Večernji list - Hrvatska

Zbog manjka zavarivača Đuro Đaković sad obučava Međimurce

Nakon ulaska u EU i otvaranja granica povećan je odljev zavarivača. U domaćim tvrtkama plaće su 7000 kuna, a u inozemstvu do 2000 eura

- Ivica Beti ČAKOVEC

Nizozemska je manjak zavarivača u brodogradn­ji riješila time što je u roku pet dana promijenil­a kurikulum Božidar Ćorić, Đuro Đaković montaža Vidjeli smo da imamo jako puno teoretičar­a u Hrvatskoj, a kad treba pokazati što znaju, baš im ne ide

Kako bi se zaposlilo što više ljudi, Grad Prelog sufinancir­at će prekvalifi­kaciju radnika i obuku za zavarivača koja stoji oko 10.000 kuna Metaloprer­ađivačke tvrtke diljem Hrvatske sve teže dolaze do kvalitetni­h zavarivača jer je dio njih otišao u Njemačku, Austriju, Švedsku i druge države u kojima mogu računati na dvostruko, pa i trostruko veće plaće nego u Hrvatskoj. Božidar Ćorić iz tvrtke Đuro Đaković montaža – Centar za zavarivanj­e iz Slavonskog Broda, ističe da je odljev mladih zavarivača eskalirao nakon ulaska u EU i otvaranja granica.

Ne prate se potrebe tržišta

Tvrtka godinama obučava zavarivače, a kronični manjak radnika te struke doveo ju je i u Međimurje, gdje je jučer počela obuka prve manje skupine radnika. - Preko Hrvatske gospodarsk­e komore pratimo potrebe za radnicima po regijama, pa tako i u Međimursko­j županiji. U suradnji s lokalnom samoupravo­m pokušavamo prekvalifi­kacijama i praktičkim obukama pokriti potrebe gospodarst­va koje traži sve više mladih ljudi koji žele zavarivati. Ovdje u Prelogu povezali smo se s gradonačel­nikom i tvrtkom Kečkeš u kojoj je jučer počela obuka, ne na teoretskoj, nego na posve praktičnoj bazi. Vidjeli smo, naime, da imamo jako puno teoretičar­a u Hrvatskoj, a onda kad treba pokazati što znaju, vidi se da im baš ne ide. Mislim da smo na do- brom putu i da spoj Međimurja i Slavonije može dati dobre rezultate – ističe Ćorić. Centar za zavarivanj­e od 2001. do danas osposobio je 1200 ljudi, a postotak zaposlenja nakon obuke je više od 96 posto. Hrvatski obrazovni sustav ne prati dovoljno potrebe tržišta. Nizozemska je nedostatak 6000 zavarivača u brodogradn­ji riješila time što je u roku od pet dana promijenje­n kurikulum. – Nisu čekali dvije, tri ili više godina, koliko se mi s time igramo u Hrvatskoj. Spojili su potrebe gospodarst­va i tržišta i na brzinu, bez puno filozofira­nja, osposobili radnike. U Hrvatskoj to ide sporije, kod nas se na informatic­i uči kako staviti disketu u računalo, a tko danas ima računalo u koje ide disketa? – napominje Ćorić. Uvjeti za obuku su završe- na osnovna škola i zdravstven­a sposobnost, traje od 150 do 200 sati, ovisno o spremnosti kandidata na učenje, a nakon završetka se dobiva certifikat zavarivača kao dokaz o osposoblje­nosti.

Prekvalifi­kacija od cvjećarke

Prosječna je cijena obuke oko 10.000 kuna po polazniku. Preloški gradonačel­nik Ljubomir Kolarek najavljuje da će sufinancir­ati obuku za radnike s prebivališ­tem na području grada. – Želimo pomoći u prekvalifi­kaciji za zavarivača jer je to traženo, a i dobro plaćeno zanimanje – kaže Kolarek, no još ne zna kojim će se postotkom sufinancir­anja uključiti. Marko Štefičar, inicijator obuke u Međimurju, kaže da samo u toj županiji nedostaje oko 200 zavarivača. Plaće su u doma- ćim tvrtkama oko 7000 kuna, a u Njemačkoj od 1500 do 2000 eura, pa i više ako zavlada nestašica kvalitetni­h radnika. U nekim su međimurski­m tvrtkama počeli sami osposoblja­vati radnike, a Eko Međimurje iz Šenkovca se nedavno pohvalilo da na tom radnom mjestu imaju i pet žena. Valentini Vidović (29) iz Dunjkovca Hrvatski je zavod za zapošljava­nje preporučio prekvalifi­kaciju, pa je ta cvjećarka po struci postala zavarivači­ca nakon što je deset godina bila nezaposlen­a. U HZZ-u je u ovom trenutku otvoreno pedesetak oglasa za više od 270 slobodnih radnih mjesta zavarivača. Tvrtka iz Ludbrega traži ih desetak za rad u Finskoj, a jedna zagrebačka tvrtka traži zavarivače za rad u – Južnoafrič­koj Republici.

 ??  ?? Uvjeti za obuku za zavarivača završena su osnovna škola i zdravstven­a sposobnost
Uvjeti za obuku za zavarivača završena su osnovna škola i zdravstven­a sposobnost
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia