz izvora bliskih premijeru čuje se da nije zadovoljan dosadašnji­m kadroviran­jem, bez obzira na to što je privremeno, ali i da će se u nekim budućim kadrovskim pitanjima sam angažirati. Tako bi trebalo biti u slučaju Podravke, pa će se navodno već ovaj tjedan naći s osobama koje su upućene u rad te koprivničk­e kompanije.

Ministri nekoordini­rani

Iako je Podravka na burzi i o smjeni ne može odlučivati isključivo država, jer velik udjel i utjecaj imaju i mirovinski fondovi, izgleda da će država pokušati nametnuti svoje stavove. Za oko mjesec dana održava se Skupština Podravke, a tada će se i znati više – može li Zvonimir Mršić zadržati svoju poziciju ili će je, što je izvjesnije, morati napustiti. Još za vrijeme Oreškoviće­ve vlade kao najizvjesn­iji kandidat spominjao se Marin Pucar, bivši zaposlenik Podravke, koji i sada ima potporu dijela HDZ-a, navodno i ministra državne imovine Gorana Marića, no onaj drugi dio struje te stranke u Koprivnici, ali i velik broj članova gospodarsk­og odbora HDZ-a, više bi voljeli na toj poziciji vidje- ti Marka Kolakovića, profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i ujedno HDZ-ova predsjedni­ka gospodarsk­og odbora. Što se pak tiče mirovinski­h fondova i njihova izjašnjava­nja, za sada ga nema, niti ga smije biti, ali neslužbeno doznajemo da će mirovinci pokušati zauzeti zajedničko stajalište vezano uz upravu Podravke. Kolaković već dulje vrijeme unutar odbora radi na raznim planovima koji bi trebali pospješiti rad Podravke, a kroz koji bi se jače uključili i domaći OPG-ovi, koji bi proizvodil­i primjerice sušeno povrće za Vegetu, jer se ono danas uvozi. Mnoge su smjene prošle ovih dana kroz sjednicu Vlade, a neka su imenovanja predložena i na prošlotjed­noj sjednici upravnog vijeća Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP). Goran Marić je na sjednici CERP-a podržao povratak bivšeg ministra gospodarst­va Đure Popijača na čelo Petrokemij­e, a s tim odabirom složila se i ministrica gospodarst­va Martina Dalić. No na istoj sjednici Marić je predložio i Ivicu Arara za predsjedni­ka uprave Plinacra, što je odluka za koju nije znao resorni ministar Dobrović, pa izgleda da će se s njom malo pričekati. Isto tako su neki ministri bili iznenađeni kada je na sjednici Vlade predložena Tamara Perko na privremenu čelnu poziciju u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Perko je predložio ministar financija i njezin bivši kolega s fakulteta Zdravko Marić. Kako god, za nju mnogi kažu, a to nam je potvrdio i Marić, da je riječ o stručnoj osobi u bankarskom poslovanju. Privremene uprave postavljen­e su i u Hrvatsku lutriju, koju će idućih pola godine voditi Mario Musa, inače bivši zaposlenik te tvrtke, a dolazi s mjesta direktora Pružnih građevina. U Narodnim novinama na čelnu poziciju imenovan je Branimir Gudelj, u Hrvatskoj pošti Ivan Čulo, a u APIS IT Vlado Rendulić.

Odlučuju iako su privremeni

I dok u Vladi tvrde da direktore javnih tvrtki postavljaj­u privremeno do izbora novih putem javnih natječaja, neki od tako politički imenovanih direktora ponašaju se kao da nisu na te pozicije došli privremeno. Tako je primjerice Mate Botica, bivši šef Operativno-tehničkog centra (OTC) postavljen za direktora Odašiljača i veza (OiV) još za Vlade Tihomira Oreškovića, a početkom siječnja Plenkoviće­va Vlada ga je na istoj sjednici opozvala te ponovno imenovala za šefa OiV-a. Botica je od tada na neodređeno vrijeme zaposlio dvojicu savjetnika, ali i tajnicu. Na naše pitanje kako objašnjava­ju to zapošljava­nje s obzirom na to da je Botica imenovan privremeno za direktora OiV-a, u toj tvrtki kažu da kao društveno odgovorna tvrtka kontinuira­no vode računa o politici zapošljava­nja i brigu o zaposlenic­ima radi osiguranja nesmetanog poslovanja i provedbe poslovnih ciljeva. U skladu s tim, tvrde, svi natječaji, uključujuć­i i natječaje za dva savjetnika uprave i referentic­u u Uredu uprave, provedeni su zakonito, u skladu s internim aktima društva, uz javni poziv objavljen na internetsk­oj stranici tvrtke.

 ??  ?? Nakon Skupštine Podravke znat će se može li Z. Mršić zadržati poziciju
Nakon Skupštine Podravke znat će se može li Z. Mršić zadržati poziciju
 ??  ?? Marin Pucar Dio HDZ-a već ga dulje vrijeme podržava za vođenje koprivničk­e kompanije
Marin Pucar Dio HDZ-a već ga dulje vrijeme podržava za vođenje koprivničk­e kompanije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia