Večernji list - Hrvatska

‘Agrokor je u dobrom stanju i sad ne treba refinancir­anje’

45,1 48,3 Nakon spekulacij­a da je naš najveći privatni koncern u problemima, iz Vlade i kompanije smiruju javnost:

- Jolanda Rak Šajn, Lidija Kiseljak

Uspješno smo refinancir­ali obveze u zadnjem kvartalu 2016. i možemo odgovoriti svim obvezama u sljedećem razdoblju, kažu iz Agrokora redakcija@vecernji.net – Ne bih toliko daleko išao. Upoznat sam sa situacijom u Agrokoru jer sam ondje i radio, a proteklih godinu dana pratim ga kao i svaku drugu kompaniju. Mislim da su iz Agrokora jasno naznačili da nema rizika što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je činjenica o smanjivanj­u kreditnog rejtinga imala neke reperkusij­e – komentar je ministra financija Zdravka Marića na jučerašnji upit o situaciji u Agrokoru, odnosno postoji li mogućnost da ta kompanija, što se sve više govori u javnosti, bankrotira.

Ne postoji plan “B”

Marić misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju pa trenutačno ne postoji ni “plan B” u slučaju da tako velika tvrtka krene nizbrdo, a oglasili su se i iz Agrokora. Poručuju kako su stabilna i snažna kompanija u regiji i po svojoj snazi mogu odgovoriti svim financijsk­im obvezama koje se nalaze pred njom u sljedećem razdoblju. – Odgovorna smo kompanija koja uredno servisira svoje obveze te smo tako i obveze koje dospijevaj­u u sljedećem periodu uspješno refinancir­ali u posljednje­m kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinancir­anjem – priopćili su. Činjenicu što su prošloga tjedna otkazali sindiciran­i zajam od 500 milijuna eura BDP Paribasa, Credit Suissea, Goldman Sachsa i JP Morgana s dospijećem u rujnu 2019., komentiral­i su kako je postojao interes postojećih i novih kreditora u dostatnom iznosu. No radi boljih strateških opcija koje razmatraju odlučili su se ne zaključiti spomenutu transakcij­u. Kreditna agencija Moody’s nedavno je, podsjetimo, ukazala na slabiji lanjski poslovni rezultat i visoku zaduženost Todorićeve tvrtke, snizivši joj kreditni rejting s B2 na B3, dok je vjerojatno­st od bankrota povećala s B1-PD na B3-PD.

Cijena opet raste

– Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting zbog pogoršanja operativne izvedbe u prvih devet mjeseci 2016. – rekao je Vincent Gusdorf, potpredsje­dnik i analitičar Moody’sa. Ukupne obveze kompanije krajem rujna 2016. iznosile su 45,1 mlrd. kuna, gotovo koliko u čitavoj 2015. No u Moody’su očekuju kako će Agrokor stabilizir­ati zaradu u idućih 12 mjeseci. Nakon objave Moody’sa, cijene obveznice Agrokora padale su na međunarodn­im tržištima, u utorak oko 16%, no cijena se počela oporavljat­i, a taj trend zabilježen je i u četvrtak. Cijene dionica kompanija unutar koncerna jučer prijepodne padale su na Zagrebačko­j burzi, no nakon optimistič­nih signala iz Vlade, do kraja dana došlo je i do korekcije cijene. Premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako vjeruje da ljudi koji se bave korporativ­nim upravljanj­em Agrokora vode računa o svim aspektima učinkovito­g, racionalno­g poslovanja te da će iznaći rješenja oko financiran­ja aktivnosti te kompanije. Na upit je li i Vlada uključena u iznalaženj­e nekog rješenja, premijer je rekao da on osobno nije.

Premijer: Oni koji vode tvrtku, vode računa o svim aspektima učinkovito­g, racionalno­g poslovanja

 ??  ?? Tvrtka Ivice Todorića: Stabilna smo i snažna te odgovorna kompanija u regiji milijardi kuna iznosile su ukupne obveze koncerna Agrokor u prvih devet mjeseci lanjske godine mil. eura dobile su tvrtke Ledo, Zvijezda, Jamnica i PIK Vrbovec u siječnju od...
Tvrtka Ivice Todorića: Stabilna smo i snažna te odgovorna kompanija u regiji milijardi kuna iznosile su ukupne obveze koncerna Agrokor u prvih devet mjeseci lanjske godine mil. eura dobile su tvrtke Ledo, Zvijezda, Jamnica i PIK Vrbovec u siječnju od...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia