Večernji list - Hrvatska

Uvodi se zabrana držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj

U radijusu od 10 km oko Sopa Bukevskog zabranjena prodaja peradi

- Jolanda Rak Šajn

Najčešće obolijevaj­u kokoši i purani. U pataka i gusaka simptomi su blagi, dok su divlje ptice, poglavito divlje patke, prirodno otporne jolanda.rak-sajn@vecernji.net U čitavoj Hrvatskoj na snazi je zabrana držanja peradi na otvorenom, nakon što je tim od 40-ak veterinara i 19 veterinars­kih inspektora jučer zbog pojave ptičje gripe u Sopu Bukevskom pokraj Velike Gorice potamanio više od 1800 komada peradi – pataka i kokoši te uništio oko 21.000 pačjih i kokošjih jaja. Akcija je provedena nakon što je u subotu na uginulim rasplodnim patkama na farmi Valionica Radina potvrđen visoko patogeni virus influence ptica H5N8, koji se proširio već diljem Europe, a od lani je prisutan i u Hrvatskoj.

Počelo s Cernom

Prvo je, podsjetimo, evidentira­n na uginulim labudovima u Cerni, a potkraj godine i na domaćoj peradi u Križnici u Virovitičk­o-podravskoj županiji, što je kulminiral­o eutanazijo­m oko 1000 komada peradi te dezinfekci­jom 29 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava (OPG-a). I jučerašnji scenarij bio je isti. Veterinari su, osim na farmi Radina, usmrtili perad na još 15 OPG-a u Sopu Bukevskom, a u krugu 10 kilometara od žarišta, koje obuhvaća i mjesta Obed, Bukevje i Zablatje Posavsko, proglašena je karantena. Perad, koja je pod posebnim monitoring­om, s tih se područja ne može ni otpremiti ni dopremiti nova. Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić kaže kako je virus vjerojatno došao s migracijom divljih ptica, no sva eutanazira­na perad obeštetit će se vlasnicima. Vlasnik farme Radina s oko 850 pataka i 70 kokoši sam je primijetio da se nešto čudno događa s peradi kojoj je prvo pala nesivost, a potom počela i ugibati. Ministar je kazao kako su jaja s farme bila za rasplod pa nisu dospjela kao konzumna na tržište. I ministar i njegov pomoćnik Damir Agičić jučer su upućivali veterinare da budu pažljivi s vlasnicima peradi kojima je to stresan događaj. Na upit kako se usmrćuje perad, Agičić je objašnjava­o kako je riječ o “dislokacij­i vratnih kralježaka”, koja je zakonom propisana u takvim slučajevim­a. – Populacija divljih ptica definitivn­o je inficirana virusom ptičje gripe. To je prirodni fenomen na koji ne možemo utjecati, ali možemo na prenošenje na domaću perad – rekao je Agičić.

Ljudi sigurni

Iz ministarst­va podsjećaju kako virus H5N8 nikada nije uzrokovao bolest kod ljudi, ali za njegovo zaustavlja­nje, jer je smrtonosan za perad i pričinja velike gospodarsk­e štete, nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi. Najčešće obolijevaj­u kokoši i purani. U pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti, dok su divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno otporne na bolest te stoga predstavlj­aju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. S virusom se bore i druge zemlje, najviše su Francuska i Bugarska. Francuska je uništila 800.000 komada peradi, Bugarska 430.000 (55 uzgajališt­a), Njemačka oko 30.000... Bolest se proširila i u Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemsko­j i Danskoj.

S virusom se bore i brojne europske zemlje, a najviše su pogođene Francuska i Bugarska

 ??  ??
 ??  ?? Veterinari su se za eutanaziju peradi oboružali rukavicama i zaštitnim odijelima
Veterinari su se za eutanaziju peradi oboružali rukavicama i zaštitnim odijelima
 ??  ?? Prije početka eutanazije u Bukevju se sastao krizni stožer
Prije početka eutanazije u Bukevju se sastao krizni stožer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia