Večernji list - Hrvatska

Splitsko ljeto i Marulićevi dani dovedeni u pitanje!

Budući da Split nije izglasao proračun, u velikim su problemima ustanove u kulturi, pa je HNK odgodio premijeru Verdijeve opere “Moć sudbine”

- Maja Pejković Kaćanski

Splitski umjetnici dobit će sredstva samo za plaće i za hladni pogon, a za premijere i reprize moraju se snaći novcem iz vlastitog prihoda Split je jedan od sedam gradova u Hrvatskoj u kojem nije izglasan proračun, već samo privremeno financiran­je, što je u ogromne probleme dovelo ustanove u kulturi, a poglavito tri kazališta, Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište mladih i Kazalište lutaka. – U velikim smo teškoćama jer smo od Grada za prvo tromjesečj­e dobili iznos jednak onom za prvi kvartal 2015. godine. Zbog nedostatni­h sredstava odgađamo premijeru opere “Moć sudbine” Giuseppea Verdija koju je trebao režirati Dražen Siriščević. Nadamo se da ćemo je izvesti najesen. Odgađamo i premijeru monodrame Ksenije Prohaske “Clara Schumann” koju će režirati Ivan Leo Lemo. Problem je i u tome što ne znamo što će biti nakon prvog kvartala, hoće li u Split doći Vladin povjerenik? U tom slučaju pravila će biti još stroža – ističe Goran Golovko, intendant HNK Split. Splitska kazališna nacionalna kuća u “normalnim okolnostim­a” od Grada godišnje dobije 39 milijuna kuna, a po Odluci o privremeno­m financiran­ju sad imaju samo za plaće i hladni pogon.

Gala koncerti umjesto Verdija

– Za prva tri mjeseca dobit ćemo 9,602.020 milijuna kuna od čega 8,044.000 kuna odlazi za sve rashode za zaposlenik­e, dok je za hladni pogon namijenjen­o 1,558.000 kuna. Očekuju da sav program premijerni­h i repriznih predstava realiziram­o vlastitim i namjenskim sredstvima. Bilo bi iluzorno pripremati opernu premijeru kao što je “Moć sudbine” koja bi koštala oko 700 tisuća kuna – objašnjava Golovko. Najavljuje da će umjesto operne premijere izvesti tri operna gala koncerta. No, prema intendantu, upitno je i održavanje festivala hrvatske drame Marulićevi dani i Splitskog ljeta. – Ne znam što će biti s Marulićevi­m danima i Splitskim ljetom iako je resorno ministarst­vo već odobrilo 1,8 milijuna kuna za Splitsko ljeto i 370.000 kuna za Marulićeve dane. Iznos od Ministarst­va kulture nedostatan je za održavanje ovih manifestac­ija – tvrdi Golovko. U Gradskom kazalištu mladih Split situacija je još gora. Za cijelu godinu od Grada dobiju koliko košta trećina premijere u “velikom” kazalištu. I inače se “krpaju” kako samo oni znaju. U ovoj sezoni iznimno uspješno odradili su dva premijerna komada, “Zbunjozu” i “Cabaret Splićanke”. Zbog manjka novca, odustaju od premijere novog komada Filipa Šovagovića “Sve bilo je igra”. Zauzvrat će ravnatelj Belmondo Miliša za nula kuna pripremiti drugu premijernu predstavu.

Odgoda i u Lutkama

– Situacija je krizna! Idemo s premijerom nagrađenog teksta Olje Savičević Ivančević “Som na cilome svitu” u što ćemo utrošiti četvrtinu novca dobivenog za prva tri mjeseca – otkriva Marija Tudor, ravnatelji­ca Gradskog kazališta lutaka. Odgađaju dvije premijere za drugi kvartal 2017. jer su od Grada dobili 957.000 kuna iz kojih moraju financirat­i plaće, program, naknade za članove Kazališnog vijeća, ciklus koncerata “Jazz u veljači”... – Najgore je što ne znamo sudbinu 10. Festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić” koji je trebao započeti 5. travnja i za koji je selekcija već odrađena. Umjesto 150.000 kuna za njega smo dobili 36.000 kuna. Bio bi veliki poraz da se taj festival mora otkazati – rezigniran­o će ravnatelji­ca Tudor.

Gradsko kazalište lutaka ipak će izvesti nagrađeni tekst Olje Savičević Ivančević Gradsko kazalište mladih moralo je otkazati premijeru Filipa Šovagovića

 ?? MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL ?? Publika splitskog kazališta već je ostala bez jedne najavljene operne i jedne dramske premijere
MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL Publika splitskog kazališta već je ostala bez jedne najavljene operne i jedne dramske premijere
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Lanjsko otvaranje Splitskog ljeta nije propustio niti današnji premijer Andrej Plenković
IVO ČAGALJ/PIXSELL Lanjsko otvaranje Splitskog ljeta nije propustio niti današnji premijer Andrej Plenković
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Prošle je godine Splitsko ljeto otvoreno premijerom Puccinijev­e opere “Turandot”
IVO ČAGALJ/PIXSELL Prošle je godine Splitsko ljeto otvoreno premijerom Puccinijev­e opere “Turandot”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia