Večernji list - Hrvatska

BONO BOŠNJAK

Brat Pero bio je fajter kao Marijan Beneš, a prvi nokaut zadao mi je stariji brat Marko

- Robert Bubalo robert.bubalo@vecernji.net ZAGREB

Bono Bošnjak, predsjedni­k Hrvatskog boksačkog saveza, dobitnik je ovogodišnj­e sportske nagrade Franjo Bučar. To je najviše priznanje koje država dodjeljuje sportašima za iznimna postignuća i razvoj sporta u Hrvatskoj.

Kakvo je obrazložen­je – zbog čega su vama ove godine dodijelili nagradu Franjo Bučar?

Iskreno, nisam joj se nadao. Ali kad sam je već dobio, vjerujem da je to zbog toga što sam ustrojio Hrvatski boksački savez i podigao hrvatski boks na razinu, recimo, njemačkoga. Hrvatska je boksački lider u regiji, i to u konkurenci­ji Bugarske, Rumunjske, Češke, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovin­e... Mnogo je zemalja, ali nijedna nije ni blizu Hrvatske.

Kažete da ste ustrojili Hrvatski boksački savez, u kakvom ste ga stanju zatekli?

Prije nego što sam došao za predsjedni­ka, u HBS-u bio je veliki nered. Obijali su se uredi, održavale paralelne skupštine, jedni su bojkotiral­i druge, bile su čak četiri struje... Mojim dolaskom stvari su se posložile, nema više struja, svi međusobno razgovaraj­u i rade za dobrobit i razvoj hrvatskog boksa. To se vidi i po rezultatim­a. Prvi put u povijesti HBS-a imamo olimpijsku medalju, na današnji dan imamo tri europska prvaka, tri svjetska doprvaka i bezbroj drugih medalja. Također, prvi put u povijesti hrvatskog boksa jedan je hrvatski klub osvojio Srednjoeur­opsku ligu, to je Boksački klub Sesvete. Sve se u hrvatskom boksu danas razvija i zasniva na dobrim međuljudsk­im odnosima, na radu, redu, disciplini, odgovornos­ti, poštenju i povjerenju.

Koliko vam je trebalo da uredite Savez?

Sad smo u četvrtoj godini sređivanja Saveza, zaista je bilo teško s obzirom na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, na krizu u Hrvatskom olimpijsko­m odboru. Ali se nikad nije dogodilo da nismo otišli na neko međunarodn­o natjecanje zbog nedostatka novca, trudio sam se da ga uvijek osiguram. Vrlo dobro znamo da su svi zaslužni kad rezultat dođe, ali

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia