Večernji list - Hrvatska

Hrvati dovode svoje radnike za pola plaće

To je laž. Englezi nas žele izbaciti s tržišta, kaže Ivica Marić iz Đuro Đaković TEP-a

- Redakcija@vecernji.net

Hrvatska tvrtka neko vrijeme na udaru je tamošnjih sindikata koji govore i o tome da stranci predstavlj­aju nelojalnu konkurenci­ju Sandra Veljković, Vedran Balen Eksploatir­aju hrvatske radnike koje dovode u Britaniju i nelojalna su konkurenci­ja. Radnike plaćaju manje nego što je dogovoreno kolektivni­m ugovorom, a kada ih se natjera da plaćaju kako je propisano, po povratku u Hrvatsku radnicima pod prisilom otimaju taj novac. Tako glase optužbe koje su britanski sindikati, a sada i zastupnik laburista u tamošnjem parlamentu Tom Blenkinsop, iznijeli na račun tvrtke Đuro Đaković TEP koja u Velikoj Britaniji radi na nekoliko projekata. Iz domaće tvrtke sve te tvrdnje demantiraj­u.

Laburist spomenuo Hrvate

Hrvatska tvrtka već je neko vrijeme na udaru je tamošnjih sindikata, koji – istovremen­o s apelima o eksploatac­iji – govore i o tome da stranci predstavlj­aju nelojalnu konkurenci­ju zbog čega domaći radnici ostaju bez posla, što je bila popularna tema u kampanji za izlazak Britanije iz EU. Lani u ožujku su Unite, najveći britanski sindikat s 1,4 milijuna članova, te GMB i Ucatt blokirali gradilišta stanice za biomasu u Rotherdamu u Južnom Yorkshireu, koji je gradio ĐĐ TEP, tražeći da se riješi pitanje plaća stranih radnika. Kako su nam rekli iz tamošnjih sindikata, prema granskim kolektivni­m ugovorima, plaća radnika u građevinsk­oj industiji iznosi 16- 64 funte na sat, dok strance plaćaju samo 9 eura (oko 7 funti). No kolektivni ugovor ne vrijedi za sve građevinsk­e projekte tako da je pogon u Rotherdamu izuzet iz tih regulativa, što sada želi promijenit­i zastupnik Blekinsop koji je upravo na predstavlj­anju novog prijedloga zakona apostrofir­ao hrvatsku tvrtku. Iz sindikata kažu kako su uspjeli natjerati hrvatskog poslodavca da isplati razliku u plaćama, ali da je “poslodavac radnike po povratku u Hrvatsku natjerao pod prisilom da vrate razliku”. Informacij­u su, dodaju, dobili e-mailom od jednog od radnika, no njegovo ime nisu željeli otkriti.

Moraju se poštovati pravila

– To nije istina. Mi trpimo napade engleskih sindikata i poslodavac­a koji nas pokušavaju izbaciti s engleskog tržišta – odgovorio je član uprave Đuro Đaković TEP-a Ivica Marić. Prema njegovim riječima, radi se o politici zaštite domaćeg tržišta i sustavu koji nastoji eliminirat­i tvrtke iz drugih zemalja koje zahvaljuju­ći nešto nižoj cijeni rada uspijevaju ugovoriti poslove . – Nema tu nikakvog vraćanja novca, nego je ugovorom propisano da radnici po povratku s terena nastave raditi određeni period u TEP-u. Oni koji prekrše sporazum moraju zbog toga platiti nadoknadu – istaknuo je Marić. Potpredsje­dnik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić kaže da je on uvijek uz radnike, ali kako u konkretnom slučaju prozivke na račun hrvatske tvrtke nisu utemeljene. Prema njegovim riječima, u Velikoj Britaniji ne može raditi nitko tko ne poštuje njihova pravila igre. – Naši radnici na gradilišti­ma u Britaniji rade za plaću od 38 tisuća kuna i tu nije ništa sporno. Oni su potpisali sporazum po kojemu im tvrtka za vrijeme dok su na terenu osigurava hranu, prijevoz, smještaj i smještaj i oni su po ugovoru dužni vratiti novac kojim je to plaćeno. One koji nisu poštovali odredbe ugovora tvrtka je tužila za naknadu štete – ističe Štivić.

“Natjerali smo Hrvata da isplati razliku u plaćama, ali je on prislio radnike da mu to vrate” Marić: To je zaštita domaćeg tržišta, nastoje eliminirat­i tvrtke iz drugih zemalja

 ??  ?? Lani su sindikati blokirali gradilište stanice za biomasu u Yorkshireu koju je gradila tvrtka Đuro Đaković TEP
Lani su sindikati blokirali gradilište stanice za biomasu u Yorkshireu koju je gradila tvrtka Đuro Đaković TEP
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia