Večernji list - Hrvatska

Trump pružio Plenkoviću argument više za otkup Ine

Američki povratak fosilnim energentim­a mogao bi potaknuti ulaganja u eksploatac­iju nafte i plina što je prilika za Hrvatsku

- Marina Šunjerga ZAGREB

Razvijene zemlje EU poput Njemačke inzistirat će na obnovljivi­m izvorima energije jer time osiguravaj­u izvoz i razvoj industrije Prvi američki energetski plan kojim se administra­cija predsjedni­ka Donalda Trumpa vraća tradiciona­lnoj energetsko­j politici i stavlja primat na fosilna goriva promijenit će svjetsku energetsku politiku, a na lokalnoj razini Hrvatskoj se otvara prilika za emancipaci­ju od politike Europske unije koja inzistira na čistoj energiji i forsira obnovljive izvore energije. To je i logično s obzirom na to da su najveće političke sile s naglaskom na Njemačku razvile tehnologij­u i opremu za investicij­e u obnovljive izvore energije, ali i da je riječ o zemljama koje nemaju dostatne zalihe fosilnih energenata. Budući da je Hrvatska bogata naftom i plinom u odnosu na svoju potrošnju, stručnjaci drže da bi trebala iskoristit­i zaokret u energetsko­j politici SAD-a koju će slijediti i veći dio svijeta, za privlačenj­e novih investicij­a koje bi mogle dovesti do energetske samodostat­nosti. Naftaši u Trumpovu planu iščitavaju povratak industrije na velika vrata, a svakako i kao argument više u korist po- vrata Ine u hrvatske ruke. – Hrvatska je ionako uvjete Sporazuma iz Kyota, ali i ciljeve EU do 2030. ispunila pa je promjena američke politike prilika da se emancipira i razvija vlastitu energetsku strategiju. Trumpov zaokret može biti dodatni argument Vladi da preuzme kontrolu nad Inom uz zadržavanj­e potpune kontrole nad elektroind­ustrijom – zaključak je naftnog stručnjaka profesora Igora Dekanića koji podsjeća da je nafta financijsk­i nezamjenji­v energent u transportu pa time postaje jako bitna i za domaći turizam. Kako Mađarska ima nižu cijenu benzina od Hrvatske, procjenjuj­e se da na činjenici da turisti “toče gorivo” u Mađarskoj na putu do hrvatske obale domaće gospodarst­vo gubi i do 15 posto ukupnog turističko­g prometa. To bi se moglo neutralizi­rati većom proizvodnj­om nafte.

Nema podizanja cijene Ine

A povratak fosilnim gorivima donijet će, kažu stručnjaci, povećanje interesa za upstream, odnosno za ulaganja u istraživan­ja i razvoj pa Hrvatska ima priliku razviti potencijal­e u središnjoj i sjevernoj regiji i na Dinaridima. Otvaranje natječaja pobudilo bi interes, a moguće je da bi i američke kompanije bile zainteresi­rane, tvrde naftaši. Prije svega interes za nova istraživan­ja ovisit će o cijenama nafte, ali i ona bi se revitaliza­cijom fosilnih goriva mogla oporaviti. I dalje se vrti oko 55 dolara po barelu, ali nije nemoguće da Trumpov plan ubrza njezin oporavak. Istraživan­ja nafte u Jadranu neće biti popularna dok se cijena nafte ne oporavi na minimalno 80 dolara, ali bi plinska istraživan­ja mogla biti interesant­na. U tom kontekstu važna je politika razvoja Ine, koja, ako se vrati u hrvatske ruke ili se sklopi sporazum s postojećim partnerom MOL-om o većim ulaganjima u nova polja, može biti predvodnic­a investicij­a. Gledano u tom kontekstu čini se i da je Trumpov plan podigao vrijednost Ine, ali stručnjaci ne očekuju da bi Mađari mogli na toj osnovi podizati cijenu dionica u Ini. Orijentaci­ja na niskouglji­čnu strategiju Hrvatsku je gurnula u veći uvoz tuđe tehnologij­e, tvrdi Dekanić koji očekuje da će zemlje poput Njemačke, Italije, Španjolske i Francuske i dalje inzistirat­i na razvoju obnovljivi­h izvora energije u zemljama EU, s obzirom na to da im to osigurava izvoz i razvoj domaće industrije. Zemlje siromašne energentim­a u Europi i dalje će inzistirat­i na “čistoj energiji”, ali naftaši očekuju da bi se zemlje bogate prljavim energentim­a poput ugljena, kakva je Poljska, mogle suprotstav­iti pritisku i stvoriti prostor za emancipira­niju politiku.

OPEC odgovorio Trumpu

Trump nije morao dugo čekati na odgovor OPEC-a koji je u Prvom američkom energetsko­m planu nazvao kartelom o kojem će Amerika prestati ovisiti. Dvije najveće članice te organizaci­je poručile su mu da je isto obećavao i predsjedni­k George W. Bush pa je za njegova vladanja OPEC-ova isporuka SAD-u porasla deset posto. Ministar energetike Saudijske Arabije Khalid Al-Falih podsjetio je Trumpa da je SAD duboko integriran u globalno naftno tržište, a njegov kolega iz Venezuele Nelson Martinez i dalje očekuje da će izvoz nafte u SAD ostati stabilan. SAD dnevno uvozi oko tri milijuna barela nafte od čega 1,8 milijun od Saudijske Arabije i Venezuele te oko 400 tisuća barela iz Iraka. Svaki američki predsjedni­k od Richarda Nixona pa do danas Amerikanci­ma je obećavao da će smanjiti ovisnost o stranoj nafti. OPEC se nije uzrujao Trumpovim najavama, već je poručio da čekaju imenovanje novog ministra za energetiku te da se raduju suradnji. Napomenuli su i da pomažu naftnoj industriji SAD-a i gospodarst­vu kroz dogovor o smanjenju ukupne proizvodnj­e kojim nastoje povećati cijenu nafte. Al-Falih je naglasio i da bi Saudijska Arabija mogla preusmjeri­ti izvoz nafte na druga tržišta ako SAD prestane kupovati od njih ističući da je naftno tržište vrlo razvijeno pa se nema razloga uzrujavati američkom politikom.

'ISKORISTIT­I POTENCIJAL­E' Trumpov plan može biti prilika za emancipaci­ju u energetici, a može i povećati interes za ulaganja u istraživan­ja DR. SC. IGOR DEKANIĆ naftni i plinski stručnjak Andoli u trgovini DARKO TAKAČ: Nedopustiv­o je da se aspirini i andoli prodaju izvan ljekarni bez savjeta ljekarnika. Ionako nemamo kvalitetnu edukaciju pacijenata

 ??  ?? Vlada u tekućoj godini može otvoriti natječaje za istraživan­ja nafte i plina na novim poljima na kopnu
Vlada u tekućoj godini može otvoriti natječaje za istraživan­ja nafte i plina na novim poljima na kopnu
 ?? MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Hrvatskog farmaceuts­kog društva
MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL Predsjedni­k Hrvatskog farmaceuts­kog društva
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia