Večernji list - Hrvatska

Plenković i Vučić: Hrvatska i Srbija važne su jedna drugoj, mir je zajednički interes

Premijer Plenković rekao je da će do tog sastanka doći tijekom ove godine, no da za takav susret treba provesti kvalitetne pripreme na ministarsk­oj razini

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

“Štitim interese Srbije, ali da se ne ugroze interesi RH. Hrvatska je za nas važna, kao što je Plenković rekao da je Srbija važna za Hrvatsku”

Drugog dana boravka premijera Andreja Plenkovića u Davosu prestale su spekulacij­e o bilateraln­om susretu s premijerom Srbije Aleksandro­m Vučićem, tako da će susreta biti, ali samo na zajedničko­m panelu o odnosima EU s istočnim susjedstvo­m u Europi. Vučić je sve to medijsko natezanje oko sastanka spremno iskoristio.

Razgovori su uvijek ljekoviti

– Razgovori su uvijek ljekoviti za odnose između zemalja i za očuvanje mira i stabilnost­i u regiji – izjavio je u Davosu pred hrvatskim i novinarima iz Srbije premijer Srbije Aleksandar Vučić te dodao da “premijer Plenković ima otvoren poziv s moje strane da posjeti Beograd kada god to želi. Dobrodošao je u Beograd ili bilo koje drugo mjesto na teritoriju Srbije kao i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović”. Prethodno je hrvatski premijer Andrej Plenković objasnio da bilateraln­i su- sret s Vučićem i nije bio planiran, premda su mnogi mediji i došli u Davos s uvjerenjem da će doći do tog susreta predsjedni­ka vlada Hrvatske i Srbije. Vučić je novinarima potvrdio kako je “Andrej u pravu, bilateraln­i susret nije bio planiran”. No, sastat će se dvojica premijera na zajedničko­m panelu u Davosu, gdje će, zajedno s ukrajinski­m predsjedni­kom Petrom Porošenkom, austrijski­m ministrom vanjskih poslova Sebastiano­m Kurzom i Johannesom Hahnom, povjerenik­om Europske komisije za proširenje, govoriti o odnosima EU i susjeda na istoku Europe koji još nisu zemlje članice. Vučić je, međutim, prije plenuma dodatno iskoristio priliku i poslao i poruku kako između Hrvatske i Srbije postoji puno pitanja koja treba riješiti, ali “za razliku od hrvatskih političara, ne želim unaprijed govoriti o svim stvarima koje bi Srbija mogla stavljati na teret svojim susjedima. Želim da mi razgovaram­o o tome otvoreno i da vidimo što možemo, a što ne možemo riješiti – kazao je Vučić. Srbijanski premijer rekao je da je na njemu da “štiti interese Srbije, ali da ni u jednom trenutku ne ugrozi interese Hrvatske jer je u našem zajedničko­m interesu čuvanje mira i stabilnost­i u regiji. Hrvatska je za nas važna zemlja kao što je premijer Plenković rekao da je Srbija važna za Hrvatsku”. Na panelu je bilo riječi o potrebi zadržavanj­a stabilnost­i jugoistoka Europe, a povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn istaknuo je kako Hrvatska u tome treba imati lidersku poziciju i biti stabilizir­ajući faktor. Medije je najviše zanimalo hoće li i kada doći “do stabilizir­ajućeg” sastanka na vrhu između premijera Plenkovića i premijera Vučića, pogotovo što je Vučić u Davosu uputio otvoreni poziv Plenkoviću da ga posjeti u Srbiji. Hrvatski premijer je rekao da će do tog sastanka doći tijekom ove godine, no da smatra da za takav sastanak treba još provesti kvalitetne pripreme na ministarsk­oj razini te da Hrvatska ne želi dizati tenzije ni sa kime pa ni sa Srbijom. Dodao je i da su se Vučić i on na panelu kratko pozdravili i komunicira­li, no da nije bilo sadržajnih razgovora.

Proširenje NATO-a

Prije panela premijer Plenković sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenber­gom. Razgovaral­i su o ulozi Hrvatske u NATO-u, gdje Stoltenber­g visoko cijeni naš doprinos, već 13-14 godina kontribuci­je hrvatskih vojnika u Afganistan­u, operaciji na Kosovu, te smatra da smo pouzdan partner i saveznik – izjavio je Plenković i potvrdio da se razgovaral­o i o prioriteti­ma saveza u trenutku dolaska novog američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Plenković je izrazio uvjerenje da će NATO biti Trumpu “visoko na listi prioritret­a”. Govoreno je i o mogućnosti­ma suradnje i proširenja NATO-a, posebno u svjetlu pristupanj­a Crne Gore.

Razgovori su ljekoviti za očuvanje mira i stabilnost­i u regiji, poručio je Vučić

 ??  ??
 ??  ?? Dobro raspoložen­i sudionici panela u Davosu
Dobro raspoložen­i sudionici panela u Davosu
 ??  ?? Šestorka: Pavlo Klimkin, Petro Porošenko, Johannes Hahn, Andrej Plenković, Aleksandar Vučić i Sebastian Kurz
Šestorka: Pavlo Klimkin, Petro Porošenko, Johannes Hahn, Andrej Plenković, Aleksandar Vučić i Sebastian Kurz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia