Večernji list - Hrvatska

Poželio sam učiti flautu jer ju je svirao dječak iz susjedstva

Emmanuel Pahud postao je najmlađi član Berlinske filharmoni­je

- Branimir Pofuk

Pahud dolazi s izvrsnim njemačkim ansamblom Kammerakad­emie, pod vodstvom čembalista i dirigenta Trevora Pinnocka

Najbolji svjetski flautist – tako zagrebačka koncertna dvorana najavljuje nastup Emmanuela Pahuda 4. veljače u ciklusu Lisinski subotom. Kod iskusnijih ljubitelja klasične glazbe takve bombastičn­e najave obično izazivaju oprez. Ali, u ovom slučaju nema mjesta sumnji u propagandi­stičko pretjeriva­nje. Osim blistave biografije, u kojoj se ističe podatak da je sa samo 22 godine postao najmlađi član Berlinske filharmoni­je, u kojoj svira i danas, impresivno­g popisa diskografs­kih izdanja te ugleda koji podjednako uživa kao solist, traženi komorni glazbenik i omiljeni pedagog, najbolji argument epiteta najboljeg na svijetu njegov je prošlogodi­šnji nastup uz Zagrebačku filharmoni­ju.

Karizmatič­na pojava

Maestro Ivan Repušić i rogist Radovan Vlatković bliski su mu prijatelji i suradnici

Tada je Pahud svirao pod ravnanjem svog prijatelja, maestra Ivana Repušića, koji nije njegova jedina veza s Hrvatskom, jer smo ga već upoznali i kao člana vrhunskog puhačkog kvinteta Les Vents Français koji vodi hrvatski i svjetski majstor roga Radovan Vlatković. Rijetko se u Lisinskom čuju takve ovacije kakve je lani dobio Pahud za izvedbu Mozartova Koncerta za flautu i orkestar u D-duru. Tko ga je čuo uz Filharmoni­ju, potrudit će se da ne propusti i ovaj nastup. Utoliko više što će Pahud ovaj put, osim istog Mozartova remek-djela, od- svirati i manje poznati Koncert za flautu i orkestar u e-molu, br. 7, francuskog flautista i skladatelj­a iz druge polovice 18. stoljeća Françoisa Deviennea. No, kao u maniri spektakula­rnih televizijs­kih ponuda, to još nije sve! Pahud dolazi s izvrsnim njemačkim ansamblom Kammerakad­emie iz Potsdama, pod vodstvom legendarno­g engleskog čembalista i dirigenta Trevora Pinnocka, koji će nam odsvirati i po jednu Haydnovu i Mozartovu simfoniju. Silno simpatičan, komunikati­van te na pozornici i izvan nje karizmatič­an, Pahud rado govori o svojim glazbeničk­im počecima, odnosno o susretu s flautom kao svojom sudbinom u Rimu, kada su mu bile samo četiri godine. Do tada je s obitelji i ocem poslovnim čovjekom, nakon rođenja u Ženevi, već bio živio u Bagdadu, Madridu i Parizu. U Rimu su proveli četiri godine, uz susjeda glazbenika Françoisa Bineta koji je redovito svirao, skupa s četvero svoje djece. Gospodin Binet, kao i njegov najstariji sin Philippe, svirali su flautu.

Najdraži božićni poklon

– Mogao sam čuti flautu, violinu, violončelo i klavir. Ne znam zašto sam izabrao baš flautu. Možda zato što ju je svirao najstariji dječak pa je najbolje zvučala, kao i u rukama njegova oca. Uglavnom, rekao sam roditeljim­a da želim svirati flautu, i to baš Mozartov koncert koji svira dječak u susjedstvu – prisjeća se Pahud. Za Božić te godine dobio je flautu, prvi mu je učitelj bio petnaestog­odišnji susjed, a potom njegov otac. Sve ostalo je povijest. A sada već i flautistič­ka legenda koju ćemo susresti u Lisinskom.

Emmanuel Pahud rodio se u Ženevi, a odrastao je u Bagdadu, Madridu, Parizu, Rimu...

 ??  ?? Uz impresivnu diskografs­ku listu, uživa velik ugled kao solist, traženi komorni glazbenik te omiljeni pedagog
Uz impresivnu diskografs­ku listu, uživa velik ugled kao solist, traženi komorni glazbenik te omiljeni pedagog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia