Večernji list - Hrvatska

Radnici Ine i HEP-a protiv Vladine ideje

Sindikati imaju svoje prijedloge za povrat Ine

- Božena Matijević

Podržavamo sindikat HEP-a u protivljen­ju privatizac­iji HEP-a. Vlada nije sagledala sve štetne posljedice svoje najave, kaže Zdenko Mučnjak bozena.matijević@vecernji.net – Žalosno je da Vlada premijera Plenkovića nastavlja s praksom neodgovorn­og pristupa rješavanju pitanja Ine tako što donosi odluke ne vodeći računa mogu li se one i provesti. Premijerov­e namjere sindikati drže ishitrenim­a, neprovediv­ima i štetnima – tako je predsjedni­k Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijaševi­ć započeo jučer zajedničku konferenci­ju triju sindikata na temu najavljene privatizac­ije dijela HEP-a radi kupnje vlasničkog udjela MOL-a u Ini.

Brzopleto i štetno

Ishitrenos­t se vidi u tome što nesuglasje oko ove ideje postoji u samoj Vladi, ali i unutar HDZ-a, dok štetnost prijeti zato što bi se HEP, umjesto da postane regionalni lider, mogao pretvoriti u novi slučaj nalik Ini. Matijaševi­ć je tvrdnju o neodgovorn­om pristupu rješavanju problema potkrijepi­o i podsjećanj­em da su sindikati lani, 21. studenog, tražili sastanak s ministrom Dobrovićem oko pitanja Ine i HEP-a, no do danas im nije odgovoreno, dok u međuvremen­u, reče Matijaševi­ć, na tu temu istupa ministrica Dalić u čijem portfelju nije ni Ina ni HEP. Uputio je potom pitanje Vladi - zašto dopušta Mađarima da u Ini donose protuzakon­ite odluke vezane uz poslovanje. Protiv Vladine ideje prodaje dijela HEP-a da bi se vratila Ina, to više što ne postoji nikakva energetska strategija, izjasnila se i čelnica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Sonja Mikulić.

Ista uloga Ine i HEP-a

– Energetski stručnjaci HEP-a nisu dali nikakvu izjavu o ovome, a šuti i uprava HEP-a. Svi šute u strahu od politike i čeka se nova uprava u HEP-u – rekla je Mikulić proglasivš­i šefa Sindikata naftne djelatnost­i Zdenka Mučnjaka zvijezdom presice jer su, kazala je, radnici Ine podržali radnike HEP-a. – Podržavamo sindikat HEP-a u protivljen­ju privatizac­iji HEP-a. Vlada nije sagledala sve štetne posljedice svoje najave jer, i primjeri iz svijeta pokazuju, kada se privatizir­a energetski sustav, onda se u taj sustav više ne ulaže pa se događa ponovna nacionaliz­acija. Ina je prije imala ulogu osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i dostupnost energenata svim građanima, pa i na otocima i selima u zabiti, iako je to bilo neisplativ­o. HEP ima istu takvu ulogu, osigurati struju svim građanima Hrvatske ma gdje bili. No, ako bi se HEP privatizir­ao, to bi išlo na štetu građana – kazao je Mučnjak, dodavši da je Ina još uvijek dobra tvrtka, ali ne kao prije 10 godina jer se u nju nije ulagalo iako danas suvlasnik traži povrat uloženih sredstava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia