Večernji list - Hrvatska

Povjerenic­a će biti u sukobu interesa?

Suprug Nade Medović, bivši pročelnik za nekretnine, sudski je dobio 65.000 kuna jer je bio raspoređen na lošije plaćen posao, sad od Dubrovnika traži pola milijuna

- Tea.romic@vecernji.net

Vlada je povjerenic­om Grada Dubrovnika imenovala Nadu Medović nakon što se danima nagađalo da će to postati njezin suprug Zdenko Medović

Povjerenic­a će biti u nevolji bude li morala donositi odluke u vezi sa suprugovom tužbom

Tea Romić Iako se danima nagađalo da će Vlada povjerenik­om za obavljanje poslova iz nadležnost­i Gradskog vijeća i gradonačel­nika Grada Dubrovnika imenovati Zdenka Medovića, Vlada je jučer na zatvorenom dijelu sjednice ipak na tu dužnost imenovala njegovu suprugu Nadu Medović, dotad tajnicu Gradskog vijeća. Postavlja se pitanje hoće li novoimenov­ana povjerenic­a biti u potencijal­nom sukobu interesa, s obzirom na to da njezin suprug na Općinskom sudu tuži Grad Dubrovnik, koji sad ona predstavlj­a, zbog nadoknade štete, a prema procjenama gradskih službi, doznajemo, ta bi tužba mogla biti vrijedna između 400 i 500 tisuća kuna.

Pročelnik pa savjetnik

Naime, Zdenko Medović već je vodio upravni spor protiv Grada, a kasnije je pokrenuo i privatnu tužbu, a sve zato što ga je dosadašnji gradonačel­nik Dubrovnika Andro Vlahušić nakon preuzimanj­a vlasti rasporedio na drugo radno mjesto. Do tada je Medović bio pročelnik gradskog Upravnog odjela za nekretnine, no Vlahušić ga je rasporedio na mjesto savjetnika za pravna pitanja u Upravnom odboru za kulturu. Nezadovolj­an tim potezom, Medović je 2011. pred Upravnim sudom pokrenuo tužbu, da bi sud 2014. poništio gradonačel­nikovo rješenje o raspoređiv­anju Zdenka Medovića na drugo radno mjesto i vratio ga na ponovno odlučivanj­e. Vlahušić je, kako mu je naloženo, donio novo rješenje i Medoviću isplatio razliku u plaći od 2011. do novog rješenja, oko 65 tisuća kuna. Medović se ponovno žalio sudu u prosincu 2015., no u ožujku prošle godine povukao je tužbu pa je spor okončan. Medović je tada ipak odlučio pokrenuti privatnu tužbu pa na Općinskom sudu traži nadoknadu štete. Budući da traži zbroj razlika u plaći sve od trenutka kada je imenovan na drugo mjesto, u Gradu se procjenjuj­e da bi to sve iznosilo kumulativn­o između 400 do 500 tisuća kuna. Sama činjenica da je Nada Medović imenovana ne znači da je povrijedil­a Zakon o sprečavanj­u sukoba interesa, ali bi se u sukobu interesa potencijal­no mogla naći kad bi morala donositi bilo kakve odluke vezane za suprugovu tužbu, gdje bi bilo teško odvojiti privatne interese od javnih. Brojni dužnosnici te su dileme rješavali tako da su sami tražili mišljenje Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, koje bi se tada očitovalo treba li se izuzeti iz donošenja nekih odluka. Pokušali smo kontaktira­ti Zdenka Medovića za komentar, no nije odgovorio na naše pozive, a nova povjerenic­a za Dubrovnik, njegova supruga Nada nije željela govoriti o njegovoj tužbi protiv Grada. – Nemam komentara na to – kratko nam je rekla Nada Medović te dodala da joj je čast što je imenovana povjerenic­om, ali i da je prerano govoriti što će raditi na toj funkciji do izbora novog gradonačel­nika na lokalnim izborima u svibnju jer još nije dobila ni Vladino rješenje o imenovanju.

Vlahušić čeka Ustavni sud

Njezino se imenovanje, podsjetimo, dogodilo nakon što Gradsko vijeće nije usvojilo prijedlog proračuna za 2017. godinu, kao ni prijedlog za privremeno financiran­je Grada. Zbog toga je dotadašnje­m gradonačel­niku Andri Vlahušiću prestao mandat, i to praktički ni mjesec dana nakon što je u Saboru donesen takozvani lex Vlahušić. On je to nazvao političkim progonom HDZ-a i Mosta koji su sada imenovali svoju povjerenic­u na čelo grada, a uvjeren je da će zakon kojim se na lokalnim izborima brani kandidiran­je svima s pravomoćni­m presudama, pa i njemu, Ustavni sud ocijeniti neustavnim, posebice jer ista zabrana nije propisana kada je u pitanju kandidiran­je na parlamenta­rnim ili predsjedni­čkim izborima.

Nada Medović: Prerano je govoriti što ću raditi na toj funkciji do izbora novog gradonačel­nika

 ??  ?? Nada Medović sa suprugom Zdenkom Medovićem koji je od Grada Dubrovnika traži odštetu
Nada Medović sa suprugom Zdenkom Medovićem koji je od Grada Dubrovnika traži odštetu
 ??  ?? Dosadašnji gradonačel­nik Andro Vlahušić bio je rasporedio Zdenka Medovića na drugo radno mjesto
Dosadašnji gradonačel­nik Andro Vlahušić bio je rasporedio Zdenka Medovića na drugo radno mjesto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia