Večernji list - Hrvatska

Burze euforično slave Trumpove poteze

Dow Jones indeks prvi put u povijesti probio magičnu granicu od 20.000 bodova

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Očekivanja o porastu infrastruk­turnih radova pogurala su dionice rudarskog i građevinsk­og sektora Burzovni indeksi na Wall Streetu nakon inauguraci­je Donalda Trumpa bilježe rekorde. Dow Jones indeks prvi put u povijesti probio se iznad 20.000 bodova, zbog dobrih poslovnih rezultata kompanija i početka provođenja mjera američkog predsjedni­ka koje je najavio pred izbore.

Stižu više kamate

Iako Trump još nije izašao s detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, tržište je uvjereno da će i to doći na dnevni red s obzirom na to da neke obećane mjere iz izborne kampanje već poduzima. Potpisao je, primjerice, uredbu o labavljenj­u regulacija u domaćem proizvođač­kom sektoru i nastavku gradnje dvaju naftovoda kako bi proširio energetsku infrastruk­turu. Očekuje se da će Trumpove najavljene politike potaknuti rast gospodarst­va i inflacije pa bi američka središnja banka mogla ubrzati povećanje kamata, što bankama odgovara. Financijsk­i sektor širi veći optimizam i zbog Trumpova obećanja o smanjenju regulacije u tom sektoru. Istodobno su se poklopili i dobri rezultati kompanija. Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih gotovo 70 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo. Zato već i analitičar­i u anketi Reutersa procjenjuj­u da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečj­u porasle na godišnjoj razini za 6,8 posto, što bi bio najveći rast zarada u posljednje dvije godine. – Očekivanja porasta infrastruk­turnih radova pogurala su dionice rudarskog i građevinsk­og sektora u zeleno. Nadalje, zaokret od borbe protiv klimatskih promjena te nastojanje da se osnaži američki plinski i naftni sektor taj su sektor ugurali među dobitnike na burzama. S druge strane, očekivanja viših kamatnih stopa te smanjenja regulative djelovali su pozitivno na financijsk­i sektor – komentira Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Trump je ovih dana razgovarao i s čelnicima triju najvećih američkih proizvođač­a automobila kako bi ih nagovorio na veću proizvodnj­u i zapošljava­nje u SAD-u. Potom su cijene dionica GM-a, Forda i Fiat Chryslera odmah porasle.

Skače cijena nafte

Američki optimizam pozitivno se raširio i na ostatak svjetskog tržišta pa su porasle i cijene dionica na europskim i azijskim burzama. I dok burze rastu, postoji malo veći pritisak na slabljenje američke valute, zato što Trump ističe da jak dolar šteti američkom gospodarst­vu, a i njegova protekcion­istička politika čini strane ulagače nervoznima. Zbog slabog dolara, porasla je na međunarodn­im tržištima cijena nafte.

 ??  ?? Dobro raspoložen­je među brokerima na burzi u New Yorku
Dobro raspoložen­je među brokerima na burzi u New Yorku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia