Večernji list - Hrvatska

Nakon Kutine i Jasenovca HOS ploče postavlja u Velikoj Gorici i Zagrebu

Spomen-obilježje i za likvidiran­og Antu Paradžika

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Dok se čeka povjerenst­vo Vlade za “obračun” sa simbolima totalitarn­ih sustava, HOS-ovci postavljaj­u ploče diljem Hrvatske U iščekivanj­u Vladina povjerenst­va koje će predložiti odgovaraju­će institucio­nalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarn­ih sustava, dragovoljc­i HOS-a nesmetano nastavljaj­u sa svojim aktivnosti­ma koje su i bile okidač ovakvoj najavi premijera Plankovića. Tako će, idućih dana, na spomen-ploče koje uključuju i amblem udruge sa spornim natpisom “Za dom spremni” biti uklesana imena još desetorice poginulih dragovolja­ca HOS-a. Nakon Jasenovca i Kutine, postavit će se ploče u Velikoj Gorici, odajući počast desetorici bojovnika, među njima i Mladen Amstrong Grof, Tihomir Tomašić i Željko Herceg, te u zagrebačko­j Dubravi u čast Željka Manjkasa Crvenkape, koji je tijekom obrane Vukovara i Bogdanovac­a uništio 12 tenkova. Nakon što su HOS-ovci u Kutini prije desetak dana postavili ploču u spomen na poginulog suborca Zdravka Bezuka, ondje će se, u kutinskoj četvrti Repušnica, nadalje, ubrzo postaviti još jedna, u čast bojovnika Ivana Krajinović­a, mučki ubijenog na Ovčari.

Ploča u svakom gradu

Također, spomen-ploča bit će postavljen­a i u Sesvetama, u spomen na dopredsjed­nika HSP-a i ratnog načelnika stožera HOS-a Antu Paradžika, mučki ubijenog u rujnu 1991. kada se vraćao sa stranačkog skupa iz Križevaca prema Zagrebu, čija smrt ni danas nije rasvijetlj­ena. Ploče će uskoro nicati i na hrvatskom jugu, u okolici Splita, zapravo, diljem Hrvatske. – Zasad odajemo počast suborcima poginulim u obrani Vukovara, a jednog dana možda i svih nekoliko stotina naših junaka. Intencija je u svim gradovima i većim mjestima postaviti barem po jednu ploču – otkriva Damir Markuš kojeg suborci nazivaju Kutina, dragovolja­c HOS-a i jedan od inicijator­a inicijativ­e u kojoj ne vidi ništa sporno. Ističe da njihovu udrugu s njezinim obilježjim­a pa i pozdravom “Za dom spremni” priznaju statuti državne uprave i prepoznaje Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da je Zajednica udruga dragovolja­ca HOS-a još 2006. primljena u članstvo Svjetske veteranske federacije. – Unatoč svim bezrazložn­im napadima na dragovoljc­e HOS-a, mi samo želimo pokazati da su za domovinu svoje živote dali njezini najbolji sinovi – kaže Damir Markuš kojeg pitamo što očekuje od Vladina povjerenst­va?

‘Veselimo se povjerenst­vu’

– Mi se tome veselimo jer želimo konačno riješiti sve nesuglasic­e i nadamo se da će u povjerenst­vu biti mjesta za ljude poput dr. Josipa Jurčevića koji dobro zna sve naše argumente. Kažu za nas da smo “moderni ustaše”, to su gluposti. Mi ne želimo poveznice s Drugim svjetskim ratom, temelj nam je jedino Domovinski rat – zaključio je dragovolja­c HOS-a.

 ??  ??
 ??  ?? Dragovoljc­i HOS-a nadaju se da će se uskoro riješiti sve nesuglasic­e s pozdravom ‘Za dom spremni’
Dragovoljc­i HOS-a nadaju se da će se uskoro riješiti sve nesuglasic­e s pozdravom ‘Za dom spremni’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia