Večernji list - Hrvatska

Za osobne isprave 30% manje pristojbe

Obrti će se registrira­ti s 250 kuna biljega, za privatne škole trebat će 2100 kuna

-

Uredba o tarifi upravne pristojbe prva je od 140 mjera kojima Vlada namjerava rasteretit­i gospodarst­vo za 1,5 milijardi kuna Iva Boban-Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB Vlada je jučer donijela novu Uredbu o tarifi upravne pristojbe, kao prvu od 140 mjera kojima do kraja godine namjerava rasteretit­i gospodarst­vo za ukupno 1,5 milijardi kuna. Nova je uredba prvi korak prema ostvarenju tog cilja, a osim gospodarst­venika, osjetit će je i građani, koji će od 1. veljače plaćati za 30 posto manje pristojbe za izdavanje različitih osobnih i drugih dokumenata, poput putovnice, vozačke ili prometne dozvole.

Ostaju troškovi izrade

Uza zahtjev za izdavanje putovnice do sada se moralo priložiti 70 kuna biljega, a ta će taksa u redovitom postupku ubuduće iznositi 50 kuna. Oni koji putovnicu žele izvaditi po ubrzanom postupku platit će 200, umjesto dosadašnji­h 220 kuna državnih biljega. Izrada putovnice ukupno će koštati 370 kuna, jer uz državne biljege i dalje valja platiti troškove izrade dokumenta od 320 kuna. Do početka veljače trebaju pričekati i oni koji namjeravaj­u izva- diti vozačku dozvolu, jer će za to platiti 20 kuna manju pristojbu. Onima koji namjeravaj­u raditi osobnu iskaznicu čekanje se ne isplati, jer se za nju ni dosad nije plaćala upravna pristojba, a tako će biti i ubuduće.

Bez takse u maticu rođenih

Pristojbe od 20 kuna kojima se traži pokretanje postupaka ubuduće se uopće neće plaćati. Od početka veljače neće se plaćati ni taksa za prijavu rođenja djeteta u maticu rođenih ili za prijavu braka sklopljeno­g u inozemstvu, kao ni za pijavu smrti u inozemstvu. Za isti postotak smanjene su i brojne pristojbe koje plaćaju gospodarst­venici i obveznici. Biljezi za upis u obrtni registar ubuduće će koštati 250 kuna, oni koji žele otvoriti turističku agenciju platit će 500 kuna biljege za utvrđivanj­e uvjeta za pružanje takvih usluga, ugostitelj­i koji uza svoj objekt žele otvoriti i terasu 200 kuna... Uredbu je na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić, koji kao misao vodilju ističe olakšavanj­e poslovanja poduzetnic­ima i života hrvatskim građanima. Naveo je da će se pristojbe koje su se dosad plaćale 1500 kuna, odsad plaćati 1050. – Smanjuju se i pristojbe za djelatnost u području odgoja, obrazovanj­a i sporta, primjerice za rad privatnih škola, i to s 3000 na 2100 kuna, istaknuo je ministar. Ukupne uštede koje građanima i gospodarst­vu donosi ova uredba nisu velike. Radi se o oko 25 milijuna kuna na godišnjoj razini, no potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić kaže kako će u okviru cijelog procesa snižavanja neporeznih nameta pristojbe ponovo

Martina Dalić: Građani i gospodarst­venici uštedjet će 25 milijuna kuna godišnje

doći na red. Tada će se vidjeti treba li neke od njih potpuno ukinuti, kazala je Dalić i istaknula kako uredba u obliku u kojem je donesena pokazuje da je uklanjanje prepreka poslovanju i stvaranje stabilnog okruženja za gospodarst­vo glavni cilj Vladine ekonomske politike i svih ministarst­ava.

 ??  ?? Za podizanje putovnice, vozačke i prometne dozvole, prijavu rođenja djeteta... trebat će manje biljega
Za podizanje putovnice, vozačke i prometne dozvole, prijavu rođenja djeteta... trebat će manje biljega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia