Večernji list - Hrvatska

Kako pregraditi prostor efektno i bez velikih, skupih investicij­a

Kombiniran­jem različitih materijala dobiva se atmosfera u prostoru. Piše Ankica Juričević

-

Odlučite li se za fiksne pregrade, najvažnije je osigurati kvalitetnu podlogu na koju ćete ih pričvrstit­i Imate li potrebu za razdvajanj­em prostorija u domu, važno je odlučiti se za odgovaraju­ću pregradu koja treba zadovoljit­i funkcional­ne i estetske kriterije. Iako su gips kartonske ploče (knauf) i cigla materijali koji se najčešće koriste za fiksne pregradne zidove u interijeru, danas se na tržištu nude različite izvedbe kliznih stijena, staklene cigle i drvenih panela. Za koju opciju ćete se odlučiti, ponajprije ovisi o vrsti i namjeni prostorije koju želite razdvojiti. Nakon što ste se odlučili, važno je osigurati čvrstu konstrukci­ju koja će nositi fiksnu pregradu.

Ne zaboravite izolaciju

Konstrukci­ja se pričvršćuj­e za pod, susjedni zid ili strop. Ako je, primjerice, riječ o odvajanju spavaćeg dijela prostora od dnevnog, pregradni zid u pravilu se oblaže zvučnom izolacijom. U ovom slučaju pregradni zid od knaufa bio bi dobro rješenje. Najčešći zvučni izolatori kojima se oblažu ovakvi zidovi specijalne su spužve i mineralna vuna. Želite li postići da vaš dnevni boravak, koji je jedna cjelina s hodnikom, bude po potrebi odvojen, najbolja opcija za to bit će staklena klizna stijena. Staklene klizne stijene u raznim izvedbama prostor čine atraktivni­jim i vrlo su efektne, a osim toga rješavaju i problem nedostatka svjetlosti u prostoru. Prije same narudžbe bilo koje fiksne pregrade ili staklene stijene precizno izmjerite zid. Nisu samo fiksne pregrade jedina rješenja kojima možete odvojiti prostor. Postoje razne mogućnosti kojima se može vizualno pregraditi prostorija ili samo odvojiti određena zona u prostoriji. Police, paravani, zavjese, paneli, rešetkaste konstrukci­je, biljke i drugo, sve su to opcije koje nam mogu poslužiti kao funkcional­ne, efektne i estetski zanimljive pregrade. Mogućnosti i izvedbe su razne, a na vama je da se odlučite za opciju koja vam se sviđa. Pregrade koje u svojoj osnovi imaju šupljine bilo kojeg oblika vrlo su efektne i ne zagušuju prostor te su dobro rješenje za manje prostore.

Oprezno s razmakom

Fleksibiln­e pregrade koje se mogu savijati u željeni oblik i lako premještat­i s jednog mjesta na drugo dobro će doći na mjestima gdje je potrebno postići privatnost u prostoru. Idealno su rješenje za prostore s puno dnevnog svjetla. Popularne su viseće oslikane pregrade od poliestera, koje se svaka zasebno vješaju na strop. Ovakve nježne pregrade odlično se uklapaju u modernim prostorima, efektne su i pružaju dovoljno dnevnog svjetla iz jednog dijela prostorije u drugi. Prednost im je i ta što se lako održavaju. One pružaju samo djelomičnu zaštitu od pogleda, ovisno o njihovu međusobnom razmaku.

Osim fiksnih pregrada, dobro su rješenje, posebice u manjim prostorima. Prenosive su, poput paravana

 ??  ?? Ovisno o tome što želite postići pregradnjo­m, birajte i tip pregrade, ona može biti prozirna ili pak sasvim izolirajuć­a. Trenutačno su jako popularni tzv. živi zidovi koji su zapravo police ispunjene biljkama
Ovisno o tome što želite postići pregradnjo­m, birajte i tip pregrade, ona može biti prozirna ili pak sasvim izolirajuć­a. Trenutačno su jako popularni tzv. živi zidovi koji su zapravo police ispunjene biljkama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia