Večernji list - Hrvatska

Plovidba Dunavom čini se kao vožnja Titanicom

Mađarski ledolomci zaleđenom se rijekom probijaju od prošlog utorka i ostaju još četiri do pet dana u Hrvatskoj

- Suzana Lepan Štefančić

Odlomila nam se santa duga kilometar i široka 400 metara, dakle približno 40 hektara površine – kaže Z. Dodig iz Hrvatskih voda

suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Debeli komadi leda, razbacani jedni preko drugih, strše iz Dunava. Nepregledn­u ledenu bjelinu prekida tek pokoja nemoćna brodica, iskidana i zarobljena u raljama santi. Zrak para jedino brujanje ledolomca koji dva klatna dobrano ljuljaju po rijeci. Apokalipti­čan je to prizor, pomalo nalik scenama iz Titanica, s mađarskog Ledolomca XI koji nas je jučer provezao kroz Dalj. Posada je pak odahnula – najteže je iza njih.

Daljska krivina najkritičn­ija

Dva mađarska ledolomca od proteklog utorka krstare Dunavom, a da razbiju 11 kilometara ledostaja od Dalja do Vukovara, trebala su im čak 34 sata aktivnog rada. Najkritičn­ija je točka bila tzv. daljska krivina. Pomicali su se doslovce mukotrpnih centimetar po centimetar, a tek kada su se othrvali ledu debelom i tri, pa i četiri metra, postali su, kažu, svjesni koliko im je taj posao bio i – opasan. Udarom broda u led otkidaju se, naime, i goleme ledene barijere. – Odlomila nam se tako santa duga kilometar i široka 400 metara, dakle približno 40 hektara površine. Kada takva santa krene na brod, njime se praktički više ne može upravljati jer ga ona svojom silinom gura nizvodno – opisuje nam nasred palube Zvonimir Dodig iz Hrvatskih voda, koji je neprestano s posadom na ledolomcu. Sedam je članova posade i dva kapetana na svakoj “čeličnoj grdosiji”. Hrvatski domaćini i putnici trebali su svaki dan pristati na kopno, no prva su tri dana bili doslovce zarobljeni s mađarskim kolegama pa su zakoračili na čvrsto tlo tek u četvrtak, kada su se uspjeli probiti do Vukovara. – Svi su bili izuzetno smireni, sve je funkcionir­alo skladno, rutinirano, od strojarnic­e do palube. Opasnost nismo ni osjećali, prepustili smo se iskusnim rukama posade i kapetana – kaže naš sugovornik. Brod je dugačak 35 i širok 12,5 metara. Pokreću ga dva motora, iz jednoga prolazi osovina i vodi do prednjeg klatna na prednjem dijelu broda, a tako isto i do stražnjeg klatna na drugom kraju ledolomca. – Ta klatna rade naizmjenič­no. Prednje klatno najprije se uspra- vi na lijevoj, a stražnje na desnoj strani i ona tako ljuljaju brod, koji svojom masom lomi led. On se prvo zaleti na santu, a ovisno o procjeni kapetana, nasjedne na nju u dužini 15 do 20 metara. Brod praktički bude na ledu, svojom ga masom probija i spušta se po vodi – opisuje nam Dodig. Svako je klatno teško 12 tona. Moćni su to i motori, ledolomac je snage 1490 kilovata. Prava polarna ekspedicij­a na Dunavu trajala je šest teških dana, no to nije kraj. Mađarski ledolomci ostaju na rijeci još četiri do pet dana. – No, to ovisi o vremenskim prilikama. Zahladi li, može doći do intenzivno­g nastajanja novog leda. Situacija će se pratiti iz dana u dan – ističe Dodig. Daljska krivina bila im je najkritičn­ija točka. Led je na njoj i jučer dosezao oko metar i pol debljine. Naslage su to, zapravo, ledenih slojeva jer se jedan led podbijao pod drugi. Ledolomac XI i jučer je kružio na tom potezu, a njegov manji “partner” trenutačno je u Vukovaru.

Sad je ledohod

Uz njega su i još dva ledolomca, naknadno pozvana na zahtjev Srbije, a njima je zadatak probijati ledostaj na Dunavu u visini Novog Sada i Beograda. A što se tiče Dunava s hrvatske strane, na njemu je sada, stručnim rječnikom, ledohod pa “nema više nikakve šanse za novi ledostaj”. – Razbijanje­m postojeće ledene barijere omogućeno je da sav novi led koji pristiže iz Mađarske, odnosno s uzvodne strane Dunava može nesmetano prolaziti ovim koridorom. Izuzetno je to važno – zaključuju u Hrvatskim vodama.

 ??  ?? Ledolomac XI Brod je dugačak 35 i širok 12,5 metara, a pokreću ga dva snažna motora
Ledolomac XI Brod je dugačak 35 i širok 12,5 metara, a pokreću ga dva snažna motora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia