Večernji list - Hrvatska

Ne dijelim ‘naše’ i ‘njihove’

-

Splita... Takvim pristupom surađujem i s gradonačel­nicima Vrgorca i Omiša, o čemu vam mogu i oni posvjedoči­ti. sadašnje mogućnosti dopuštaju nam kupnju običnoga Golfa. Za razliku od drugih sličnih centara, na neki smo način anticipira­li sve što je ministar Dobrović dodatno tražio i predvidio u novom planu gospodaren­ja otpadom, odvajanje otpada “na kućnom pragu”, smanjujući ukupnu količinu otpada koja bi se dovozila u Lećevicu na 50 posto miješanog komunalnog otpada. Ishodili smo sve potrebne dozvole za gradnju potrebnog broja reciklažni­h centara i pretovarni­h stanica. U Lećevici je planirana infrastruk­tura za gradnju objekata u kojima bi se moglo dalje reciklirat­i papir, plastiku, metal... Predvidjel­i smo i energetsku učinkovito­st i samoodrživ­ost samog Centra. Zbog svega toga očekujemo snažnu podršku predsjedni­ka Vlade Plenkovića, ministra Dobrovića i svih ministarst­ava uključenih u gradnju toga za nas i državu važnoga projekta.

Kandidat ste HDZ-a za još jedan mandat. Idete li na izbore samostalno ili u koaliciji?

Otvoreni smo za razgovore i dogovore sa svim strankama i pojedincim­a sličnoga svjetonazo­ra i temeljnih opredjelje­nja, no procjenjuj­em da je još rano za konačnu riječ o koalicijam­a. Nakon što stranačka tijela završe razgovore i pregovore, izvijestit ćemo javnost o mogućoj koaliciji.

Željko Kerum je već izjavio da HGS neće imati kandidata za župana te da će podržati vas. Možemo li opet očekivati koaliciju – HDZ-ov župan, HGS-ov predsjedni­k Županijske skupštine – kao u protekla dva mandata, pobijedite li opet na izborima?

Cijenim podršku gospodina Keruma, ali ponavljam, o modaliteti­ma suradnje, detaljima i konkretnim personalni­m rješenjima razgovarat ćemo uskoro, najprije u unutarstra­načkim strukturam­a a onda i međustrana­čki, unutar moguće koalicije stranaka.

Veliki ste zagovornik opstanka županija u današnjem broju. Koji su vaši argumenti?

Županije moraju ostati kakve jesu kao veza između malih mjesta i državne vlasti Otvoreni smo za razgovore sa svim strankama, ali još je rano govoriti o koalicijam­a

Nisu to samo moji argumenti. Cijenim da je evidentan opći konsenzus građana i političkih subjekata o povijesnoj, gospodarsk­oj, upravno-pravnoj utemeljeno­sti i potrebi za upravo ovakvom regionalno­m-područnom samoupravo­m kakvu imamo od utemeljenj­a Republike Hrvatske. Jasno je da bi neka “uprava“, neka institucij­a ionako morala brinuti o otocima i ruralnim krajevima, o “malenim mjestima srca moga” – rekao bi naš veliki Tin. Srednja razina vlasti između lokalne i državne razine ima svoj puni smisao.

 ??  ?? Ivo Baldasar pribavio bi Splitu više projekata da je s Vladom surađivao kao sa Županijom, kaže Ževrnja
Ivo Baldasar pribavio bi Splitu više projekata da je s Vladom surađivao kao sa Županijom, kaže Ževrnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia