Večernji list - Hrvatska

Brata su mu likvidiral­i u obračunu, a on je sada izrešetao mladića

- Slavica.vukovic@vecernji.net (amk)

Zbog teškog ranjavanja M. M. (20) uhićen je Vito M. (22) čiji je brat ubijen hicem u glavu u obračunu kaštelansk­ih bandi. S njim je bio i Ivan K. Slavica Vuković Policija je uhitila dvojicu 22-godišnjaka iz Kaštela koje sumnjiči da su odgovorni za teško ranjavanje M. M. (20) koji je pronađen u subotu u tri metra dubokom suhom bunaru u Vrsinama. Prvo su u srijedu poslije podne uhitili Vitu M. nad kojim je završeno kriminalis­tičko istraživan­je te je kazneno prijavljen za pokušaj ubojstva i predan pritvorsko­m nadzorniku. U četvrtak su došli i do njegova prijatelja Ivana K. kojeg sumnjiče da je u Vrsinama pucao u M. M. nakon čega ga je, s Vitom M., ostavio u suhom bunaru. Prije toga, prema riječima ozlijeđeno­g, prišli su mu na kaštelansk­oj rivi, prisilili ga da uđe u prtljažnik automobila kojim su došli do 20-ak kilometara udaljenih Vrsina.

S nožem do 1300 kuna

Očekuje se da će obojica završiti u istražnom zatvoru. Mladići osumnjičen­i za pokušaj ubojstva i ozlijeđeni mladić dobro se poznaju. Upravo njih dvojicu M. M. okrivljava­o je da su ga prisilili na razbojstvo koje je počinio kao mlađi punoljetni­k u studenom 2015. godine u kaštelansk­oj trgovini Ribola za koje mu treba početi suđenje na Županijsko­m sudu u Splitu. Ispričao je da su ga tada maltretira­li, tukli, prekrili ribarskom mrežom i zatvorili ga u hladnjak nakon čega je naoružan nožem opljačkao trgovinu uzevši 1300 kuna, za koje tvrdi da ih je predao Ivanu K. koji ga je optuživao da mu je ukrao motor. Već tri puta nije došao na pripremno ročište i prijetio mu je istražni zatvor. Nakon ranjavanja u petak uvečer, pri čemu je prostrijel­jen deset puta u ruke i noge i jednom u gornji predio prsnog koša, policiji je rekao da su otimači bili maskirani te da ne zna tko ga je ozlijedio i ostavio na pustom predjelu, u bunaru gdje ga je slučajno pronašao mještanin dok je šetao psa.

Veliki rat lokalnih bandi

Ravno je čudu što unatoč mnogobrojn­im teškim ozljedama iz vatrenog oružja nijedna nije bila za život opasna te se nakon liječničke intervenci­je u splitskom KBC-u izvrsno oporavlja. Inače, Viti M. stariji je brat ubijen u uličnom obračunu u Kaštelima 2014. godine kada je imao samo 20 godina. Događaj je to koji je odjeknuo poput bombe jer je razotkrio ulične kriminalne skupine mladih Kaštelana koji, osim što mnogi od njih imaju problema s drogom i raznim imovinskim deliktima, još i međusobno ratuju šipkama, bejzbolski­m palicama pa čak i pištoljima. Za to se ubojstvo drugi put sudi Jozi Čabraji, kojemu je Vrhovni sud ukinuo presudu od 13 godina zatvora jer nije u potpunosti razjašnjen­o je li pucao točno u 20-godišnjaka s namjerom da ga ubije ili je pucao u skupinu ne vidjevši točno koga cilja. Ali, u svakom slučaju, nesretnog je mladića pogodio jednim smrtonosni­m hicem u glavu. Vito M. inače je podrijetlo­m iz Vrsina i dobro poznaje taj kraj. Osumnjičen­i pljačkaš Davorin P. (71) nakon smrti supruge upao je u financijsk­e poteškoće. Propala mu je i prijevozni­čka tvrtka Dan nakon što je pušten da se brani sa slobode, Davorin P. (71), osumnjičen­i pljačkaš OTP banke na Cvjetnom trgu u Zagrebu, ne prestaje izazivati čuđenje među svojim susjedima u Prečkom. Kao što to i inače biva nakon počinjenja nekog kaznenog djela, većini ljudi nije ni na kraj pameti da bi se baš njihov pristojan i uglađen susjed upustio u kriminalne vode. Nakon što ga je tužiteljst­vo pustilo jer su procijenil­i da ne postoji opasnost od bijega, ponavljanj­a (ne)djela ili utjecaja na svjedoke, vremešni razbojnik navodno se nije vratio u stan gdje živi zadnje dvije godine. – Zadnji put vidjela sam ga u nedjelju. Kao i inače, u devet sati je otišao na misu, a poslije toga vjerojatno na kavu u obližnji kafić. Nije se činilo kao da ima financijsk­ih problema, iako mi je bilo čudno što prodaje ovaj stan jer ga je prošle godine renovirao – ispričala nam je jedna susjeda. Stan je navodno prodavao za 40 tisuća eura, a za novac koji bi dobio od prodaje nekretnine planirao si je osigurati trajni boravak u umirovljen­ičkom domu. – Ma zar on, taj fini gospodin da je opljačkao banku? Prijetio bombom? Nemoguće, teško mi je u to povjerovat­i – rekao je i šokirani vlasnik kafića u koji Davorin P. zalazi. Što ga je nagnalo da sa svojih 70 godina riskira do deset godina zatvora, ostaje neodgovore­no. Do utorka nije imao nikakvu mrlju u dosjeu. Nagađa se da je Davorina P. shrvala smrt supruge, nakon čega je prodao nekoliko stanova i pogrešno uložio novac, što mu se obilo o glavu. Prijevozni­čka tvrtka koju je posjedovao u stečaju je od 2015. godine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ranjeni M. M. teretio je Vitu M. i Ivana K. da su ga prisilili da opljačka trgovinu prije dvije godine
Ranjeni M. M. teretio je Vitu M. i Ivana K. da su ga prisilili da opljačka trgovinu prije dvije godine
 ??  ?? Nikad kažnjavan Davorin P. svojim činom riskirao je zatvorsku kaznu od 10 godina
Nikad kažnjavan Davorin P. svojim činom riskirao je zatvorsku kaznu od 10 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia