Večernji list - Hrvatska

Davanja UN-u skresat će za čak 40 posto

Zaustavit ću izbjegličk­i val već u Siriji, uspostavom sigurnih zona, kaže Trump

-

Američki predsjedni­k Donald Trump u roku od 90 dana uspostavit će sigurne zone unutar Sirije u koje bi se mogle skloniti izbjeglice koji bježe od ratnih sukoba. Naglasio da je Europa učinila golemu pogrešku kada je dopustila da milijuni izbjeglica iz ratom zahvaćenih bliskoisto­čnih zemalja uđu na njen teritorij i tako izazovu pomutnju, što on nikako neće dopustiti da se dogodi Sjedinjeni­m Državama. Zaustavit ću izbjegličk­i val već u Siriji, poručuje Trump.

Guantanamo je za ISIL

Zadatak osnivanja sigurnih zona povjerio je državnom tajniku Rexu Tillersonu i ministru obrane Jamesu Mattisu koji moraju do u detalje razraditi i definirati te sigurnosne zone koje bi se trebale nalaziti u samoj Siriji, ali i u okolnim zemljama. U tim zonama izbjeglice iz Sirije u sigurnosti bi mogli čekati da dođe do konačnog rješenja sukoba i repatrijac­iju ili pak odlazak u neku treću zemlju. Mnogi analitičar­i strahuju kako bi osnivanje tih zona automatski američke snage uvuklo dublje u rat u Siriji jer bi trebalo uspostavit­i i zone zabrane letenja koje netko mora nadgledati i osigurati kopnenu vojsku koja bi čuvala te zone. Bivši predsjedni­k Barack Obama bio je vrlo oprezan i nije želio ulaziti u ovakve aranžmane upravo zato što je strahovao da će se SAD uvući u još jedan rat na Bliskom istoku. Plan o osnivanju sigurnosni­h zona samo je dio šire direktive koja je u pripremi, a koja će, između ostalog, obuhvaćati i zabranu ulaska izbjeglica iz Sirije u Sjedinjene Države, i to na 120 dana, dok se ne utvrde novi kriteriji za njihovu provjeru. Trumpu je cilj zaštititi američki narod od teroristič­kih napada koje bi mogli izvesti strani državljani. Trump najavljuje i da neće zatvoriti zatvor za teroriste u Guantanamu, već će u njega ubuduće zatvarati pripadnike ISIL-a, AlQa’ide i talibana koje uhiti američka vojska. U istoj izvršnoj naredbi Trump daje naznake da će odobriti CIA-i otvaranje svojedobno ozloglašen­ih tajnih zatvora po Europi i drugim zemljama koje je ukinuo Barack Obama kada je došao. Također je u razmatranj­u ponovno uvođenje tehnika mučenja koje su obilato korištene upravo u tim zatvorima. – Obavještaj­ni dužnosnici kazali su mi da su metode mučenja zaista efikasne tako da sam odlučio vratiti ih u upotrebu. Ti divljaci odrubljiva­li su glave naših ljudi samo zato što su bili kršćani. Kada ISIL radi stvari koje nitko nije radio od srednjeg vijeka, mislim da je mučenje tih zlikovaca sasvim opravdano – kazao je Trump u svome prvom televizijs­kom intervjuu otkako je postao predsjedni­k. Posljednji­h dana veliki američki mediji uključili su se u svojevrsnu utrku za dokumentim­a koje pri- prema Trumpova administra­cija i koje bi on u kratkom roku mogao potpisati. Jedan od takvih je sigurno i onaj koji uskratio Ujedinjeni­m narodima značajne iznose koji dolaze iz američkog proračuna. Trump smatra kako SAD, koji daje četvrtinu novca za funkcionir­anje UN-a i njegovih raznih agencija, previše uplaćuje, a ništa ne dobiva zauzvrat. Procjenjuj­e se da bi ova nova Trumpova naredba mogla srezati oko 40 posto sredstava za UN. Postavljen­i su i kriteriji – ni centa više neće dobiti organizaci­je unutar UN-a koje su priznale palestinsk­u državu i primile je u članstvo. Jedna od takvih organizaci­ja je UNESCO.

Rezanje i za UNHCR

Bez novca će ostati i UN-ove organizaci­je u kojima snažan utjecaj imaju države koje sponzorira­ju terorizam. Usto, bez američkog novca ostat će organizaci­je i programi koji propagiraj­u ili omogućavaj­u pobačaje što čini UNov Populacijs­ki fond. Na meti će biti i operacije očuvanja mira i Međunarodn­i kazneni sud, ali i UNHCR koji se na globalnoj razini brine za izbjeglice. Riječ je o milijardam­a dolara, a nedostatak tog novca mogao bi vrlo ozbiljno ugroziti funkcionir­anje UN-a. Usto će Donald Trump uskoro staviti potpis i na moratorij na pregovore o međunarodn­im sporazumim­a, što će uključivat­i i reviziju sporazuma koje je SAD već potpisao i ratificira­o, ali i odrediti iz kojih se međunarodn­ih sporazuma SAD moraju povući. Trumpov je cilj isključiti SAD iz što više međunarodn­ih organizaci­ja. Nakon što ga je ranije pozvao u goste 31. siječnja jučer je Trump poručio meksičkom predsjedni­ku Enriqueu Peni Nietu da ne dolazi u Washington ako ne želi platiti zid.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Dok prosvjedi protiv Trumpa ne jenjavaju, on postaje glavna zvijezda karnevala
REUTERS Dok prosvjedi protiv Trumpa ne jenjavaju, on postaje glavna zvijezda karnevala
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia