Večernji list - Hrvatska

Bez Duvnjaka u napadu – bez šanse protiv europskog prvaka

U osmini finala Hrvatska u Montpellie­ru igra u nedjelju protiv Egipta

- Mladen Miletić

Tin Kontrec hrabro se borio protiv gorostasne njemačke obrane, no imao je preslabu potporu suigrača u napadačkim akcijama

Hrvatska rukometna reprezenta­cija izgubila je posljednju utakmicu skupine C Svjetskog prvenstva u Francuskoj te sada iz Rouena seli u Montpellie­r. To je lošija vijest jer će dugo, dugo putovanje preko cijele Francuske morati uzeti malo snage. Bolja je je vijest da je u nedjelju suparnik u osmini finala Egipat, što je možda i najbolji izbor iz skupine s kojom smo se križali, svakako bolji od Švedske.

Od 3:1 do 3:6 i dalje...

No, Hrvatska, a napose izbornik Željko Babić, moraju prije svega razmišljat­i o sebi, svojoj igri i svemu što treba popraviti da bi se nešto značajno napravilo na ovom prvenstvu. Naša reprezenta­cija nije uspjela u potpunosti parirati europskom prvaku Njemačkoj koja je svakako sada momčad iz svjetskog vrha, jedan od favorita turnira. Upitno je zašto je izbornik Babić gotovo cijelo drugo poluvrijem­e igrao bez Domagoja Duvnjaka u napadu. Ako je u pitanju, doziranje opterećenj­a za našeg glavnog igrača i stavljanje pod najveće opterećenj­e pričuvnih da bi se za završnicu natjecanja dobilo što više raspoložen­ih, onda je to u redu. No, ako će to i dalje biti tendencija, da naš glavni igrač nije na terenu kad se lomi utakmica, onda ćemo realno jako teško nešto značajnije napraviti. No, izbornik najbolje zna u kakvom su stanju igrači, možda Duvnjakovo stanje i nije takvo da utakmicu težine kakva je bila ova s Njemačkom može izdržati u potpunosti. Hrvatska nije loše otvorila utakmicu, Stepančić i Mandalinić donijeli su početnu prednost od 3:1, no uslijedio je žestoki odgovor momčadi koju posljednji put na velikom natjecanju predvodi uspješni Islanđanin Dagur Sigurdsson. Nismo se ni okrenuli, a već je bilo 6:3 za Njemačku koja pamti bolne poraze od Hrvata u finalima Svjetskog prvenstva 2003. i Olimpijski­h igara 2004. No, bila su to neka druga vremena i neke druge generacije, oni koji su tada bili na terenu u glavnim ulogama, danas su uz teren. Dvaput je izbornik Babić tijekom prvog poluvremen­a bacao ručnik u ring, kad je Groetzki zabio u 24. minuti za 11:5 vodstvo Nijemaca činilo se da bi nam reprezenta­cija mogla i teže stradati.

Približava­li se na -2

No, prvo Kontrec pa zatim i Štrlek uspjeli su zaustaviti poniranje. I dok smo u obrani još nekako uspijevali zaustavlja­ti glavne adute suparnika, u napadu je Babićeva momčad djelovala potpuno bezidejno i razoružano, a dogodilo se i ono čega smo se najviše pribojaval­i – na vratima se razigrao gorostasni i goropadni vratar Andreas Wolff, junak lanjskog finala Europskog prvenstva koji je počeo autoritati­vno loviti ne- sigurne šuteve hrvatskih pucača s vanjskih pozicija. Nijemci su se u obrani posebno usredotoči­li na, očekivano, Domagoja Duvnjaka, imali su pripremlje­na rješenja i za njegovu prvu alternativ­u Luku Cindrića, a trebalo je više lucidnosti s ostalih vanjskih pozicija da bi se probio najveći obrambeni zid na Svjetskom prvenstvu jer ta njemačka obrana zaista djeluje impresivno. Tin Kontrec hrabro se borio s fizički superiorni­jim čuvarima i uspijevao izboriti koje isključenj­e i sedmerac, pa se Hrvatska uspjela u nekoliko navrata u nastavku približiti i na -2, posljednji put nakon Horvatove kontre za 19:21. No, nakon toga krenule su se redati pogreške poput Mamićeve koji je loptu s vanjske pozicije umjesto Štrleku u ruke poslao visoko na tribine. Završnica je bila iz onih bundesliga­ških “dokusuriva­nja” suparnika.

Šutevima iz akcija koje nisu bile izrađene do kraja naši su pucači razbranili Wolffa

 ??  ?? Luka Stepančić uspio je zabiti pet golova preko njemačkog zida
Luka Stepančić uspio je zabiti pet golova preko njemačkog zida
 ??  ?? Izbornik Željko Babić – Hrvatska je porazom zaključila nastup u skupini C
Izbornik Željko Babić – Hrvatska je porazom zaključila nastup u skupini C
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia