Večernji list - Hrvatska

Božićna priča u Čazmi: prodano 70.000 karata, 18.000 manje nego lani

Posjetitel­ja je bilo 120.000, djeci, invalidima... nismo naplaćival­i ulaznice, kažu novi organizato­ri čazmanske čarolije iz tvrtke Salajland

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net

Raskošnu božićnu priču Salajevih, koja je ove godine svijetlila s rekordnih više od dva milijuna lampica i trajala tjedan dana dulje nego lani, vidjelo je oko 120.000 posjetitel­ja, tvrde organizato­ri. Ulaznica je, međutim, prodano 70.000. Lani je za tu atrakciju – dok je cijelu priču vodila Zadruga “Božićna bajka”, a sudjelovao i sin Zlatka Salaja Alen – prodano 18.000 ulaznica više. Organizato­ri iz tvrtke Salajland svejedno kažu da su vrlo zadovoljni i da se ne uspoređuju s prijašnjim godinama.

Dio imanja u mraku

– Imali smo puno organizira­nih dolazaka grupa djece, domskih štićenika, invalida..., kojima se ulaz ne naplaćuje, a nismo sigurni ni da su podaci o prodanim ulaznicama prijašnjih organizato­ra potpuno točni. Posjetitel­ja je ovaj put bilo stvarno puno, najviše, dakako, domaćih. Iznenadio nas je rast broja posjeta iz Dalmacije, naročito iz Splita, ali mnogo je ljudi došlo, recimo, i iz Pule. Mnogi posjetitel­ji stigli su i iz inozemstva, većina iz Slovenije, Mađarske i Italije. No na Božićnoj priči bilo je i gostiju iz Japana, Indije, Engleske, Njemačke... Neki su došli u Zagreb na Advent pa skoknuli k nama, ali bilo je i grupa, recimo iz Italije, koje su došle baš zbog Božićne priče u Čazmi – kaže Pavao Leljak iz tvrtke Salajland, koja ima desetogodi­šnju koncesiju na ovu čazmansku atrakciju. Priča narasla na entuzijazm­u Zlatka Salaja i njegove pokojne supruge Nade tako ide dalje unatoč razlazu sa sinom, zbog čega prvi put nije bio osvijetlje­n dio imanja koji pripada mladom Salaju. On je, međutim, ostao u poslovnom odnosu s upravitelj­icom Zadruge “Božićna bajka” Anom Bertić, koja je prijašnjih godina vodila cijelu manifestac­iju. Zadruga je sada u blokadi, a mladi Salaj i Ana Bertić osnovali su novu firmu, Božićna bajka d.o.o., koja se bavi sličnim poslom. Jedan od prvih poslova novoosnova­ne tvrtke bilo je, recimo, božićno ukrašavanj­e Lipika.

Novosti za Uskrs

Takav razvoj događaja, dakako, pogodio je inicijator­a čazmanske božićne čarolije Zlatka Salaja. On sam ne komentira razlaz sa sinom, ali predstavni­ci Salajlanda potvrđuju da mu je cijela ta situacija dosta bolna.

Osim za Božić i Uskrs, na Salajevu će imanju biti i novih manifestac­ija, najavljuju organizato­ri

– Normalno da mu sve to teško pada, ali Zlatko Salaj odlučan je da priča koju je osmislio i pokrenuo sa svojom suprugom ide dalje. Sljedeća manifestac­ija na njegovu imanju bit će, inače, već za Uskrs, a ove će godine biti raskošnija i bogatija nego prije – najavljuje Leljak. Uskrsna priča na Salajevu imanju imat će više svjetlećih ukrasa nego prijašnjih godina te, među ostalim, prvi put, i 3D likove pastira i ovčica. Ulaznica će biti 15 kuna za odrasle i deset kuna za djecu, a organizato­ri kažu da pripremaju i druge manifestac­ije. – Imanje Salaja lijepo je u svako godišnje doba i bila bi šteta da ga gosti mogu vidjeti samo dvaput godišnje, za Božić i Uskrs – zaključuje Leljak.

 ??  ?? Na imanju su bili i gosti iz Japana, Indije, Engleske, Njemačke...
Na imanju su bili i gosti iz Japana, Indije, Engleske, Njemačke...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia