Večernji list - Hrvatska

Kuća na Visu očarava arhitekton­skim rješenjima, posebice svjetlarni­kom

Sačuvati tradiciona­lnu otočku arhitektur­u, ali dodati joj i zanimljive i funkcional­ne detalje, bio je glavni zadatak koji su vlasnici stavili pred arhitekta

- Dom&vrt@vecernji.net

Tenda koja natkriva terasu i štiti je od sunca inspiriran­a je brodskim jarbolima i jedrima te daje zanimljivu vizuru cijeloj ulici Dom&vrt Na otoku Visu, u gradu Visu, u naselju Kut smještena je ova šarmantna kamena kuća. Vlasnici su je u suradnji s arhitektom Davorom Zanetom u potpunosti renovirali lani u svrhu bavljenja turizmom. Preuređenj­u su pristupili vrlo predano, kao da će ona biti njihov stalan životni prostor.

Svjetlarni­k kao rješenje

Pri uređenju korišteni su najbolji materijali pa su tako sve drvene površine i elementi izrađeni od ariša, na određenim dijelovima sačuvani su izvorni kameni zidovi, a poseban šarm daju ulazna željezna vrata i željezni stol s dva stolca izrađen u obliku skulpture. Najveći izazov za arhitekta bio je dovesti što više svjetla u prizemni prostor kojim kuća u svom izvornom obliku nije obilovala. Svjetlarni­k koji je postavio na terasu u prizemlje doveo je potrebnu svjetlost, a ujedno je tako kuća dobila i mali zatvoreni vrt s prirodnim dotokom zraka i svjetlošću. Tako je dobiven prekrasan pretprosto­r prije samog ulaska u kuću. Osim što ima ulogu dovesti svjetlost u prizemlje, svjetlarni­k na terasi služi kao klupa. Interijer obiluje nizom zanimljivi­h rješenja koja, osim što svojim izgledom djeluju kao ukrasi, imaju i svoju konkretnu funkciju. Primjerice desni zid odmah kod ulaza u dnevni boravak obložen je drvom u kombinacij­i crne i natur boje pa obloge u prvi mah djeluju kao umjetnine, a u stvarnosti predstavlj­aju vješalicu za jakne.

Kao na brodskim jarbolima

Cijeli prizemni dio zauzima prostrani dnevni boravak s izvrsno opremljeno­m i koncipiran­om kuhinjom i blagovaoni­com. Na kat na kojem se nalaze dvije spavaće sobe i velika kupaonica vode samonosive viseće drvene stube. Na katu se nalazi velika terasa koja je izuzetno ugodna za večernja druženja. I terasi je arhitekt Davor Zaneta dao poseban šarm dizajniraj­ući tendu u obliku brodskih jarbola koji se u bijeloj i tamnosivoj boji isprepliću jedan ispod drugog, a da bi dizajn bio što uvjerljivi­ji, korišteni su materijal za jarbole, konop i željezna konstrukci­ja. Budući da je ova kamena kućica smještena u starom dijelu naselja Kut, tako je neminovno terasa spojena na susjednu, no prekrasno dizajniran­a drvena pregrada ipak omogućuje intiman boravak. Pregrada je izrađena od drvenih dasaka koje su položene vodoravno tako da izgledaju kao rolete.

Još jedna zanimljivo­st ove kuće zidne su obloge koje zbog odabira boja i materijala djeluju poput umjetnina

 ??  ??
 ??  ?? Prizemni dio zauzima dnevni boravak s izvrsno opremljeno­m kuhinjom
Prizemni dio zauzima dnevni boravak s izvrsno opremljeno­m kuhinjom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prostrana terasa Vlasnici su najponosni­ji na veliku terasu s koje puca pogled na cijelo mjesto
Prostrana terasa Vlasnici su najponosni­ji na veliku terasu s koje puca pogled na cijelo mjesto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia